Erdoğan går i strupen på Macron og USA: – Vet dere ikke hvem dere har med å gjøre?

23
Illustrasjon: Shutterstock

Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan langet ut mot Frankrikes president Emmanuel Macron og kalte ham et psykiatrisk tilfelle som har bruk for mental hjelp. Uttalelsen kom på et TV-overført møte i byen Malatya i det østlige Anatolia. Han gjentok karakteristikken på et møte i regjeringspartiets avdeling i Kayseri 24. oktober 2020. Angrepene på Macron kom på bakgrunn av at den franske presidenten har startet en politisk offensiv mot militant islamisme etter terrordrapet på læreren Samuel Paty.

I en tale 2. oktober 2020 lanserte president Emmanuel Macron en motoffensiv mot islamismens innflytelse i Frankrike skriver New York Times:

«Macron sa at innflytelsen fra islamismen må utryddes fra offentlige institusjoner, selv om han erkjente regjeringens ansvar for å ha latt den spre seg.

Macron snakket om sekularisme som den sementen som binder Frankrike sammen og sa at han ville bekjempe det han kalte separatisme og ghettoisering. Og han lanserte det han kalte en plan mot «den islamistiske separatismen». I den planen inngår også en kontroll med og stans av den utenlandske finansieringa av islamismen.

Dette har gjort den tyrkiske presidenten rasende, og han uttalte på partimøtet i Kayseri:

“Macron trenger en eller annen form for mental behandling. Hva mer er det å si om et statsoverhode som ikke tror på religionsfriheten og oppfører seg slik mot de millioner av mennesker i forskjellige trosretninger som bor i sitt eget land? «

Antakelig er Erdoğan i stand til å sette opp islamistene i Frankrike hvis han for alvor skulle bestemme seg for å spille det islamistiske kortet. Frankrike er en knusktørr kvisthaug, og det skal ikke mer enn en gnist til for å tenne en stor brann. Det vet Erdoğan, og det vet Macron at Erdoğan vet.

Tyrkia og Frankrike er på kollisjonskurs på mange områder. Frankrike har gitt Hellas støtte med marinefartøyer overfor Tyrkias seismiske undersøkelser etter olje og gass i omstridte havområder nær Kypros. Og Frankrike fordømmer Tyrkias støtte til Aserbajdsjan i krigen mot Armenia.

Les: Frankrike sender marinen til Øst-Middelhavet for å støtte Hellas mot Tyrkia

Erdoğan til USA: – Vet dere ikke hvem dere har med å gjøre?

Den tyrkiske presidenten var heller ikke nådig overfor USA. Han sa at Tyrkia ikke vil oppgi sine russiske S-400 missilsystemer eller sin støtte til Aserbajdsjan sjøl om USA legger press på dem. «Tyrkia er ikke noe stammesamfunn,» sa Erdoğan, og fortsatte: «Dere skjønner ikke hvem dere har med å gjøre. Bare kom med sanksjonene deres, hva de nå enn måte være.»

Konflikter med USA

Det vakte raseri i Washington da Tyrkia gikk til innkjøp av S-400-systemet fra Russland. Det førte til at Tyrkia ble satt på sidelinja i F-35-programmet, der landet var en av de største deltakerne når det gjelder antall bestilte fly. Og nå har USA kritisert Tyrkias støtte til Aserbajdsjan. USA har ikke valgt side i krigen, men gått sammen med Frankrike og Russland om å kreve våpenhvile og forhandlinger.

Erdoğan ønsker ikke bare å gjenopprette mest mulig av den innflytelsen som Det osmanske riket hadd, han ønsker også å bli lederen for den muslimske verden, i konkurranse med Saudi-Arabia. Det er grunnen til at han går så hardt ut mot Macron.

Også når det gjelder krigen mot Syria er Tyrkia i konflikt med USA. USA har ikke støttet Tyrkias krav om en såkalt «sikkerhetssone» i det nordlige Syria, og den tyrkiske presidenten erklærte at Tyrkia og USA hadde vært uenige om hvert eneste punkt når det gjaldt dette.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Dersom dette er rett, får vi med tida ein tredje posisjon, midt mellom alliansen Russland/Kina på den eine sida og vestalliansen med USA på den andre: Den muslimske verda, under leiing av Tyrkia i ustabil allianse med dei arabiske landa, og med Israel som jokeren i kortstokken. Tyrkia snakkar ope om det Saudiarabia har vore tyst om i årevis, høvet til å bruke islam/islamistar som brekkstang for å svekkje europas eventuelle protestar. Så i staden for ei verd med to polar, aust og vest, får vi altså tre sentra, som kan skapa mykje ugreie og direkte farlege brennpunkt for vidare global politikk.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Om Macron har lit vett i pappen, så forstår man at det ikke er noen vits i å vente med å tenne på kvisthaugen, da den bare blir større for hver dag som går.
  paris

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og nå har Pakistan hevet seg på.

  Hva jeg personlig synes er moro, er at sensureringen av “rasister og jødehatere” nå begynner å bite Facebook i ræva, da har man først åpnet opp for sensur, så er det stadig nye grupper som ønsker å få noen andre sensurerte, og som vil bli forbannet om det ikke skjer, og skulle Facebook føye seg, så er det ikke få som blir forbannet over sensuren heller.

 4. Dette kommer på toppen av tidligere uenighet mellom Tyrkia og USA, og nå med et annet mektig land i USA/NATO alliansen, Frankrike. Shanghai Corporation Organisation ønsker seg Tyrkia som medlem. Nå har Tyrkia status som observatør. Allikevel har SCO har tilbudt Tyrkia lederrollen i SCOs energiklubb, og Tyrkia sa ja.

  En kan få tanker om at hvis Tyrkia melder seg ut av NATO, er sjansen større for at Tyrkia melder seg inn som medlem i SCO. Det blir i tilfelle et stort tap for NATO, som blant annet må fjerne sine atomrakett-batterier fra Tyrkia.

 5. Og så kan det hende at Tyrkia innvilger russerne fri ferdsel for krigsskip fra Svartehavet gjennom Bosporosstredet til Middelhavet. Russerne har allerede en marinebase i den syriske havnebyen Tartus…

 6. Steigan nevner aldri det faktum at Tyrkia i 2010 inngikk en strategisk og militær avtale med Aserbajdsjan


  Det kan godt hende at det ligger en visjon om et storosmansk rike bak, men oljen er nok det viktigste. Tyrkia er avhengig av olje fra bl.a. Kasakhstan, som går gjennom oljeledning fra Baku til den tyrkiske byen Ceyhan. Derfra går det olje videre til Europa og Israel, og Tyrkia får dermed inntekter som transittland. Det er ikke det minste rart at de støtter til sitt broderfolk i Aserbajdsjan

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

15 flere kommentarer

Deltakere