USA: Kvinner forlater arbeidstyrken i rekordantall

0
Illustrasjon: Shutterstock

Søttitallet ble starten på en kvinnerevolusjon i Vesten. Kvinner har erobret stadig nye områder av arbeidslivet, og det har vært en materiell basis for at kvinnene har styrket sin posisjon i samfunnet. Koronakrisa truer med å svekke denne posisjonen, skriver Kathryn A. Edwards på nettsidene til RAND Corporation. (RAND er en av de mektigste tenketankene i USA med nær bånd til Pentagon og det øvrige maktapparatet.)

Edwards’ artikkel har tittelen: Women Are Leaving the Labor Force in Record Numbers. Hun viser til den nyeste statistikken fra U.S. Bureau of Labor Statistics, som viser at det er 2,2 millioner færre kvinner i arbeidsstyrken i oktober 2020 enn det var i oktober 2019.

Dette handler ikke om kvinner som midlertidig er permitterte eller er arbeidsløse. Dette handler om kvinner som har forlatt arbeidslivet og har sluttet å se etter jobb.

Det er særlig kvinner som har to barn og de som har barn på mellom 2 og 6 år som har forlatt arbeidsstyrken. En annen studie viser at særlig for kvinner med barn har «hjemmekontor» vist seg å være problematisk. Bare 31 prosent av dem synes at dette har vært positivt.

En større studie fra McKinsey sier at koronakrisa truer med å «utradere alle de framgangene kvinne har oppnådd i arbeidslivet de siste årene». Og de skriver rett ut at «covid-19 kan komme til å drive mange mødre ut av arbeidslivet.» De slår også fast at dette rammer svarte kvinner aller mest.

Kommentar: Backlash?

Hvis trenden gjennom 2020 skulle vise seg å være noe mer enn et kortvarig blaff, men i stedet bli en varig tendens, vil det være en alvorlig trussel mot kvinners plass i samfunnslivet. Mange av de politiske og sosiale framskrittene som tross alt er oppnådd kan stå i fare. Og det vil også helt opplagt bli mer fattigdom balnt kvinner. Koronakrisa kan komme til å innlede et backlash for kvinner i USA og mange andre land. Det hjelper ikke at man kommer med mange symbolske erklæringer om det motsatte, hvis det økonomiske fundamentet for millioner av kvinner raser ut.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.