Erdoğan går i strupen på Macron og USA: – Vet dere ikke hvem dere har med å gjøre?

0
Illustrasjon: Shutterstock

Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan langet ut mot Frankrikes president Emmanuel Macron og kalte ham et psykiatrisk tilfelle som har bruk for mental hjelp. Uttalelsen kom på et TV-overført møte i byen Malatya i det østlige Anatolia. Han gjentok karakteristikken på et møte i regjeringspartiets avdeling i Kayseri 24. oktober 2020. Angrepene på Macron kom på bakgrunn av at den franske presidenten har startet en politisk offensiv mot militant islamisme etter terrordrapet på læreren Samuel Paty.

I en tale 2. oktober 2020 lanserte president Emmanuel Macron en motoffensiv mot islamismens innflytelse i Frankrike skriver New York Times:

«Macron sa at innflytelsen fra islamismen må utryddes fra offentlige institusjoner, selv om han erkjente regjeringens ansvar for å ha latt den spre seg.

Macron snakket om sekularisme som den sementen som binder Frankrike sammen og sa at han ville bekjempe det han kalte separatisme og ghettoisering. Og han lanserte det han kalte en plan mot «den islamistiske separatismen». I den planen inngår også en kontroll med og stans av den utenlandske finansieringa av islamismen.

Dette har gjort den tyrkiske presidenten rasende, og han uttalte på partimøtet i Kayseri:

“Macron trenger en eller annen form for mental behandling. Hva mer er det å si om et statsoverhode som ikke tror på religionsfriheten og oppfører seg slik mot de millioner av mennesker i forskjellige trosretninger som bor i sitt eget land? «

Antakelig er Erdoğan i stand til å sette opp islamistene i Frankrike hvis han for alvor skulle bestemme seg for å spille det islamistiske kortet. Frankrike er en knusktørr kvisthaug, og det skal ikke mer enn en gnist til for å tenne en stor brann. Det vet Erdoğan, og det vet Macron at Erdoğan vet.

Tyrkia og Frankrike er på kollisjonskurs på mange områder. Frankrike har gitt Hellas støtte med marinefartøyer overfor Tyrkias seismiske undersøkelser etter olje og gass i omstridte havområder nær Kypros. Og Frankrike fordømmer Tyrkias støtte til Aserbajdsjan i krigen mot Armenia.

Les: Frankrike sender marinen til Øst-Middelhavet for å støtte Hellas mot Tyrkia

Erdoğan til USA: – Vet dere ikke hvem dere har med å gjøre?

Den tyrkiske presidenten var heller ikke nådig overfor USA. Han sa at Tyrkia ikke vil oppgi sine russiske S-400 missilsystemer eller sin støtte til Aserbajdsjan sjøl om USA legger press på dem. «Tyrkia er ikke noe stammesamfunn,» sa Erdoğan, og fortsatte: «Dere skjønner ikke hvem dere har med å gjøre. Bare kom med sanksjonene deres, hva de nå enn måte være.»

Konflikter med USA

Det vakte raseri i Washington da Tyrkia gikk til innkjøp av S-400-systemet fra Russland. Det førte til at Tyrkia ble satt på sidelinja i F-35-programmet, der landet var en av de største deltakerne når det gjelder antall bestilte fly. Og nå har USA kritisert Tyrkias støtte til Aserbajdsjan. USA har ikke valgt side i krigen, men gått sammen med Frankrike og Russland om å kreve våpenhvile og forhandlinger.

Erdoğan ønsker ikke bare å gjenopprette mest mulig av den innflytelsen som Det osmanske riket hadd, han ønsker også å bli lederen for den muslimske verden, i konkurranse med Saudi-Arabia. Det er grunnen til at han går så hardt ut mot Macron.

Også når det gjelder krigen mot Syria er Tyrkia i konflikt med USA. USA har ikke støttet Tyrkias krav om en såkalt «sikkerhetssone» i det nordlige Syria, og den tyrkiske presidenten erklærte at Tyrkia og USA hadde vært uenige om hvert eneste punkt når det gjaldt dette.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelNå kommer protestene mot lockdownpolitikken i Italia
Neste artikkelMarkering mot koronapolitikken foran Stortinget
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).