Protestene mot koronapolitikken sprer seg til flere byer i Italia

0
Fra protestene i Firenze mot koronapolitikken til statsminister Conte. Skjermdump fra video.

Italia går mot en enda strengere unntakstilstand knyttet til koronakrisa. Men mens det våren 2020 ble sunget arier fra balkongene og folk hengte opp plakater med «Andrà bene» det vil gå bra – er det helt andre reaksjoner nå. Folk er slitne, de er blitt fattigere og de begynner å bli forbannet.

Det har vært demonstrasjoner mot lockdown og unntakslovene i Roma, Firenze, Milano, Torino, Trieste og andre byer. I Firenze samlet 600 demonstranter seg på den berømte piazza della Signoria, skriver Il fatto quotidiano 30. oktober 2020. Demonstrantene ropte «Libertà! Libertà!» og slagord om å «få Firenze i gang igjen». En liknende demonstrasjon fant sted i Bologna.

Italiensk presse har til dels omtalt demonstrantene som «høyreekstreme» og «fascister», men i Firenze ropte demonstrantene: «Vi er ikke fascister, vi er sultne!» Avisa La repubblica har video- og fotoreportasje fra demonstrasjonen i Firenze her. Corriere della sera har en tilsvarende reportasje her.

Italia registrerer en voldsom økning i antall «tilfeller», men det henger ikke minst sammen med at det testes svært mange flere enn før.

Worldometer 30. oktober 2020

Antallet dødsfall som regnes som «koronarelaterte» er derimot fortsatt lavt. I vår førte frykten til at det var en enorm oppslutning om statsminister Giuseppe Conte, til tross for at politikken hans betydde stor arbeidsløshet og store sosiale probmer. Men nå faller populariteten til Conte markant. Ei meningsmåling gjennomført for Corriere della sera sier klart og tydelige at «Conte ikke lenger klarer å overbevise folket».

Foreløpig er protestene og demonstrasjonene få, men det murrer på gater og piazzaer. Seg i mellom er det stadig fler som snakker om koronapolitikken som «den nye fascismen». Tida vil vise om regjeringa klarer å holde på støtten, eller om misnøyen og desperasjonen vil slå ut i full blomst.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.