Amerikanske myndigheter saksøker Facebook

0
Bakgrunnsbilde: Shutterstock

Søksmålene retter seg mot Facebooks kjøp av Instagram og WhatsApp. Dette skriver nettavisa E24. De fortsetter:

Onsdag kveld (9. desember 2020, vår anm. red.) kom meldingen om at Federal Trade Commission (FTC) og 48 delstater saksøker nettgiganten for brudd på konkurranseloven.

Ifølge CNBC varslet Facebook at myndigheten startet granskingen av selskapet allerede i juli i fjor.

Begge søksmålene retter seg mot Facebooks kjøp av Instagram i 2012, og WhatsApp i 2014, der de anklager dem for konkurransehemmende oppførsel.

Det har ifølge søksmålet ført til at Facebook på ulovlig vis har blitt en monopolist innen sosiale medier.

Søksmålene kan resultere i at Facebook må selge de to appene.

– Vårt mål er å dempe Facebooks konkurransehemmende oppførsel, og gjenopprette konkurransen, slik at fri konkurranse kan blomstre, sier direktøren i FTC, Ian Connor.

FTC har presentert sitt søksmål her: Agency challenges Facebook’s multi-year course of unlawful conduct.

Søksmålet bygger på USAs anti-trustlover. Den historisk mest kjent anti-trust-saka er saka mot Standard Oil Company. På 1870- og 1880-tallet hadde John D. Rockefeller brukt økonomiske trusler mot konkurrenter og hemmelige rabattavtaler med jernbaner for å bygge det som ble regnet som et monopol i oljevirksomheten. I 1911 slo USAs Høyesterett fast at Standard i perioden 1900–1904 hadde brutt Sherman Act. Retten delte monopolet opp i tre dusin separate selskaper som konkurrerte med hverandre.

Etter den tid har korporasjonene i USA vist stor evne og kreativitet i å omgå anti-trustlovene, men det kan godt hende at Facebook blir dømt til å selge Instagram og WhatsApp. Det som ikke er tema i søksmålet er at Facebook bruker sitt faktiske monopol på sosiale medier til en omfattende politisk sensur.

Forrige artikkelDmitry Orlov: – Er amerikanere rasjonelle?
Neste artikkelKoronatiltakene kutter produksjonen med 29 milliarder kroner i måneden i seks næringer