USA: Kvinner forlater arbeidstyrken i rekordantall

7
Illustrasjon: Shutterstock

Søttitallet ble starten på en kvinnerevolusjon i Vesten. Kvinner har erobret stadig nye områder av arbeidslivet, og det har vært en materiell basis for at kvinnene har styrket sin posisjon i samfunnet. Koronakrisa truer med å svekke denne posisjonen, skriver Kathryn A. Edwards på nettsidene til RAND Corporation. (RAND er en av de mektigste tenketankene i USA med nær bånd til Pentagon og det øvrige maktapparatet.)

Edwards’ artikkel har tittelen: Women Are Leaving the Labor Force in Record Numbers. Hun viser til den nyeste statistikken fra U.S. Bureau of Labor Statistics, som viser at det er 2,2 millioner færre kvinner i arbeidsstyrken i oktober 2020 enn det var i oktober 2019.

Dette handler ikke om kvinner som midlertidig er permitterte eller er arbeidsløse. Dette handler om kvinner som har forlatt arbeidslivet og har sluttet å se etter jobb.

Det er særlig kvinner som har to barn og de som har barn på mellom 2 og 6 år som har forlatt arbeidsstyrken. En annen studie viser at særlig for kvinner med barn har «hjemmekontor» vist seg å være problematisk. Bare 31 prosent av dem synes at dette har vært positivt.

En større studie fra McKinsey sier at koronakrisa truer med å «utradere alle de framgangene kvinne har oppnådd i arbeidslivet de siste årene». Og de skriver rett ut at «covid-19 kan komme til å drive mange mødre ut av arbeidslivet.» De slår også fast at dette rammer svarte kvinner aller mest.

Kommentar: Backlash?

Hvis trenden gjennom 2020 skulle vise seg å være noe mer enn et kortvarig blaff, men i stedet bli en varig tendens, vil det være en alvorlig trussel mot kvinners plass i samfunnslivet. Mange av de politiske og sosiale framskrittene som tross alt er oppnådd kan stå i fare. Og det vil også helt opplagt bli mer fattigdom balnt kvinner. Koronakrisa kan komme til å innlede et backlash for kvinner i USA og mange andre land. Det hjelper ikke at man kommer med mange symbolske erklæringer om det motsatte, hvis det økonomiske fundamentet for millioner av kvinner raser ut.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Men de har sluttet å få barn, og har nok ikke vært så ulykkelig på mange generasjoner.

  Å for en krise. Mødre ønsker å være hjemme sammen med sine små barn! Her må det statlige forordninger til, da slike uhørte ting ikke kan forekomme!

  working women

 2. Avatar for ABC ABC says:

  26.3%:thinking: Arbeidsstyrken i USA var 160 milioner mennesker (2018). 26.3 % av det er 42 080 000 :see_no_evil::see_no_evil::see_no_evil:

  Screenshot_20201206_161526_com.duckduckgo.mobile.android

  Er det riktige tall så er det mye. Ikke rart at kvinner forlater arbeidsstyrken. Det er en bra artikkel ovenfor med intressant statistikk.

  "Food banks were designed to be supplemental—to fill the gaps,” Cunningham says. Instead, they’ve become a crucial part of survival for millions of Americans. “There are so many more gaps in our community right now"

 3. Det er nok stressende for små barn å forholde seg til mange ulike mennesker dag ut og dag inn. Det å ha høyt kortisolnivå over lengre tid er ikke bra ifølge noen som hadde målt det.

  Når hjernen oppfatter noe som farlig eller truende, skrur kroppen seg over i alarmmodus og det som kalles for det sympatiske nervesystemet aktiveres. Da produseres stresshormoner som adrenalin og kortisol som setter i gang stressresponsen i kroppen vår.

  I små mengder bidrar dette til å gjøre oss mer skjerpet og dermed kunne prestere bedre, mens langvarig stress heller kan påvirke nervecellenes evne til å danne nye synapser, eller koblinger, og det har negativ effekt på blant annet læring og hukommelse.
  Så fort faren er over, går kroppen tilbake i hvilemodus.

  Fare kan jo oppleves subjektivt, for eksempel kan støvsugeren være skummel osv.

 4. USA er et av de meget få land i verden der kvinnene ikke har rett til betalt fødselspermisjon. De blir altså helt uten inntekt i tre måneder. Deretter må de tilbake til jobb. Her i landet har vi gode ordninger, men bo-utgiftene er i mange tilfeller så høye at familien trenger to inntekter.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Så det er åpenbart ikke det som er driveren i ønsket om å få barn. Mulig det er mangel på framtidstro som er den store festbremsen. Det hindret kke kvinner etter krigen å få barn uten disse støtteordningene. Men kvinner er blitt overbevist om at “arbeid gir frihet”.

  1

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er i hovedsak arbeiderklassemenn som først og fremst lever ensomme og barnløse, og da blir det ganske forståelig at solsiden stempler de protesterende taperne som undertrykkende patriarkale rasister, så vinnerne fra innvandring og omfordelingspolitikken er de gode.

  dystopian future
  innvandring

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg klarer ikke helt se at dette skal ha noe å gjøre med at familier med små barn i USA velger at mor skal være hjemme. Skal jeg tippe så er årsaken at ved å flytte ut av byen, så kan far pendle og mor være hjemme, uten at de får det veldig mye dårligere økonomisk, da husene er så mye billigere.

  https://www.youtube.com/watch?v=9dp-5YAQ4VM

  Og det har selvfølgelig ikke noe med at innvandring presser opp boligprisene?

  Ikke hele historien selvsagt, da sentralbankene satte ned renta etter 2008 for å blåse opp boligprisene, for å redde bankene fra boblen som oppsto som en følge av den massive innvandringen til Vesten.

  Ønsker man at barna skal gå på en god skole,(dvs en skole med gode foreldre), så må man nå ha to inntekter i segregerte byer, men det skal det heller ikke snakkes om.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere