Kina får refs av NATO, men landet utraderer ekstrem fattigdom

1
På NATOs pressekonferanse opplyste Jens Stoltenberg om at alliansen har verdier – og at Kina ikke deler dem. Skjermdump fra NRK.
Daniel Ducrocq

Av Daniel Ducrocq

30 november refererte NRK Dagsrevyen om pressekonferansen under NATO toppmøtet hvor NATO sjefen Jens Stoltenberg sa:

  »Kina deler ikke våre verdier. De respekterer ikke grunnleggende menneskerettigheter, og prøver å skremme andre land.»

Har Stoltenberg allerede fått instruks av den nye amerikanske administrasjonen om å føre en tøffere linje mot Kina?

Men det som NRK ikke opplyser seerne om, er at Kina holder på å lykkes med sin plan om å utradere ekstremfattigdommen i løpet av året.

Kina er kommet i mål med å bekjempe ekstremfattigdommen i de 832 områdene som ble erklært fattige da Jin Linping kom til makten i 2013, skrev La Nouvelle Tribune 28.11.20.

Også Le Monde 23.11.20 skrev om saken og om invitasjonen som er gitt journalistene til å besøke landets mest avsides strøk. I følge avisen tar kinesiske  myndigheter sikte på å sikre innbyggerne tre grunnleggende rettigheter: rett til utdanning, rett til basis medisinsk behandling, rett til bosted.

I følge landets Direktorat for utvikling og bekjempelsen av fattigdommen, har åtte millioner kinesere blitt sikret et sted å bo i løpet av de siste årene, og kun 150 000 mennesker får fortsatt ikke tilfredsstille de tre grunnleggende rettighetene, skriver Le Monde

På mange felt fortjener kinesiske myndigheter kritikk for autoritære trekk. Men hvor henter NATO sin rett til å kritisere Kina? 

Vi er vitne til et enormt sosialt løft i Kina, på et tidspunkt hvor en økende del av befolkningen i NATOs største land opplever sosial nedgang.

Skal en måle menneskerettigheter i antall fengslede journalister, er det fortsatt NATOs nest største land, Tyrkia, som er ledende i verden, både absolutt og relatert til folketall:    

Daniel Ducrocq

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Det aller siste fra Nato-sjef Jens Stoltenberg er at den russiske “lake”,Svartehavet,skal Natoiseres ved hjelp av partnerne Georgia og Ukraina. Dess flere militærøvelser rundt Russlands grenser,dess større tystnad er det i Klassekampen.
    Utfra det gamle ordtaket om at “Den som tier samtykker”,kan det fortone seg som om “venstresida” syns det er stas med ekstreme forberedelser til krig mot Kina og Russland. For ifølge rand,brookings og Atlantic Councils artikler er det knapt noe annet de militære strategene bryr hodene sine med. Hvordan smi allianser som skal kunne knekke Kina og Russland. De er nemlig ikke sikre på om de har nok atomvåpen til jobben. Men for guds skyld: ikke framlegg denne debatten. Kanskje den vil true statssubsidiene?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere