– Vurderer norsk krigsskip til Midtøsten

0
Fra den norske deltakelsen i operasjonen Recsyr i Middelhavet. Foto: Forsvaret

Regjeringen vurderer å sende en fregatt til Midtøsten. Sammen med amerikanske krigsskip vil det norske fartøyet ha øvelser i omstridte havområder utenfor Iran, skriver Eirik VeumNRKs nettsider.

Opplysningene bekreftes av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Norge vurderer å delta med én fregatt. Den aktuelle flåtegruppen ledes av USA. Fartøyene skal gjennomføre treningsoperasjoner. Det skjer som en del av øvelsen Cooperative Deployment. NRK har snakket med Bjørnar Moxnes i Rødt, og skriver:

– Uforståelig vurdering

Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer på det som skjer. Tidligere denne uken fikk han bekreftet det forberedende arbeidet som gjøres i Forsvarsdepartementet. Han raser mot vurderingene.

– Det er uforståelig hvis Sjøforsvaret skal bidra til krigshissing ved Hormuzstredet. Norske marinefartøy skal forsvare Norges kyst. De skal ikke krige sammen med USA i tropiske farvann, sier Moxnes.

Han hevder at forsvarsminister Bakke-Jensen i januar uttalte at det ikke var aktuelt å sende fartøy til Midtøsten.

– Det ble sagt at norske skip ikke skulle til den amerikanske flåten i Persiabukta. Hva har endret seg, spør Moxnes.

Rødt krever at Norge ikke sender fartøy til havområdene i Midtøsten for å delta i USA-ledete operasjoner.

Det er tydelig at regjeringa satser på at Norge skal delta i flere oppdrag i sørligere strøk. Ifølge Rødt brukte Norge i fjor 91 millioner kroner på klargjøring for oppdrag i «tropiske farvann». Moxnes ser den norske marinens deltakelse i USA-ledete operasjoner i Midtøsten i sammenheng med opprettelsen av en norsk militærbase i Jordan.

Dagsrevyen 11. oktober 2020, kom det fram at Norge skal etablere en permanent militærbase i Jordan i samarbeid med jordanske styrker. Norge skal ha spesialsoldater som skal trene og være operative og bistå om «norske interesser i Midtøsten blir truet».

Les: «Norske interesser i Midtøsten»

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bekrefter at det legges opp til å utplassere norske styrker utenfor NATOs kjerneområder.

Norge har vært et av de aller mest ivrige landene når det gjelder å delta i USAs kriger. Det virkelig store steget opp i klassen som villige leietropper for USA tok Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og den rødgrønne regjeringa i 2011 da de sendte norske fly ut for å bombe Libya sønder og sammen. Erna Solberg og hennes regjeringer har fulgt opp denne politikken og tar nå enda et nytt steg mot permanent norsk krigsdeltakelse i Midtøsten.

Norge deltar også i krigen om Afrikas ressurser. Idéen om Norge som «humanitær stormakt» og en fredsapostel er virkelig gravlagt for lengst. Men ønsker virkelig det norske folket at det skal være slik?

Forrige artikkel«Stanken fra rådhuset i Søgne» og andre eventyr fra redaktørene i Fædrelandsvennen
Neste artikkelProtestene mot koronapolitikken sprer seg til flere byer i Italia