2021: En varslet katastrofe

42
Foto: UNHCR/Andrew McConnell

Neste år kan komme til å bli katastrofalt, sa sjefen for World Food Programme (WFP) David Beasley til en konferanse i FN-regi 4. desember 2020. Koronatiltakene vil føre til en 40 prosent økning i antallet mennesker som trenger humanitær hjelp, sa han. Beasley sier at 2021 ser ut til å kunne bli det mest katastrofale året siden FN ble grunnlagt.

Han sa også at «270 millioner mennesker nå marsjerer i retning sult». Han pekte også på at siden verden har brukt 19 billioner (19.000 milliarder) dollar i 2020 på grunn av koronakrisa, vil det være lite penger tilgjengelig i 2021. Han innrøte at det ikke er pandemien, men lockdown som fører til disse katastrofale virkningene. «Kuren kan bli verre enn sjukdommen,» sa Beasley.

Sult av bibelske proporsjoner

WFP-sjefen gjentok FNs utsagn fra april i 2020 at vi kan stå overfor «en sult av bibelske proporsjoner». I Bibelen sies det som kjent at sultkatstrofene er Guds straffedom over menneskene, men den sultkatastrofen FN nå varsler om skyldes verken Gud eller viruset. Det vi står overfor er en katastrofe skapt av mennesker som leker Gud, mektige politikere og oligarker som har beordret en stengning av verdensøkonomien som er uten sidestykke i historien, og som vil kreve utrolig mange flere menneskeliv enn det viruset noen gang kommer til å gjøre.

Største økonomiske kollaps siden 1870

IMF skriver at ikke bare er koronakrisa den størst økonomiske krisa siden 1930-tallet, men den breieste kollapsen i inntekt per capita siden 1870. Mens andelen ekstremt fattige i verden var 3 prosent i 2019, står det i fare for å bli 7 prosent i 2030 – året da angivelig ekstrem fattigdom skal være utryddet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Nedgangen i matproduksjonen skyldes nedstengningene, småbøndene får ikke maten frem til markedene, og de store gårdsbrukene som leverer til storsamfunnene får ikke levert når nedstengningene stenger supermarkeder, byer og skoler.

  Systemene for lagring og distribusjon av mat som ikke kan selges har ikke vært forberedt for korona-krisen, og mye av mat som vestlige storgårder har produsert har blitt destruert istedet for å ha blitt distribuert dit hvor det er matmangel.

  Det mangler ikke på ressurser til å gjøre dette, storfinansen har aldri hatt mer kapitalreserver enn under deres konstruerte korona-krise. Transport av mat fra der det er overskudd til dit det er sult koster en bagatell sammenlignet med de pengesummene bankkartellene og de ultrarike har tjent på krisen.

  Det svært alvorlige er at matproduksjonen har vært stoppet i lang tid i mange land, og mange småbønder har ikke penger til å starte matproduksjonen igjen når de ikke har fått inntekter salg av maten i flere måneder.

  Samtidig så spekulerer de store “Big Ag” selskapene i situasjonen, og land som Filippinene må importere mat til høyere priser, og må låne fra IMF og WB til matimport.

  Lite penger tilgjengelig for de fattige landene spesielt, men det er vekslepenger for storkapitalen å gi småbøndene i fattige land de de trenger for å starte opp matproduksjonen igjen. Blir det sultkatastrofe i mange land blir det en påført katastrofe som storkapitalen er hundre prosent ansvarlig for.

 2. Brasil er allerede begynt å importere soya fra USA så det kan bli artig, målet er at det er kun myndighetene som skal dele ut mat, klager du på NWO så blir det heller ingen brød.

  Men tror kanskje ikke det blir så ille her i Norge ettersom svært mange av oss kan dyrke maten selv eller ta en fiskestang og hale inn noe middag.

  Men veldig interessant ja, skal bli spennende å følge det globale hungersnød prosjektet deres fremover.

