Dansk undersøkelse: «Supermarkeders mundbind er møgbeskidte»

15
Illustrasjon: Shutterstock

Det danske Ekstra Bladet har fått eksperter til å analysere tre tilfeldig utvalgte munnbind fra danske dagligvarekjeder. Alle munnbindene har for høyt bakterieinnhold, eller som avisa skriver: «Supermarkeders mundbind er møgbeskidte». Avisa skriver:

Det anerkendte analyseinstitut Force Technology har for Ekstra Bladet undersøgt tre tilfældigt udvalgte mundbind fra henholdsvis SuperBrugsen, Føtex og Meny – og konklusionen er opsigtsvækkende:

Alle tre mundbind har så højt et indhold af bakterier, at de ikke lever op til kravene for at kunne blive solgt i Danmark.

– Det er selvsagt stærkt problematisk, at produkterne ikke lever op til lovgivningen. De er simpelthen møgbeskidte, siger Henrik Lindeløv, leder af afdelingen Special Testing hos Force Technology, som normalt udfører opgaver for bl.a. Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen.

– Ville du selv – på baggrund testresultaterne – have lyst til bruge de her mundbind?

– Nej. Jeg ville ikke ønske at få de her bakterier i nærheden af min mund og næse.

For å være godkjent i Danmark må medisinsk utstyr, som for eksempel munnbind, ikke ha et bakterieinnhold over 30 cfu/g, som står for ‘colony forming units per gram’. Munnbindet fra Føtex har et bakterieinnhold på 109 cfu/g, eksemplaret fra SuperBrugsen har 116 cfu/g, mens tallet for munnbindet fra Meny er på hele 454 cfu/g – altså mer enn 15 ganger over den tilladte grensa.

Resultatene av undersøkelsene har ført til at Føtex har stanset salget av munnbindene og at Meny har tilbakekalt dem.

Myndighetenes problematiske rolle

Myndighetene i mange land, inkludert Danmark og Norge, påbyr i stadig større grad bruk av munnbind. Men det er problematisk at det må ei avis til for å vise at de munnbindene som selges er så fulle av bakterier at de er skadelige for helsa. Det er naturligvis også problematisk at myndighetene påbyr bruk av munnbind når selv Folhelseinstituttet skriver i sin siste situasjonsrapport at:

«Randomiserte studier gjennomført utenfor helseinstitusjoner tyder på at medisinske munnbind har en liten beskyttende effekt. Det finnes ingen pålitelig dokumentasjon for effekten av ikke-medisinske munnbind brukt i samfunnet.»

FHI skriver også:

«Ulemper ved bruk av munnbind omfatter risiko for feil bruk, falsk trygghetsfølelse (som kan føre til lemping av andre tiltak) og tilskitning av maskene.»

Les: FHI vet naturligvis at de aller fleste ikke bruker munnbindene riktig. Og når Dagsrevyen reklamerer for bruk av motemunnbind, slik de gjorde 5. desember 2020, burde journalisten innse at man for lengst har passert det som er helsemessig forsvarlig.

Det er også problematisk at myndighetene ikke har undersøkt hvor mye munnbindene skader utskifting av CO2 fra lungene. Antakelig skal det ikke lang tids bruk før luftkvaliteten for brukeren blir dårligere enn det forskiftene til Arbeidsmiljøloven tilsier. Men dette burde vi slippe å spekulere på. I et normalt samfunn burde dette være lett tilgjengelig informasjon på nettsidene til helsemyndighetene. Dette er inne arbeid som man skull måtte vente på Ekstra Bladet for å finne ut av.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  To var fra India og Kina, og den tredje produsenten var polsk.

 2. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Dette er ikke overraskende, disse produktene er jo IKKE sterile og lages selvfølgelig i en «sweatshop» ett eller annet sted hvor det jobber nærmest slaver som lever i skitt og fattigdom. Jeg så en video av produksjonen av munnbind for noen måneder siden, motbydelig! Lenge leve global kapitalisme!

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Kapitalismen er på alle måter det mest motbydelige idesystem tredd ned over menneskeheten. I alle ledd baserer den seg på løgn. Fra reklamens skryting om likegyldige produkter til kjernen om at det er et pyramidespill for å berike jordens psykopater som mener alle ressurser, fysiske som mentale, skal gå til å fylle opp deres overfylte skattekammer til enhver pris. Nå skal de redde verden med angst og manipulasjon.

  https://www.youtube.com/watch?v=gNVqRC4mcSI
 4. Komunist manifestet :
  Punkt nr 5.
  “Sentralisering av kreditt i hendene på staten”

  “Centralisation of credit in the hands of the state by means of a national bank.”

  Er ikke dette sammenfallende interesser med bank eliten ?
  Systemet i dag med sentralbankene i landene er jo et edderkoppnett med BIS i Sveits på toppen,

  Boka The tower of Basel.
  De sier dessuten selv at dette med BIS er en del av “the global governance.” Our global neigbourhood, side 152-153.

  I “Rød symfoni”, er det noen innledende ord, og et sitat som jeg syns er interessant :
  "The translator’s own book on “The Struggle for World Power” also deals with the
  whole problem of super-power and global enslavement through the masters of both
  usury-Capitalism and terroristic Communism, which are both the tools of the same forces
  and serving the same purpose. "

  In the question of money Marx is a reactionary; to one’s immense surprise he was one; bear in mind the “five-pointed star” like the Soviet one, which shines all over Europe, the star composed of the five
  Rothschild brothers with their banks, who possess colossal accumulations of wealth,
  the greatest ever known. . .

  And so this fact, so colossal that it misled the imagination of the
  people of that epoch, passes unnoticed with Marx. Something strange. . . Is that not so?

  Red symphony.

 5. Avatar for Thorvald Thorvald says:

  Nå er alle ideologiar idag blitt infiltrert av mørke aktørar som har som hensikt å sentralisere mest mogleg makt.

  Det er sterke subversive kreftar i sving.

 6. hahahaha… …: )))) Ingen jobb på meg visst.

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det hadde blitt mye styr på biltilsynet for å få godkjent den plogen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

7 flere kommentarer

Deltakere