Tyske marinesoldater bordet tyrkisk skip i Middelhavet

0
Illustrasjon: Shutterstock

Tyrkia rasende på sin tyske «allierte».

En tysk marineenhet som tilhører EUs militærmisjon i Middelhavet bordet 23. november 2020 et tyrkisk frakteskip med kurs for Libya. Tyskerne mistenker Tyrkia for å frakte våpen ulovlig til Libya. Dette melder Reuters.

Det var soldater fra fregatten Hamburg, som var en del av et EU-oppdrag som håndhever en FN-våpenembargo, som bordet Roseline A på natta, men de trakk seg tilbake etter at Tyrkia hadde protestert mot EU-oppdraget, som hadde beordret søket, sier det tyske forsvarsdepartementet.

Tyrkia har lagt ut opptak som viser at væpnede menn i militæruniform førte sjøfolk med hendene på hodet på brua til det de sa var Rosaline A. Bordinga skjedde sørvest for den greske Peloponnes-halvøya. Denne hendelsen kommer i en periode med sterk friksjon mellom Tyrkia og EU.

Tyrkia har levert en protest mot den tyske aksjonen, skriver den tyrkiske avisa Hurriyet Daily News. Tyrkia sier at aksjonen var ulovlig og reagerer skarpt på at sjøfolkene ble behandlet som kriminelle.

Deutsche Welle skriver at mannskapet ombord på Rosaline A hadde vært samarbeidsvillige og at de tyske soldatene ikke hadde funnet militærmateriell ombord.

Det har vært Frankrike som har vært i spiss for kritikken mot Tyrkia fra europeisk side. Det gjelder både Libya, havrettsspørsmål i Middelhavet og krigen mellom Armenia og Aserbajdsjan. Vi har flere ganger pekt på at de er full skjæring internt i NATO når det gjelder disse spørsmålene. Alliansen opptrer på ingen måte som noen allianse.

Nå er det altså Tyskland som vekker Ankaras raseri, som spissen i en felles EU-aksjon. Det er et iskaldt forhold mellom EU og Tyrkia for tida. Samtidig sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at medlemskap i EU fortsatt er Tyrkias strategiske mål.

Konflikten mellom Frankrike og Tyrkia skjerpes

Frankrike sender marinen til Øst-Middelhavet for å støtte Hellas mot Tyrkia

Erdoğan går i strupen på Macron og USA: – Vet dere ikke hvem dere har med å gjøre?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.