Dansk undersøkelse: «Supermarkeders mundbind er møgbeskidte»

0
Illustrasjon: Shutterstock

Det danske Ekstra Bladet har fått eksperter til å analysere tre tilfeldig utvalgte munnbind fra danske dagligvarekjeder. Alle munnbindene har for høyt bakterieinnhold, eller som avisa skriver: «Supermarkeders mundbind er møgbeskidte». Avisa skriver:

Det anerkendte analyseinstitut Force Technology har for Ekstra Bladet undersøgt tre tilfældigt udvalgte mundbind fra henholdsvis SuperBrugsen, Føtex og Meny – og konklusionen er opsigtsvækkende:

Alle tre mundbind har så højt et indhold af bakterier, at de ikke lever op til kravene for at kunne blive solgt i Danmark.

– Det er selvsagt stærkt problematisk, at produkterne ikke lever op til lovgivningen. De er simpelthen møgbeskidte, siger Henrik Lindeløv, leder af afdelingen Special Testing hos Force Technology, som normalt udfører opgaver for bl.a. Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen.

– Ville du selv – på baggrund testresultaterne – have lyst til bruge de her mundbind?

– Nej. Jeg ville ikke ønske at få de her bakterier i nærheden af min mund og næse.

For å være godkjent i Danmark må medisinsk utstyr, som for eksempel munnbind, ikke ha et bakterieinnhold over 30 cfu/g, som står for ‘colony forming units per gram’. Munnbindet fra Føtex har et bakterieinnhold på 109 cfu/g, eksemplaret fra SuperBrugsen har 116 cfu/g, mens tallet for munnbindet fra Meny er på hele 454 cfu/g – altså mer enn 15 ganger over den tilladte grensa.

Resultatene av undersøkelsene har ført til at Føtex har stanset salget av munnbindene og at Meny har tilbakekalt dem.

Myndighetenes problematiske rolle

Myndighetene i mange land, inkludert Danmark og Norge, påbyr i stadig større grad bruk av munnbind. Men det er problematisk at det må ei avis til for å vise at de munnbindene som selges er så fulle av bakterier at de er skadelige for helsa. Det er naturligvis også problematisk at myndighetene påbyr bruk av munnbind når selv Folhelseinstituttet skriver i sin siste situasjonsrapport at:

«Randomiserte studier gjennomført utenfor helseinstitusjoner tyder på at medisinske munnbind har en liten beskyttende effekt. Det finnes ingen pålitelig dokumentasjon for effekten av ikke-medisinske munnbind brukt i samfunnet.»

FHI skriver også:

«Ulemper ved bruk av munnbind omfatter risiko for feil bruk, falsk trygghetsfølelse (som kan føre til lemping av andre tiltak) og tilskitning av maskene.»

Les: FHI vet naturligvis at de aller fleste ikke bruker munnbindene riktig. Og når Dagsrevyen reklamerer for bruk av motemunnbind, slik de gjorde 5. desember 2020, burde journalisten innse at man for lengst har passert det som er helsemessig forsvarlig.

Det er også problematisk at myndighetene ikke har undersøkt hvor mye munnbindene skader utskifting av CO2 fra lungene. Antakelig skal det ikke lang tids bruk før luftkvaliteten for brukeren blir dårligere enn det forskiftene til Arbeidsmiljøloven tilsier. Men dette burde vi slippe å spekulere på. I et normalt samfunn burde dette være lett tilgjengelig informasjon på nettsidene til helsemyndighetene. Dette er inne arbeid som man skull måtte vente på Ekstra Bladet for å finne ut av.

Forrige artikkelVaksinebevis for å komme inn på pub, fotballkamp eller fly?
Neste artikkelElefanten i det offentlige rom – Del 1