Studier: Lockdown katastrofalt for tannhelsa

1
Illustrasjon: Shutterstock

Lockdown fører til at svært mange helseproblemer og sjukdommer ikke blir behandlet. Tann- og munnhelse er ikke noe unntak. I Storbritannia roper tannleger en kraftig advarsel om at lockdown fører til at folk som burde ha vært hos tannlege ikke kommer seg dit, og at det kan få store konsekvenser. 96% av tannlegene i landet mener at tannhelsa der kommer til å bli dårligere på grun av lockdown.

Association of Dental Groups sier at andel folk som får munnkreft kommer til «å gå gjennom taket» fordi folk ikke går til tannlege. En undersøkelse de har gjort indikerer at 13 millioner briter ikke har kommet seg til nødvendig tannbehandling dette året.

Det faktum at så mange mennesker enten ikke får tannlegeavtaler eller bare bestemmer seg for å droppe dem, er dypt alarmerende skriver ADG. Det antyder at en hel rekke munnhelseproblemer blir oversett under lockdown, og at tannleger kommer til å bli overbelastet når rutinemessige avtaler starter på nytt.

“Tannleger er spesielt opptatt av munnkreft, da rutinekontroll er nøkkelen til tidlig diagnose. Hvis dette ikke skjer, og de tidlige symptomene ikke blir oppdaget, kan munnkreftandelen snart gå gjennom taket. «

«Regjeringa må nå ta hastetiltak for å sikre at vi har NHS-tannlegene vi trenger for å håndtere det som venter oss rundt hjørnet.»


Sarah Ramage, klinisk direktør ved Bupa Dental Care, ssier:

“Tannleger spiller en sentral rolle i tidlig påvisning av kreft i munnhulen når en pasient møter til kontroll eller rutinemessig pleie, og dermed kan de gi rask henvisning av mistenkelige tilfeller. På grunn av COVID-begrensningene freduseres dem rutinemessige behandlingen vesentlig, noe som potensielt kan sette pasienter i fare. ”

De siste tallene viser at 8,337 mennesker i Storbritannia får diagnosen munnkreft hvert år, og anslagsvis 2 701 mennesker mistet livet på grunn av munnkreft i Storbritannia i fjor.

I løpet av det siste året har nye tilfeller økt med 10% i Storbritannia. Data viser at tilfeller av munnkreft har økt med 64% i Storbritannia det siste tiåret, og den siste forskningen sier at dødsfall fra munnkreft har økt med 22% sammenlignet med for fem år siden.

Faktabasert forskninginfo om virkningene av koronatiltakene

Ei gruppe forskere har opprettet nettstedet Collateral Global for å stimulere til og formidle forskning om virkningene av koronatiltakene, inkludert lockdown. Her er noen eksempler:

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for Olav Olav says:

  Allerede i april lanserte den bredt sammensatte forskergruppa NTNU covid-19 Taskforce sin testmodell for norske helsemyndigheter.

  Gjennom store datasimuleringer har de vist hvordan en målrettet og ukentlig testing av alle husstander med fem eller flere personer, uavhengig av om noen i husstanden har symptomer på covid-19 eller ikke, raskere og billigere vil gi kontroll på koronaviruset.
  […]
  SMITTETALL UNDER 1: Ifølge NTNU-forskerne vil reproduksjonstallet i Oslo være 0,9 allerede ved 20 000 målrettede tester. Det tilsvarer 2,9 prosent av befolkningen. Kilde: NTNU Taskforce

  Må vurdere kompetansen til de som avgjør
  Almaas har vært sentral i arbeidet NTNU har gjort. Han er klar på at NTNUs modell er en bedre måte å slå ned korona på enn å jage etter viruset med smittesporing.

  – Hvis ikke folk ser dette må de vurdere sin kompetanse. Dette er vitenskapelig velfundert. Det å tro at man kan ha kontroll gjennom smittesporing i etterkant, når mellom 40–80 prosent av de smittede er uten symptomer, er å be om trøbbel.

  Den testmetoden NTNU-forskerne har kommet fram til, vil enkelt kunne gjennomføres ved hjelp av spyttprøver. Alle i en gruppe spytter i en prøve. Dersom analysen viser koronavirus, blir alle i gruppa isolert.

  NRK, 2. november 2020. NTNU-forskere er kritiske til dagens smittesporing og frykter konsekvensene. – En fallitterklæring om vi må stenge ned landet igjen, sier professor.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere