«Vaksinen er trygg,» sier mannen som anbefalte vaksinen mot svineinfluensaen

0
Illustrasjon: Shutterstock

Nettavisen spurte assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen om han ville ha tatt den vaksinen som nå er annonsert. Han svarte:

Absolutt! Jeg ville vært først i køen hvis det var mulig,

Geir Stene-Larsen er samme mann som i 2009 anbefalte nordmenn å ta vaksinen mot svineinfluensaen, skriver Dagbladet. Da var han helsedirektør og han ga helseministeren ryggdekning for å anbefale vaksinen til befolkningen.

«1,2 millioner nordmenn kan bli syke av svineinfluensa i løpet av et halvt års tid. Vi risikerer å stå overfor en trussel som kan medføre 13 000 ekstra dødsfall i Norge», sa daværende helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

31 døde

  • 31 nordmenn døde av svineinfluensaen, av dem var 13 under 40 år. 80 prosent hadde kjent, underliggende sykdom.
  • I en vanlig influensasesong dør rundt 900 mennesker.
  • September 2009 til januar 2010 var det innlagt ca 1300 personer på sykehus med svineinfluensa, derav 172 personer på intensiv.

Kilde: DSBs rapport «Ny influensa A (H1N1) 2009» og FHI.

«Nye data viser at også små barn tåler vaksinen godt», sa daværende FHI-direktør Geir Stene-Larsen i 2009. Datagrunnlaget var ytterst sparsomt. I dag er Stene-Larsen sentral under covid-håndteringen, som assisterende helsedirektør. Til tross for den manglende testingen ble norske barn helt ned til seks måneder anbefalt å ta vaksinen. Bakgrunnen var – blant annet ifølge et brev Geir Stene-Larsen, daværende direktør i FHI, sendte kommunene – at «Nye data viser at også små barn tåler vaksinen godt». At han da siktet til studien av 51 småbarn, som ikke var avsluttet, sa han ingenting om.

Forskning.no skriver:

Forskere ved Folkehelseinstituttet har fulgt både vaksinerte og ikke-vaksinerte barn og unge etter svineinfluensa-pandemien, for å se om vaksinen hadde alvorlige bivirkninger.

Nå viser resultatet av studien at det var økt forekomst av narkolepsi blant dem som fikk vaksinen, melder Folkehelseinstituttet.

72 barn og unge mellom fem og 26 år ble bekreftet rammet av narkolepsi mellom oktober 2009 og utgangen av 2012. Gjennomsnittsalderen da symptomene startet, var 12 år.

«Intet utbrudd»

Professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø er svært kritisk til «medieshowet» i regi av Folkehelsa i 2009, skriver Dagbladet. Han var også den gang åpen kritiker av norske myndigheters håndtering. Olsvik mener de satte i gang et «tog» som ikke var til å stoppe: forhåndsinnkjøpt vaksine som skulle brukes, overdramatisering fra politisk nivå av det som knapt nok var noen trussel mot folkehelsa, og «gambling» med at «ingen har vondt av vaksine».

Trygg for barn?

Produsenten av vaksinen, GlaxoSmithKline (GSK), hadde i avtalen med staten frasagt seg ethvert erstatningsansvar for mulige bivirkninger. Det lå i kortene at pandemi ville bety tidspress for testing. Derfor påtok staten seg ansvaret. GSK tok også forbehold både i en sikkerhetsrapport og i pakningsvedlegget for vaksinen, når det gjaldt vaksinasjon av barn. GSK skrev for alle aldersgrupper av barn: «Dersom vaksinasjon vurderes som nødvendig (…).»

Professor i mikrobiolog Elling Ulvestad ved Universitetet i Bergen tolker dette som at GSK ikke kan garantere for bruk av vaksinen på barn og ungdom.

GlaxoSmithKline erklærte seg skyldig i største rettssak mot BigPharma

I 2012 måtte GlaxoSmithKline erklære seg skyldig i en rettssak som var anlagt av USAs Food and Drug Administration (FDA) og betale en sum på 3 milliarder dollar, den største til da i USAs historie. GSK erklærte seg skyldig i kriminell svindel og for ikke å ha rapportert sikkerhetsproblemer.

Så derfor er det helt naturlig at norske myndigheter har full tillit til dem denne gangen. Ingenting kan gå galt!

Forrige artikkelFår stryk av folket: Bare én av ti er positive til Wizz Air
Neste artikkelUSAs politikk – Pendelen svinger ikke