– Hundretusener flykter på grunn av jihadistene i det nordlige Mosambik

0
Illustrasjon: Shutterstock

Krisa i den nordlige provinsen Cabo Delgado i Mosambik går fra ille til verre. Ifølge FN er den humanitære krisa nå svært stor og organisasjonen sier at hudretusener har flyktet på grunn av den islamistiske militsen som går under navnet Al-Shabab. I ei melding fra AFP som er gjengitt i AfricaNews sies det at i alt 420.000 mennesker skal ha flyktet fra regionen der menneskene er lutfattige men ressursene, særlig olje og gass, er enorme. FN sier at 1,1 million mennesker i provinsen vil trenge nødhjelp i 2021.

EU vil ha kontroll

Samtidig pågår det et spill fra imperialistmaktenes side for å bruke denne krisa til å få på plass intyernasjonale styrker for å kontrollere provinsen. EU vil ha en godkjenning fra regjeringa i Maputo for å sende «sikkerhetseksperter» til landet, skriver journalisten Joseph Hanlon, som følger krisa i Mosambik. EUs «utenriksminister» Josep Borrell Fontelles gikk polemisk og udiplomatisk til verks og sa at «Mosambik fungerer bare ved hjelp av massiv internasjonal støtte. Det har alvorlige problemer med korrupsjon og med å sørge for skikkelig kontroll over selskapene.» Han sa også, nokså riktig, at ikke alle problemene i Cabo Delgado skyldes islamistene, men skyldes også fattigdom og ulikhet. Borrell pekte på at Mosambiks olje- og gassreserver er på tredjeplass i Afrika, etter Nigeria og Angola, så det er ikke noe rart at de fattige innbyggerne føler seg fremmedgjort.

Men dette bruker Borrell svært åpenlyst for å presse fram en større EU-kontroll over Mosambik. Mosambik ønsker ikke en multilateral avtale, fordi det vil svekke landets suverenitet. EU på sin side presser på for en multilateral avtale for å sikre EUs agenda. Mosambik vet at EU og Storbritannia så snart de er innenfor vil etablere store strukturer som Mosambik ikke kan kontrollere.

Den gamle kolonimakta Portugal presser også på for å komme på innsida i Mosambik igjen.

USA krever «allianse»

USA vil også gjerne inn med militære styrker i Mosambik for å «hjelpe landet i kampen mot terrorismen». Nathan Sales, som er USAs koordinator mot terrorismen, sier at Mosambik må slutte seg til «USAs koalisjon mot IS» for at USA skal hjelpe landet.

Hanlon skriver at to private militære kontraktører nå fører det som er blitt krigen mot terroristene i Cabo Delgado. Det dreier seg om det sørafrikanske selskapet Paramount og selskapet Dyck Advisory Group. De to største eierne i Paramount Group er Vanguard (11%) og det norske Oljefondet (9%). State Street og BlackRock er også blant de ti største eierne. Hanlon skriver også at Microsoft blokkerer nyhetsbrevet hans fra Mosambik, slik at han har vært nødt til å finne andre kanaler.

De er ute etter Mosambiks ressurser

Jihadistene er et nyttig verktøy, enten de vet det eller ei. De og deres terror er det påskuddet imperialistmaktene bruker for å prøve å sikre seg direkte militær kontroll over Mosambiks naturressurser. Dette mønsteret ser vi over hele Afrika.

Les også: Undertrykking og rovdrift har skapt rekrutteringsgrunnlag for IS i Mosambik

Ropene om intervensjon i Mosambik blir sterkere

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.