FHI: Portforbud kan være brudd på menneskerettigheter

20
Illustrasjon: Shutterstock

Folkehelseinstituttet (FHI) er sterkt kritisk til innføring av portforbud. FHI mener et portforbud kan være i strid med menneskerettighetene. Dette skriver NRK på sine nettsider. Kanalen fortsetter:

FHI: Gevinsten er liten

I sitt svar er FHI sterkt kritisk til behovet for et portforbud. De skriver:

«Den smittevernmessige gevinsten ved portforbud, som altså skal redusere kontakthyppigheten og redusere antallet frittgående smittede, avhenger sterkt av hvilke andre tiltak som virker samtidig. Dersom hygienen er god, få smittekilder går fritt og kontakthyppigheten er liten (fordi andre restriksjoner gjelder), blir det ikke mye tilleggsgevinst av portforbud».

Og konkluderer med at:

«Samlet sett vurderer vi at den marginale gevinsten av portforbud, selv i dets strengeste form, er liten».

Utfordrer tilliten?

FHI mener også innføring av portforbud kan gå på tilliten løs. De skriver at nordmenn etterlever i stor grad myndighetenes anmodninger om å følge smittevernråd. De mener grunnen til det er tilliten den norske befolkningen har til faglig godt funderte råd fra offentlige myndigheter.

«Innføring av portforbud vil oppfattes som svært inngripende og være et tiltak som helst knyttes til andre samfunn enn det norske. Det stiller ekstra store krav til at den smittevernfaglige, juridiske og samfunnsmessige begrunnelsen for å åpne for portforbud i Norge», skriver FHI i sin utredning.

– Kan utfordre menneskerettighetene

FHI hevder i sin utredning til at et portforbud kan være i strid med menneskerettighetene. Et portforbud berører bevegelsesfriheten og retten til respekt for privatliv. Disse sikrer at folk fritt skal kunne bevege seg hvor de vil og når de vil. FHI mener inngrep i disse rettighetene må være lovhjemlet, søke å nå visse formål og være nødvendig i et demokratisk samfunn.

For korte frister

Regjeringen sendte utkast til lovforslag til FHI få dager før det ble offentlig for å få kommentarer.

FHI reagerer kraftig på den korte fristen de har fått til å uttale seg om utkastet til selve lovforslaget.

«Vi ser oss nødt til å påpeke at fristen for denne uttalelsen er knapp. Forslaget ble sendt oss på foreleggelse 28. desember klokka 11.57 med frist 4. januar klokka 08.00. Selv om smittetallene er økende, er det ikke noe akutt behov for innføring av portforbud. Effektivt smittevern i Norge er avhengig av at befolkningen har tillit til myndigheter og de smittevernfaglige rådene som gis», skriver FHI, som avslutter:

«Unødig korte frister bidrar til at tilliten og dermed også smittevernet svekkes».

Kommentar:

Til FHI å være er dette ekstremt skarp kritikk. «Liten gevinst», «unødvendig, «i strid med menneskerettighetene» og «for kort frist». Alt dette har vi pekt på tidligere.

Det er nå kommet et opprop mot dette ekstreme forslaget fra regjeringas side. I oppropet heter det:

Portforbud er frihetsberøvelse og et brudd på menneskerettighetene (jfr. bl.a. artikkel 3 og 13.1 i verdenserklæring om menneskerettighetene). At forslaget i det hele tatt legges ut til høring er en skremmende tendens som påminner om totalitarisme. I en presset tid rokker politikerne her på våre fundamentale rettigheter og utøver med høringen mistillit overfor befolkning og individer.

Hvis du støtter dette oppropet kan du gå inn på nettsida og undertegne det her.

Per 11. januar klokka 21.30 var det kommet 3.430 underskrifter. Det burde jo ha vært 100 ganger så mange, men du ka gjøre ditt, signer det i dag.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for K11 K11 says:

  “Good cop/bad cop”-strategien lever altså fortsatt i beste velgående.

  Regjeringens jobb er å spille bad cop. For å sette det på spissen: Regjeringen kan si “Vi foreslår å sende alle nordmenn i konsentrasjonsleir og gasse dem ihjel, for å få kontroll på smitten.”

