2021: En varslet katastrofe

0
Foto: UNHCR/Andrew McConnell

Neste år kan komme til å bli katastrofalt, sa sjefen for World Food Programme (WFP) David Beasley til en konferanse i FN-regi 4. desember 2020. Koronatiltakene vil føre til en 40 prosent økning i antallet mennesker som trenger humanitær hjelp, sa han. Beasley sier at 2021 ser ut til å kunne bli det mest katastrofale året siden FN ble grunnlagt.

Han sa også at «270 millioner mennesker nå marsjerer i retning sult». Han pekte også på at siden verden har brukt 19 billioner (19.000 milliarder) dollar i 2020 på grunn av koronakrisa, vil det være lite penger tilgjengelig i 2021. Han innrøte at det ikke er pandemien, men lockdown som fører til disse katastrofale virkningene. «Kuren kan bli verre enn sjukdommen,» sa Beasley.

Sult av bibelske proporsjoner

WFP-sjefen gjentok FNs utsagn fra april i 2020 at vi kan stå overfor «en sult av bibelske proporsjoner». I Bibelen sies det som kjent at sultkatstrofene er Guds straffedom over menneskene, men den sultkatastrofen FN nå varsler om skyldes verken Gud eller viruset. Det vi står overfor er en katastrofe skapt av mennesker som leker Gud, mektige politikere og oligarker som har beordret en stengning av verdensøkonomien som er uten sidestykke i historien, og som vil kreve utrolig mange flere menneskeliv enn det viruset noen gang kommer til å gjøre.

Største økonomiske kollaps siden 1870

IMF skriver at ikke bare er koronakrisa den størst økonomiske krisa siden 1930-tallet, men den breieste kollapsen i inntekt per capita siden 1870. Mens andelen ekstremt fattige i verden var 3 prosent i 2019, står det i fare for å bli 7 prosent i 2030 – året da angivelig ekstrem fattigdom skal være utryddet.

Forrige artikkelUSA: Kvinner forlater arbeidstyrken i rekordantall
Neste artikkelEn ny verden?