Covid-19 er en klassekrig

0
Illustrasjon: Shutterstock

Om lag 2,6 milliarder mennesker i verden er rammet av en eller annen form for lockdown, skrev World Economic Forum våren 2020, og karakteriserte det som «verdenshistoriens største psykologiske eksperiment». Under dette eksperimentet, der de fleste av oss er forsøkskaniner, er milliarder av mennesker blitt fattigere, men til gjengjeld har den samlede formuen til dollarmilliadærene i USA økt med 1000 milliarder dollar. «Aldri noen gang før har USA sett en slik akkumulering av kapital,» sier Frank Clemente, direktør for Americans for Tax Fairness. «Milliardærklassens formuesøkning er foruroligende på et tidspunkt der millioner opplever opsigelser, utkastelser og tap,» sier Chuck Collins fra Institute for Policy Studies.

67 millioner mennesker i USA mistet jobben mellom 21. mars og 7. oktober 2020. 98.000 virksomheter er stengt for alltid. Nesten 26 millioner voksne i USA meldte at deres familier ikke hadde nok å spise i siste uke i november 2020 og at mellom 7 og 11 millioner barn levde i familer som ikke hadde råd til nok mat (siste uke i oktober).

New Yorks borgermester Andrew Cuomo har kalt covid-19 Tthe ‘Great Equalizer’, Den store likestiller. Ikke noe kunne være lengre fra sannheten, skriver IPS News. De skriver videre:

The Great Reset søker å … utvide korporasjonenes kontroll over naturressurser og statlig overvåking av enkeltpersoner,» «I post-pandemien ‘Great Reset’ ville det ikke være mye liv igjen utenfor det teknologisk-korporative maktsenteret dominert av monopolistisk agribusiness, farmasøytisk industri, kommunikasjon, militærindustri og andre sammenkoblede selskaper, og de regjeringene og mediene som tjener dem.

Talsmennene for ‘Great Reset’ ser for seg en brave new world der:’ Du vil ikke eie noe. Og du vil være lykkelig. Uansett hva du vil, vil du leie, og det vil bli levert av droner. ‘

Men det er mer sannsynlig at denne elite-styrte revolusjonen vil gjøre det store flertallet av menneskeheten til et maktesløst vedheng av teknologi med liten bevissthet og mening i livet. ”

Pandemiprofitørene er de korporasjonene som tjener direkte på stengning av normale virksomheter og overgang til netthandel (Amazon, Walmart, Target, Wayfair) og videokonferanser (Zoom og Skype) og sosiale medier (Facebook). Zoom har nå en markedsverdi på 140 milliarder dollar og har passert ExxonMobil. Deres største eiere er Vanguard og Morgan Stanley, mens BlackRock og State Street også er blant de ti største. Skype eies av Microsoft, der Bill Gates fortsatt er en av de store eierne. Også der finner vi Vanguard, State Street og BlackRock blant de fem største eierne.

Bill Gates har nylig agitert sterkt for at verden må være stengt fram til 2022. Det vil han og hans like tjene vanvittig mye på, samtidig som de vil konsolidere sin makt som globale herskere over en slavebundet verden.

Frykten holdes oppe av medier som eies av de samme kreftene

Den verdensomspennende pandemifrykten har gjort denne maktovertakelsen mulig. Milliarder av mennesker er passivisert og politisk slått ut, og frykten holdes oppe fra dag til dag gjennom rapportering av dødstall og «tilfeller» morgen, middag og kveld. Ifølge amerikanske undersøkelser var det i 1983 50 selskaper som eide 90% av mediene i landet. Allerede det var en veldig sterk maktkonsentrasjon. Men hvordan ser det ut i dag? I 2019 var det fem selskaper som kontrollerte 90% av mediene.

De fem selskapene var Comcast (via NBCUniversal), Disney, Viacom & CBS (begge kontrollert av National Amusements), og AT&T (via WarnerMedia). National Amusements er et privateid selskap, eid av Sumner Redstone og Shari Redstone. Resten er børsnoterte selskaper. Siden to av korporasjonene har samme eier, kan man si at det er bare fire grupper som eier 90 prosent av mediene.

Eierskap i medieindustrien:

MediegruppeEiere
ComcastVanguardBlackRockCapital WorldState StreetFidelity
DisneyVanguardFidelity
AT&TVanguardFidelity
21 Century FoxVanguardBlackRockCapital WorldState StreetFidelity
CBSVanguardBlackRockCapital WorldState Street
ViacomVanguardBlackRockState StreetFidelity

Et spesielt eksempel er Washington Post. Avisa eies av Nash Holdings LLC, et holdingselskap som eies av Jeff Bezos, en mann som er blitt verdens rikeste gjennom pandemien, og som nå har en formue på ca. 200 milliarder dollar.

De som kommer ut som vinnere i denne klassekrigen er It-gigantene, teknoselskapene, BigPharma og de store bankene, og tilfeldigvis eies de av den samme håndfullen finansinstitusjoner som også eier våpenindustrien, energiselskapene, mediene, merkevarene og agrobusiness. Jo lenger de klarer å holde verden nede i lockdown, jo mer vil deres makt og formue øke, og jo mer avmektige og fattige blir vi andre.

Forrige artikkelKjedene lurte deg på prisene – gjett hvem som får regninga!
Neste artikkelKina skrur tommeskruen på Australia
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).