  Så kan FHI svare: “Regjeringens forslag er altfor sterkt. Vi er enige i at alle nordmenn bør i konsentrasjonsleir, men det er ikke sikkert at alle bør gasses ihjel. Vi bør ikke forhaste oss. La oss avvente og se an situasjonen litt.”

  Da fremstår FHIs forslag som rimelig for folk flest, sammenlignet med regjeringens.

  Og ja, jeg setter det litt på spissen for å få frem poenget her. Poenget er altså at FHIs jobb er å fungere som kontrast til regjeringen. Når portforbudet kommer blir det kanskje en noe mildere variant enn det regjeringen opprinnelig foreslo, og da blir folk flest fornøyd.

  Se for deg at du er en veldig naiv og uerfaren ungdom som skal kjøpe din første bruktbil. Jeg er en kynisk selger som skal selge deg en dårlig bruktbil som jeg mener er verdt fem tusen kroner. Da ber jeg først om f.eks. 100 000 kr. Du syns selvsagt det er altfor dyrt, så du byr ti tusen. Jeg sier tyve tusen, og du sier femten. Også sier jeg “deal”, og du tror du har gjort et kupp. Men jeg svindlet deg og fikk tre ganger mer enn jeg selv mente bilen var verdt. (Det er dette Donald Trump kaller “The art of the deal”. Ren pruting, altså. Et primitivt salgstriks.)

  Koronarestriksjonene vi allerede lever med er forresten også brudd på menneskerettighetene, uten at noen ser ut til å la seg plage av det. Ihvertfall ikke politikere, media eller folk flest.

 2. Veldig bra analyse K11 :slight_smile:

  Det trikset der har de alltid brukt, spess i lønnsforhandlinger.
  NHO - Næringslivets Hovedorganisasjon går ut med krav om å fjerne en rekke tillegg, rettigheter, ned i pensjon og lønn, etter litt forhandlinger så ender hele oppgjøret i null der arbeiderne slår seg på brystet og sier at vi gikk i det minste ikke ned i lønn så sånn sett kan vi ta det som en seier.
  Stå på kamerater, vi klarte å hindre NHO i å sette oss ned i lønn i disse forhandlingene også, en stor seier.

  NHO ler så tårene triller hele veien til banken og alle er fornøyde og glade … slik blir det så klart med portforbud loven også.

  Folk jubler for at portforbudet ikke skal gjelde fra kl 14.00, men i stedet fra 16.00 slik Erna hadde tenkt i utgangspunktet.

 3. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Og jeg som var så enig med deg i en annen tråd… men her tar du feil. De som er i risikosonen vaksinerer seg. Vaksinen er som produsenten påstår 95% effektiv, det er nesten 100% det. Når alle de som er i risikosonen er vaksinert, Må nesten livet tilbake for oss vanlige folk, fordi da er begrunnelsen for lockdown og tiltak borte.

 4. Det at så mange er fullstendig systemlojale, det er det virkelig farlige for verden.
  Alle beviser om en meget planlagt operasjon mange år tilbake i tid beviser at dette er kun satt i verk (med god hjelp av Corman Drosten rapporten til Eurosurveillance i jan 2020) for å gjøre store endringer på planetens innbyggere. Den som enda sitter og følger med på fjernsynet og riksmediene og er villige til å la seg dope av propagandaen, de er de farlige NYTTIGE IDIOTENE. Se bare på de uhyggelige episodene fra Australia/New Zealand, Canada, USA, Skottland, England, Spania hvor innbyggere dras ut av biler og kastes i bakken - fjernes fra de offentlige plasser.
  Alle beviser til og med fra Statistisk Sentralbyrå, WHO, CDC viser med all overbevisning at sesonsinfluensaen er byttet ut.
  Aldri har vel verden blitt nedstengt av sesonginfluensa tidligere? Husk pgså at det er umulig å stanse noe som er så lite at det flyter på luftdråper i jet strømmer rundt kloden.
  Å bruke ett munnbind for å stanse ett virus er som å bruke ett fotballmål for å stanse en mygg.
  Bakterier er mye større (og farligere) enn et virus. Der gjør munnbind en meget bra jobb.
  Er du frisk, la være å teste deg. Er du syk (forkjølet - influensa), hold deg hjemme og ta deg en 3 dagers egenmelding. Slutt å teste dere da testene brukes mot oss alle for å kun stenge ned - tyrannisere oss.
  Jeg har selv nyttige idioter i familien (uniformerte ansatte). De vet hva som kommer og blir nå drillet til å trenge seg inn i hus og hente folk til internering.

