30 november refererte NRK Dagsrevyen om pressekonferansen under NATO toppmøtet hvor NATO sjefen Jens Stoltenberg sa:
»Kina deler ikke våre verdier. De respekterer ikke grunnleggende menneskerettigheter, og prøver å skremme andre land.»
Har Stoltenberg allerede fått instruks av den nye amerikanske administrasjonen om å føre en tøffere linje mot Kina?
Men det som NRK ikke opplyser seerne om, er at Kina holder på å lykkes med sin plan om å utradere ekstremfattigdommen i løpet av året.
Kina er kommet i mål med å bekjempe ekstremfattigdommen i de 832 områdene som ble erklært fattige da Jin Linping kom til makten i 2013, skrev La Nouvelle Tribune 28.11.20.
Også Le Monde 23.11.20 skrev om saken og om invitasjonen som er gitt journalistene til å besøke landets mest avsides strøk. I følge avisen tar kinesiske myndigheter sikte på å sikre innbyggerne tre grunnleggende rettigheter: rett til utdanning, rett til basis medisinsk behandling, rett til bosted.
I følge landets Direktorat for utvikling og bekjempelsen av fattigdommen, har åtte millioner kinesere blitt sikret et sted å bo i løpet av de siste årene, og kun 150 000 mennesker får fortsatt ikke tilfredsstille de tre grunnleggende rettighetene, skriver Le Monde.
På mange felt fortjener kinesiske myndigheter kritikk for autoritære trekk. Men hvor henter NATO sin rett til å kritisere Kina?
Vi er vitne til et enormt sosialt løft i Kina, på et tidspunkt hvor en økende del av befolkningen i NATOs største land opplever sosial nedgang.
Skal en måle menneskerettigheter i antall fengslede journalister, er det fortsatt NATOs nest største land, Tyrkia, som er ledende i verden, både absolutt og relatert til folketall:
Daniel Ducrocq