«For mange av oss, og det gjelder ikke minst helsepersonell, er den koronapolitikken som føres nå, uforståelig. Regjeringen skaper en fryktkultur jeg aldri har opplevd.«
Dette skriver Halvor Næss, overlege på Nevrologisk avdeling, Haukeland universitetssjukehus i et debattinnlegg i Bergens Tidende. Han skriver videre:
Vi vet mye mer om koronaviruset i dag enn i vinter. Det viktigste er at for friske folk er dødeligheten svært lav. For eksempel er dødeligheten 0,1 prosent (en promille) for friske menn i 60-årene som smittes av korona (IFR).
Til sammenlikning døde 1 prosent av alle menn i 60-årene i løpet av 2019 (ti ganger så stor risiko).
For sårbare mennesker er dødeligheten høyere enn for influensa, men for friske under 70 år er dødeligheten den samme eller lavere. Vi vet hvem de sårbare menneskene som trenger beskyttelse, er.
Næss var avdelingsoverlege på Medisinsk avdeling ved Haraldsplass Diakonale Sykehus i 2000, og hadde derfor det øverste medisinske ansvaret. Epidemien startet brått fra den ene dagen til den andre like før jul. Antall innleggelser gikk opp fra 15 til 25 pasienter i gjennomsnitt pr. døgn, hvorav de aller fleste med influensa og lungebetennelse. Han anslår at i alt cirka 400 pasienter ble innlagt med influensa og lungebetennelse i denne perioden. Overlege Næss sammenlikner:
Nå trues det med at landet skal stenges ned, hvis ikke befolkningen oppfører seg. Ifølge FHI er det i gjennomsnitt lagt inn åtte pasienter med korona pr. døgn på sykehus i Norge de siste 14 dagene (til og med 3/11). Det tilsvarer mindre enn 1 prosent av innleggelsesraten pr. døgn på Haraldsplass i 2000.
I slutten av mars ble det over en toukersperiode lagt inn 34 pasienter pr. døgn på norske sykehus (fire prosent av innleggelsesraten på Haraldsplass i 2000).
Og han konkluderer:
Forståelsen av koronaepidemien er helt ute av proporsjoner. Når denne epidemien er over, skal det bli interessant å se hvorfor håndteringen gikk galt.
Jeg tror ikke våre politikeres ettermæle kommer til å være særlig godt.