  Det er noen troll på kommentarfeltene her på Steigan. De kan gjerne få alle mine fremtidige doser med vaksine og holde seg hjemme i lang tid da de er smittebærere iht FHI).
  Vi andre skal ha frihet. Gjør mer som skikkelige mannfolk i London. Ta på dere gamle gassmasker og skikkelige anleggshjelmer - fyll opp alle landets gater og krev en stans på galskapen.
  Politiet (de nyttige idiotene) vil angripe med tåregass. Er vi mange nok så kan de ikke angripe oss.
  Da kan Stortinget igjen ta over kontrollen av landet og de nåværende Regjeringsmedlemmene (landssvikerne) vil da kunne straffeforfølges.
  99,9 % av alle mennesker på jorden tåler sesonginfluensa hvert år (til man er 70 år).

 5. Avatar for INK INK says:

  Jeg minner om at det i 2020 døde langt færre mennesker av Covid-relaterte årsaker i Norge enn det vanligvis dør av influensa på et år, at medianalderen på de døde var 84 år, flertallet av de døde bodde på sykehjem og de aller fleste hadde alvorlige underliggende tilstander fra før.

  Generelt portforbud i en slik situasjon er å skyte spurv med kanon, for å uttrykke det veldig pent.

  Mye beskyttelse for risikogruppen kan oppnås med gode smittevernrutiner i eldreomsorgen og i helsevesenet for øvrig. Hvis vaksinen viser seg å være trygg og virksom når det gjelder å beskytte mot alvorlige symptomer hos risikogruppen, er epidemien uansett snart over.

 6. Avatar for Anki Anki says:

  De gærningene som driter i alt, liksom. Det er jo en glitrende analyse.

 7. All faktainformasjon om “the covids 19-(21-22-23-24-25)” er tilgjengelig for alle som gidder gjøre sin egen research.
  Tenk om vi hadde godtatt at eks. Tesla hadde sagt / krevd overfor staten Norge, rett ut at de nekter å være ansvarlige for enhver skade som måtte oppstå om bremsene på bilene deres ikke skulle fungere.
  Rett og slett. Kanskje de virker, kanskje ikke…
  Hadde vi kjøpt den overprisede søpla deres da?? Hva med forsikringsselskapene i Norge?
  Tror dere de betaler dere hvis dere blir lammet og havner i rullestol? / andre skader?
  Hvem andre enn giftprodusentene (vaksine komplekset) kan kreve slik ansvarsfraskrivelse av alle jordens regjeringer og komme fra det uten å bli fullstendig saksøkt ned i konkursen.
  At noen tror det er snakk om å være glad for å FÅ (LES i gave) vaksinen. Da bommer de katastrofalt.
  Trolling kan man bedrive annet sted enn på steigan.no.
  De kommer snart (som jeg skrev lengre opp) til å ta seg inn i hjemmene til dette landets innbyggere.
  Det er bevist at man bryter smittevernsloven på mange forhold med dagens tiltak da det iht FHI og SSB er en underdødelighet (ikke det motsatte som loven krever), for å kunne kalle dette en PANDEMI.
  Vi er lurt og de kommer hjem til dere. Slutt å teste dere. Gå ut på gaten og protester. Saksøk landssvikerne som kjører med piggdekk på grunnloven vår.
  Det er bedre å kjempe stående enn å bli drept knestående. Det blir steintøft fremover.
  image
  image
  Masse mer her: https://dollarvigilante.com/channel/
  Og jeg maser igjen på dette med hvilke land som får befolkningsreduksjon (får det jævlig).
  https://deagel.com/forecast
  Bare å begynne med dette kurset først som sist:
  https://jegerproveeksamen.no/logg-inn/
  Skaff dere noe som smeller. De kommer og er tungt væpnet de nyttige idiotene som dere ser opp til.
  image

 8. Avatar for K11 K11 says:

  Ja, jeg foreslår at runeulv tar inn Bent Høie som snekkerlærling. Høies eneste jobberfaring er “diverse jobber ved Sola Strand Hotell” (direkte sitat fra www.regjeringen.no), og det ryktes at han jobbet som kelner der.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

12 flere kommentarer

Deltakere