Vaksinebevis for å komme inn på pub, fotballkamp eller fly?

0
Pub i London i 2006, den gangen det fortsatt var lov å gå på barer, puber og restauranter når og hvor man ville. Foto: Shutterstock

Flyselskap vil kreve bevis for at passasjerer har fått koronavaksine – kan det samme kravet bli stilt for å komme inn på sportsarenaer, restauranter og kinoer? Det diskuteres blant annet i Storbritannia. Dette skriver journalist Åsne Gullikstad i Dagsavisen. Hun fortsetter:

Verdens helseorganisasjon (WHO) ser på muligheten for å innføre et slags globalt vaksinekort for dem som er vaksinert, ble det meldt fredag. Et slikt elektronisk vaksinekort vil imidlertid først måtte godkjennes etter nasjonale lover.

Koronavaksinen vil i de fleste land ikke bli påbudt, heller ikke i Storbritannia. Men muligheten for at restauranter, puber, kinoer, teatere, flyselskaper og sportsarenaer kan stenge de som ikke tar vaksinen ute, er noe som nå diskuteres både der og andre steder. 

Storbritannia starter de første vaksineringsrundene allerede neste uke etter at landet denne uka godkjente vaksinen fra Pfizer/BioNTech, før både EU og USA.

At koronavaksinene er like rundt hjørnet gir flybransjen håp om å kunne gjenoppta den internasjonale flytrafikken neste år, men det vil ikke nødvendigvis bli frislipp, advarte sjefen for Australias største flyselskap, Qantas, denne uka.

Han sa at det trolig vil bli krav om å vise vaksinebevis for å reise med selskapet etterhvert som koronavaksine blir bredt tilgjengelig.

– Vi vil be folk om å ha tatt vaksinen før de går ombord på flyet. Både for internasjonale reisende og folk som forlater landet mener vi det er nødvendig, sa Qantas-sjef Alan Joyce i et intervju med Australias Nine Network.

Joyce sier han også har snakket med kolleger i andre flyselskaper rundt om i verden om muligheten for et «vaksinasjonspass» for internasjonale reisende.

Noen har snakket sammen

For noen måneder siden ville dette bli stemplet som en «konspirasjonsteori». Nå er det dagsaktuell politikk. Og noen har tydeligvis snakket sammen. Vi omtalte dette i artikkelen Hva er CommonPass og hvorfor skal vi være på vakt?

CommonPass er et prosjekt som er utviklet av milliardærklubben World Economic Forum og The Rockefeller Foundation. Det tar sikte på å være en elektronisk dokumentasjon av brukernes covid-19 status og er ment brukt ved grensepasseringer, eller som det heter på nettsida deres:

For at global reise og handel skal komme tilbake til nivået før pandemien, trenger de reisende en sikker og verifiserbar måte å dokumentere sin helsestatus på når de reiser og krysser grenser. Land må være i stand til å stole på at en reisendes status ved en COVID PCR-test eller vaksinasjon administrert i et annet land er gyldig. Land vil også trenge fleksibiliteten til å oppdatere kravene til helseskjerming når pandemien utvikler seg og vitenskapen utvikler seg. Flyselskaper, flyplasser og andre interessenter i reisebransjen vil trenge det samme.

Det er altså en app som henter ut brukerens helsedata i en form som kan presenteres på en mobiltelefon i form av en maskinlesbar informasjon. Så snart dette blir allmennt tilgjengelig, ligger det snublende nær å gjøre det obligatorisk, altså et globalt, digitalt covid-pass.

Og dataene i bunnen er basert på PCR-tester, som er alt annet enn pålitelige.

The Commons Project skriver at 350 ledere fra offentlig og privat sektor i 52 land allerede er i gang med å «lage et rammeverk for sikker grensepassering».

Derfra er veien naturligvis ekstremt kort til å gjøre passet obligatorisk i enhver sammenheng, som Gullikstad skriver:

Statssekretær med ansvar for utrulling av koronavaksinen, Nadhim Zahawi, sa denne uka at regjeringen ser på teknologi for å gi folk et slags «immunitetspass» når de er blitt vaksinert.

– Men jeg tror man også vil se at restauranter, barer, kinoer og andre møtesteder, sportsarenaer, vil bruke det systemet, slik de har brukt smittesporingsappen, sa Zahawi til BBC.

– Jeg tror at på mange måter vil presset komme fra begge steder, fra tjenesteytere som sier: «Hør her, vis at du er blitt vaksinert». Men vi vil også gjøre teknologien så enkel og tilgjengelig som mulig, sa han.

Tvilsomme tester og farlige vaksiner legges til grunn

I bunnen for hele dette systemet ligger PCR-testene. Det er de som skal avgjøre om du får dette passet du eventuelt må ha for å reise eller gå på puben, hvis de får det som de vil ha det. Men det finnes en omfattende kritikk av måten PCR-testene brukes på. Nå man kjører så mange sykluser som man gjør i USA, nemlig opp til 45, vil det bli et enormt antall falske positive, og resultatet av prøven vil egentlig være verdiløst. Og så skal man altså måtte ta vaksiner som ikke er utviklet i samsvar med vitenskapelige prinsipper og der faren for skader er så stor at selskapen på forhånd har sikret seg mot å bli saksøkt av pasienter som blir skadet.

Les også: Covid-19: politisering, korrupsjon og undertrykking av vitenskapen

Ledende medisinsk tidsskrift advarer: Vaksinefirmaene følger ikke vitenskapelig standard.

Regjeringa i Storbritannia gir Pfizer garanti mot søksmål

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.