– Troms og Finnmark er et mislykket ekteskap som bør oppløses

0
Faksimile fra Nordlys 16. november 2020

Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys, en av de viktigste pådriverne for sammenslåing av Troms og Finnmark, snur. Han skriver i Nordlys:

Forsøket på å samle Troms og Finnmark i et fellesskap, har strandet. Skilsmissen blir dyr, men er nødvendig.

Han skriver videre:

Troms og Finnmark er et ulykkelig tvangsekteskap. Det er preget av mangel på tillit og mangel på kjærlighet. De to partene snakker ikke sammen. Storfylket vakler videre med doble funksjoner og meningsløst byråkrati. Det handler om å bevare husfreden før de to ektefellene går hver sin vei.

Det er et ønske Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV er klare til å innfri. Men skilsmissen kommer til å bli like stormfull som selve ekteskapet. Etter at et eventuelt nytt flertall på Stortinget neste høst har vedtatt reversering, vil en ny fellesnemd måtte arbeide med gjennomføringen.

Fjellheim innrømmer altså at tvangseksteskapet mellom Troms og Finnmark har vært en fiasko, og det er jo godt at den innsikten til slutt kom. Fjellheim kan ikke si at det ikke har vært advarsler mot dette meningsløse prosjektet. Frode Bygdnes fra Rødt er en av de mange som både har protestert og advart, blant annet i flere artikler på steigan.no, slik som denne: Tvangsreform.

Fjellheim må også innrømme at det er en svært dyr fiasko han har gått i spissen for – og at det kommer til å bli dyrt å oppløse tvangsekteskapet. Men det må gjøres, jo før jo bedre.

Forrige artikkelHar Espen Nakstad en interessekonflikt?
Neste artikkelHvem er de største kjeltringene i legemiddelindustrien?