Franske arbeidere nekter å gå med sosialdistanse-halsbånd

0
Varslerhalsbånd. Skjermdump.

Fabrikkarbeidere i Frankrike kaller det ‘hundehalsbånd’, de nye varslerenhetene de blir pålagt å bære rundt halsen og som skal markere sosial distanse. De kaller det et «angrep på individuell frihet», ettersom arbeidsgivere prøver å få dem til å bruke enhetene for å håndheve restriksjoner mens de jobber. Dette skriver Summit News.

Alarmanordningene avgir en lyd og lyser opp hvis arbeidere kommer nærmere enn to meter fra hverandre, men har blitt stemplet av en fagforeningene for å «infantilisere» de ansatte. Alarmene er planlagt innført av hygieneselskapet Essity, som ønsker at fabrikkarbeidere skal ha dem rundt halsen.

CFDT-fagforeninga sa til AFP at det er «et system som kan sammenlignes med de som prøver å holde hunder fra å bjeffe.»

Christine Duguet, tillitsvalgt fra CFDT, mener at innretningene vil «ende opp i søppelkassene eller bli liggende i et skap», og legger til «Dette er fullstendig idioti.» Duguet uttrykte også bekymring for at selskapet ville forsøke å etablere dette systemet som et ‘sikkerhetstiltak’ selv etter at pandemien er avsluttet.

Enheten er produsert av et belgisk selskap som heter Phi Data, som også tilbyr en lignende enhet som kan aktiveres av brukeren hvis de føler at noen kommer for nær dem.

BBC har allerede pålagt sine ansatte å gå med slike halsbånd.

Kommentar: Ikke bare masker som har til hensikt å opprettholde frykt og ødelegge menneskelig kontakt og samhandling, nå også merking som kveg og kontinuerlig distansering fra kolleger. Vil de koronatroende omfavne dette også? Høyst sannsynlig.

Fra fagbevegelsens historie

I 1907 forsøkte Sulitjelma gruver å tvinge gjennom en ordning med at arbeiderne skulle bære et spesielt metallmerke for å holde kontroll med dem. Merket ble umiddelbart døpt «slavemerket», og førte til flere konfrontasjoner. Året er 1907, og datoen er 13 januar: På det eneste stedet i Sulitjelma som gruveselskapet ikke eide – ute på isen på Langvannet – samlet 1500 arbeidere seg i protest mot slavemerket og for å danne en egen fagorganisasjon.

Vil dagens arbeidere være mer føyelige enn arbeiderne i Sulis, eller vil de sette ned foten og si at nok er nok?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.