USA: 2020 ble året med størst vekst – på drapsstatistikken

0
Illustrasjon: Shutterstock

Året 2020 hadde sannsynligvis den største prosentvise økningen av drap i amerikansk historie. Mord økte med nesten 37% i et utvalg av 57 store og mellomstore byer. Basert på foreløpige estimater ble minst 2000 flere amerikanere, de fleste svarte, drept i 2020 enn i 2019. Dette skriver Wall Street Journal.

Økninga i antall drap i de lokale statistikkene var intet mindre enn oppsiktsvekkende: 95% i Milwaukee, 78% i Louisville, 74% i Seattle, 72% i Minneapolis, 62% i New Orleans og 58% i Atlanta, ifølge data samlet av kriminalitetsanalytiker Jeff Asher. Titalls av barn, overveldende svarte, ble drept i skyting fra bil. De ble drept i sengene sine, i dagligstua og i barnevogner. De ble slått ned ved grillselskaper, i hagen, i kjøpesentre, i foreldrenes biler og på bursdagsfest. Femti-fem barn ble drept i Chicago i 2020, 17 i St. Louis og 11 i Philadelphia. Bare i Sør-Los Angeles ble 40 barn skutt, noen ikke-dødelig, fram til september.

Den største nasjonale prosentvis økninga som noensinne er rapportert (data siden 1960) var 12,7% i 1968 og den største tallmessige økningen var 1.938 i 1990. En 15% økning i 2020 (og antakelig blir det mye verre) vil bety 2400 flere drap og vil være den verste drapsøkninga som er registrert noensinne.

Alt tyder på at de harde kriminelle er blitt oppmuntret av de politiske angrepene på politiet og at politifolk i mindre grad enn før tør å gripe inn overfor gangstere og harde voldskriminelle.

En veteran-detektiv fra Chicago sa «Hver dag må du bestemme deg for om du vil gå ut av patruljebilen din og gjøre noe eller ikke gjøre noe,» og la til at hvis noen prøver på faktisk politiarbeid, kan de havne i fengsel eller uten jobb hvis ting går galt. «Proaktivt politiarbeid er dødt,» sa politiløytnant Bob Kroll i Minneapolis, hvor politikontroller falt med mer enn 50% i løpet av sommeren.

«Flere gjengmedlemmer bærer våpen, siden sjansene for å bli stoppet er små. De dreper entusiastisk hverandre og uskyldige tilskuere av opportunisme, ikke økonomisk deprivasjon eller eksistensiell angst,» skriver WSJ.

Foreløpige tall for de første ukene av 2021 tyder på at drapsbølgen i USA fortsetter for fullt inn i det nye året.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOvervåkingskapitalismen tar rotta på oss!
Neste artikkelStriden om Nilen – spillet bak spenninga mellom Etiopia og Sudan