Studier: Lockdown katastrofalt for tannhelsa

0
Illustrasjon: Shutterstock

Lockdown fører til at svært mange helseproblemer og sjukdommer ikke blir behandlet. Tann- og munnhelse er ikke noe unntak. I Storbritannia roper tannleger en kraftig advarsel om at lockdown fører til at folk som burde ha vært hos tannlege ikke kommer seg dit, og at det kan få store konsekvenser. 96% av tannlegene i landet mener at tannhelsa der kommer til å bli dårligere på grun av lockdown.

Association of Dental Groups sier at andel folk som får munnkreft kommer til «å gå gjennom taket» fordi folk ikke går til tannlege. En undersøkelse de har gjort indikerer at 13 millioner briter ikke har kommet seg til nødvendig tannbehandling dette året.

Det faktum at så mange mennesker enten ikke får tannlegeavtaler eller bare bestemmer seg for å droppe dem, er dypt alarmerende skriver ADG. Det antyder at en hel rekke munnhelseproblemer blir oversett under lockdown, og at tannleger kommer til å bli overbelastet når rutinemessige avtaler starter på nytt.

“Tannleger er spesielt opptatt av munnkreft, da rutinekontroll er nøkkelen til tidlig diagnose. Hvis dette ikke skjer, og de tidlige symptomene ikke blir oppdaget, kan munnkreftandelen snart gå gjennom taket. «

«Regjeringa må nå ta hastetiltak for å sikre at vi har NHS-tannlegene vi trenger for å håndtere det som venter oss rundt hjørnet.»


Sarah Ramage, klinisk direktør ved Bupa Dental Care, ssier:

“Tannleger spiller en sentral rolle i tidlig påvisning av kreft i munnhulen når en pasient møter til kontroll eller rutinemessig pleie, og dermed kan de gi rask henvisning av mistenkelige tilfeller. På grunn av COVID-begrensningene freduseres dem rutinemessige behandlingen vesentlig, noe som potensielt kan sette pasienter i fare. ”

De siste tallene viser at 8,337 mennesker i Storbritannia får diagnosen munnkreft hvert år, og anslagsvis 2 701 mennesker mistet livet på grunn av munnkreft i Storbritannia i fjor.

I løpet av det siste året har nye tilfeller økt med 10% i Storbritannia. Data viser at tilfeller av munnkreft har økt med 64% i Storbritannia det siste tiåret, og den siste forskningen sier at dødsfall fra munnkreft har økt med 22% sammenlignet med for fem år siden.

Faktabasert forskninginfo om virkningene av koronatiltakene

Ei gruppe forskere har opprettet nettstedet Collateral Global for å stimulere til og formidle forskning om virkningene av koronatiltakene, inkludert lockdown. Her er noen eksempler:

Forrige artikkelHvorfor tok det så lang tid for Greenwald å bryte med The Intercept?
Neste artikkel«Det finnes ingen god løsning for Syria»