Har Espen Nakstad en interessekonflikt?

0
Espen Nakstad intervjuet på nettkanalen til organisasjonen Virke

Som assisterende direktør i Helsedirektoratet har Espen Nakstad stått fram som en av de fremste utøverne av koronaregimet til Erna Solberg. Han har frontet alle «strenge tiltak» og er alltid klar på at det må «strammes inn», og utrolig nok er han blitt svært populær på det.

Wikipedias artikkel om Nakstad er ganske knapp. Det sies at han er forsker og overlege ved Nasjonal behandlingstjeneste for CBRNE-medisin (CBRNE-senteret). Men det finnes ingen CV på ham der, og det er ikke mulig å finne ut om han har bidratt noe særlig til forskning. Vi har søkt i databasen til Tidsskrift for Den norske legeforening (Tidsskriftet), som er et fagfellevurdert vitenskapelig tidsskrift og medlemsblad for Den norske legeforening. Og vi har ikke funnet noen vesentlige forskningsartikler fra Espen Nakstad.

Derimot gir et søk på Proff en interessant opplysning. Det viser seg nemlig at Nakstad er styremedlem og aksjonær i selskapet Epiguard AS. Aksjeposten hans er svært liten, riktignok. Men hva driver så EpiGuard med?

Nettsidene deres gir noen svar på det.

Hovedproduktet deres er EpiShuttle, som er et transportsystem til bruk under epidemier eller katastrofer. Blant kundene deres er WHO og tyske Bundespolizei, men det er tydelig at de satser på et bredt internasjonalt marked:

EpiGuard ser ut som en oppkjøpskandidat. Lykkes de med å bli kjøpt av et multinasjonalt selskap, vil aksjeverdien gå gjennom taket, og selv en liten aksjepost kan få en verdi som ikke er uvesentlig.

Og jo mer krise, jo mer pandemi, jo bedre er markedsutsiktene til EpiGuard. Har Espen Nakstad en interessekonflikt? Det kan nesten se sånn ut.

Men den største interessekonflikten av dem alle har sjefen hans, Erna Solberg. I dobbeltrollen som FN-sjef for gjennomføringa av Agenda 2030 og statsminsiter i Norge er det ytterst uklart hvem hun egentlig representerer når hun styrer Norge gjennom dekreter. Hennes samrøre med Bill & Melinda Gates Foundation bør også granskes. Der har hun overført milliarder av norske skattekroner uten at saksbehandlinga har vært mye å skryte av, og uten at det er særlig lett å spore hvor pengene er blitt av.

Les: Erna Solberg gir 13 milliarder skattekroner til Gates-alliansen

Aftenposten skrev i 2017:

«Regjeringen har gitt flere milliarder kroner til den globale vaksinealliansen Gavi. Korrespondanse knyttet til rapportering, utbetalinger, oppfølging, evalueringer og referater har manglet i UDs arkiver.»

Les også: Var det Norges statsminister eller FNs «bærekraft»sjef som talte?

Forrige artikkelGudmund Hernes om Ap: Et parti foran undergangen
Neste artikkel– Troms og Finnmark er et mislykket ekteskap som bør oppløses
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).