  Det er ingen fra den kontrollerte pressen som nevner mega krisen med et ord, kun frie medier som DN, Steigan osv …

 3. Avatar for Enebak Enebak says:

  Det er et lite problem: Det er ikke nok å spavende plena og tro at det vokser grønnsaker der.
  Du trenger såvarer, settepoteter, gjødsel og kompetanse også.
  Ei mosegrodd plen er stort sett tom for næring og det vil ta to-tre år med opparbeiding av matjord før du begynner å få mer enn pygmegrønnsaker.
  Og så var det frø. Hvis alle stormer inn på Plantasjen for å kjøpe frø, rekker lageret bare til de 50 første.
  Hvis du skal holde familien forsynt over vinteren fra egen hage, må du opparbeide 200m2 og du må ha noen frøposer for å fylle hagen…
  Hvis du er seriøst interessert, kan denne karen hjelpe deg med frø, men akkurat nå er han tom.

 4. Avatar for Enebak Enebak says:

  Nå er det bare 10% av verdens matvareproduksjon som selges på eksportmarkedet, så det kan hende det skal mer enn penger til for at et lite land i utkanten av de store alliansene rekker opp til disken.
  Jeg registrerer klokketro på at vi kan kjøpe oss ut av alle kriser, men det forutsetter at noen vil selge oss løsninger.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Javel. Er det NATO motstander Jens som skal stå for den prosessen?

  1222b0ba-a0f0-4648-8d09-5487dc2611de

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er konspiranoia å tro at korona vil skape matmangel i Norge, og jeg har sagt mange ganger at vi bør ha nødlagre. Å kjøpe inn nok ris, korn og søya så hele befolkningen har nok mat til et år vil nok ikke koste så mange hundrelapper i året per person, så det burde definitivt blitt gjort.

  Men importforet kan mette munner, og det er ikke dødelig for det store flertallet å være veganer for en kort tid.

  Nå snakker du om en en fullstendig kollaps av verdenshandelen og det vil nok bare skje om den kalde krigen mot Kina blir en skarp krig. Tyskland, Danmark og Nederland må ha olje de ikke får på verdensmarkedet ved en totalkollaps, så å bytte olje og gass mot mat vil nok hele tiden være mulig om vi ikke blir okkupert av Russland, EU eller USA.

  Når det gjelder det mekaniserte jordbruket, så er det ikke slik at alt går i stykker den første dagen, så ved å plyndre deler fra noe man ikke har deler til, så vil andre maskiner kunne vedlikeholdes en god del år.

 7. Avatar for Enebak Enebak says:

  Absolutt ikke. Litt mer tørke i Brasil, så vil vi merke det i butikkhyllene.
  Du trenger ikke noen samfunnskollaps for å skape matmangel. Det er bare å redusere matproduksjonen og det har mange land jobba iherdig for å få til det siste halvåret.
  Norge flyter på egen avling til februar. Da vil importbehovet komme til syne og vi får se i praksis hvordan vi ligger an.
  Vi får trøste oss med at butikkene vil bli oversvømt av billig laks hvis det blir stopp i soyaleveransene. Når det er slutt på laksen har vi alltids vassgrauten å falle tilbake på. Det tok ikke lang tid før folk jubla over å få lov til å gå med munnbind. Vi vil nok høre vassgrautjubel ganske fort når Erna begynner å snakke om vassgrautdugnad og kanskje gråter en skvett på TV.

 8. Avatar for Enebak Enebak says:

  Ble du skremt? Det var ikke meningen. Jeg bare påpekte at jeg er forundret over at fredsskadde nordmenn ser det som totalt usannsynlig at Norge skal oppleve sult i overskuelig framtid.
  Tror du at Norge er impregnert mot det du kaller globale problemer? Jeg synes det høres i overkant virkelighetsfjernt ut å tro at Norge ikke kan påvirkes av problemer i andre land.
  Norge er i høyeste grad avhengig av velvilje fra andre land for at vi skal overleve. Det er ikke en konspirasjonsteori. Det er et faktum. Den eneste årsaken til at vi får tilgang på covidvaksine er velvilje fra svenske myndigheter. De kunne ha sagt nei til å gauke vaksine eller EU kunne valgt å si takk for sist.
  Blir det matmangel i f.eks. Frankrike, vil selvfølgelig franske myndigheter legge ned forbud mot eksport av varene som mangler internt. Akkurat som når Russland legger ned forbud mot eksport av korn når eksportlagrene er tomme. India har akkurat nå forbud mot eksport av ris til Kina.
  Mener du seriøst at Norge vil stå upåvirket av eksportforbud i andre land?
  Det er ikke produsentene som bestemmer dette alene. Det finnes nasjonale myndigheter, enn så lenge.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

34 flere kommentarer

Deltakere