Advarselen mot maskebruk som forsvant fra Dagbladet.no

30

Dagbladet 27.februar 2020:

«Vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo, bekrefter at munnbind kan øke risikoen for smitte.

– Det er veldig få av disse munnbindene som faktisk er tette nok til å forhindre at viruset kommer inn under masken og treffer nesen din, sier hun.

Da hun gjestet NRK Dagsrevyen onsdag forklarte hun at de maskene som hun har sett folk bruke, er løse og åpne, slik at viruset lett kommer seg inn i masken.

Og hvis du da går med masken for å beskytte deg mot viruset, vil det kunne ha motsatt effekt ved at viruset fanges mellom munnen og masken og du kan bli lettere smittet faktisk.«

Artikkelen fortsetter:
«Folkehelseinstituttet anbefaler på bakgrunn av dette å ikke bruke munnbind utenfor helsetjenesten. Unntak er ved nær kontakt med syke personer, som pleie av syke familiemedlemmer.«


Artikkelen forsvant

Ved gjenoppsøk av artikkelen viste det seg at den var fjernet fra Dagbladets nettsider, men den var å finne på arkivtjenesten WayBack.
Ved kontakt med Dagbladet på telefon for å få deres kommentar, meddelte vaktsjef Ralf Lofstad via en journalist at han ikke var interessert i å kommentere dette.

Journalist Trine Høklie Jonassen skrev artikkelen. Hun har ikke svart på spørsmål om hva hun synes om at artikkelen hennes var fjernet.

En ny henvendelse til vaktsjef Lofstad, nå skriftlig, utløste et svar:
«Du får etter hvert et svar fra nivået over meg».
Deretter:
«Du kan sitere redaksjonssjef Jan Thomas Holmlund på følgende: – Her har det skjedd en menneskelig feil, som har gjort at artikkelen ble avpublisert. Den er nå publisert og tilgjengelig igjen.«

En «menneskelig feil» kan være så mangt, her får leseren selv fundere på hvordan en slik «menneskelig feil» kan inntreffe.

Artikkelen er nå gjenopprettet, men linken i artikkelen til Folkehelseinstituttet leder nå til en annen artikkel datert 30.04.2020 og ikke til den opprinnelige artikkelen fra 30.01.2020 med overskrift: «Bruk av munnbind utenfor helsetjenesten er ikke anbefalt«.

FHIs link førte hit i januar:

Artikkelen «Bruk av munnbind utenfor helsetjenesten er ikke anbefalt» har blitt fjernet fra FHI sin nettside og lenken omdirigert til en annen artikkel der budskapet er svært annerledes.

Lenken heter fortsatt det samme, men nå leder den hit etter at den ble endret 9.september. Nederst i denne artikkelen er det listet opp hvilke endringer som har blitt gjort, men det fremkommer ikke hva den originale overskriften var eller hvilket innhold som har blitt fjernet mellom januar og april:

Dette kan gi inntrykk av at Folkehelseinstituttet, som naturligvis skal være faglig og ikke politisk-ideologisk drevet, tilpasser kommunikasjon og råd etter andre kriterier enn det faglige.


Hva skrev Folkehelseinstituttet på sin nettside 30.01.2020?

«Hvorfor kan munnbind utgjøre en smitterisiko?
Munnbind er ubehagelig å ha på, og som regel vil ufaglært personell som har munnbind på hyppig berøre munnbindet og ansiktet for øvrig. Dersom man har vært i kontakt med urene flater kan man fort komme i kontakt med øyne og munn og på denne måten øke risikoen for sykdom.

Munnbind er laget for engangs bruk og får fort bakterier og virus både på innsiden og utsiden. Har man ikke gode rutiner for å ikke berøre munnbindet under og etter bruk, for hvordan man tar det av uten å forurense hendene og for å utføre håndhygiene etter å ha berørt munnbindet kan det være med på å forverre smittespredning.»

«Folk flest» er ikke trent i å bruke masker og et par timer på offentlig transport, stasjonsområder og sentrumsgater i Oslo viser at det er utstrakt gjenbruk av samme maske, fikling med hender som ikke er rene, og mange personer med masken under haken. Påbudet om å bruke maske er med på, for å sitere Folkehelseinstituttet, «å forverre smittespredning«.

Direktøren i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, fikk onsdag 29.oktober spørsmål av Dagbladet om hvordan hun selv synes det er å ha på seg munnbind. Hun klarte bare å fremheve symbolikken i det, vel vitende om at det ikke finnes noe vitenskapelig belegg for at maske gir noen beskyttelse mot virus, spesielt ved slik bruk som menigmann praktiserer, og at det strider mot FHIs egne anbefalinger.


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Godt å se at du er tilbake! Tusen takk for nydelig artikkel!

 2. Det KAN hende at en meteor slår ned i boligen din kl 1200 i dag, det KAN også hende at du finner et flaks lodd på gaten og vinner 1 mill. Dette er virkelig interessant synsing, synes du ikke?

 3. Avatar for pcwh pcwh says:

  Må være ubehagelig å jobbe i FHI og ikke lenger kunne være fagperson, men nikkedukke. Det er åpenbart at byråkratene i helsedirektoratet har vunnet kampen mot fornuft, godt hjulpet av en hotellresepsjonist som har tatt seg vann over hodet i en viktig ministerpost og en statsminister som lar frykten for egen helse ødelegge landet.

 4. Avatar for Anki Anki says:

  Tror nok det er helt andre årsaker enn frykten for egen helse som driver Bilderbergerbolla. For ikke å snakke om andres helse. Frankly my dear, she doesn’t give a damn. Man må være bra skrudd i pæra for (fortsatt) å tru kovidiotiet har noe som helst med “helse” å gjøre.

 5. Hva er vitsen med å smitte mindre når det i utgangspunktet nesten ikke finnes smitte? Har du fått med deg at testene ikke påviser Covid og da heller ikke smittede? Har du fått med deg at smitte som blir omtalt i media og brukt av politikere ikke er den samme definisjonen som leger bruker? Alle disse tiltakene ink masker handler ikke om å begrense smittespredning. Det handler mer om underkastelse og kontroll av befolkningen via frykt. Akkurat det burde for en “Ulv” som deg og som leser Steigan være krystallklart nå.

  Ja så på en måte så har du rett, veldig mange som jobber med dette er idioter. De er kanskje intelligente og har god hukommelse men det hjelper ikke når man feks er inndoktrinert via skoler, medier osv med flere. Jeg derimot, er ikke indoktrinert og jeg har avskolert meg selv over mange år, akkurat det er en stor fordel for og forstå hva dette Er.

 6. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Flott at dere tok de på fersken i dette. Sensur og omskrivning av historien kalles nå “menneskelig feil” - dere hørte det fra dagbladet først folkens! Det som ikke passer narrativet, må bort! kan jo hende noen begynner å tenke selv hvis de får høre forskjellige synspunkter på ting.

 7. Eller sånn:

 8. Masker virker ikke og du har ingen argumenter selv om du tror det selv. Du tror liksom du er så smart fordi du kan R verdi og har noen teorier rundt det.

  At vi har en overvekt “sheeples” i samfunnet er en del av problemet vi har med den situasjonen vi befinner oss i nå. Du for eksempel burde ta til deg essensen av navnet ditt mer fordi du er utrolig lite ulvete her på forumet. Et bilde av et bestemt ullete flokkdyr er heller det som kommer sinns.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

22 flere kommentarer

Deltakere