– Vurderer norsk krigsskip til Midtøsten

4
Fra den norske deltakelsen i operasjonen Recsyr i Middelhavet. Foto: Forsvaret

Regjeringen vurderer å sende en fregatt til Midtøsten. Sammen med amerikanske krigsskip vil det norske fartøyet ha øvelser i omstridte havområder utenfor Iran, skriver Eirik VeumNRKs nettsider.

Opplysningene bekreftes av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Norge vurderer å delta med én fregatt. Den aktuelle flåtegruppen ledes av USA. Fartøyene skal gjennomføre treningsoperasjoner. Det skjer som en del av øvelsen Cooperative Deployment. NRK har snakket med Bjørnar Moxnes i Rødt, og skriver:

– Uforståelig vurdering

Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer på det som skjer. Tidligere denne uken fikk han bekreftet det forberedende arbeidet som gjøres i Forsvarsdepartementet. Han raser mot vurderingene.

– Det er uforståelig hvis Sjøforsvaret skal bidra til krigshissing ved Hormuzstredet. Norske marinefartøy skal forsvare Norges kyst. De skal ikke krige sammen med USA i tropiske farvann, sier Moxnes.

Han hevder at forsvarsminister Bakke-Jensen i januar uttalte at det ikke var aktuelt å sende fartøy til Midtøsten.

– Det ble sagt at norske skip ikke skulle til den amerikanske flåten i Persiabukta. Hva har endret seg, spør Moxnes.

Rødt krever at Norge ikke sender fartøy til havområdene i Midtøsten for å delta i USA-ledete operasjoner.

Det er tydelig at regjeringa satser på at Norge skal delta i flere oppdrag i sørligere strøk. Ifølge Rødt brukte Norge i fjor 91 millioner kroner på klargjøring for oppdrag i «tropiske farvann». Moxnes ser den norske marinens deltakelse i USA-ledete operasjoner i Midtøsten i sammenheng med opprettelsen av en norsk militærbase i Jordan.

Dagsrevyen 11. oktober 2020, kom det fram at Norge skal etablere en permanent militærbase i Jordan i samarbeid med jordanske styrker. Norge skal ha spesialsoldater som skal trene og være operative og bistå om «norske interesser i Midtøsten blir truet».

Les: «Norske interesser i Midtøsten»

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bekrefter at det legges opp til å utplassere norske styrker utenfor NATOs kjerneområder.

Norge har vært et av de aller mest ivrige landene når det gjelder å delta i USAs kriger. Det virkelig store steget opp i klassen som villige leietropper for USA tok Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og den rødgrønne regjeringa i 2011 da de sendte norske fly ut for å bombe Libya sønder og sammen. Erna Solberg og hennes regjeringer har fulgt opp denne politikken og tar nå enda et nytt steg mot permanent norsk krigsdeltakelse i Midtøsten.

Norge deltar også i krigen om Afrikas ressurser. Idéen om Norge som «humanitær stormakt» og en fredsapostel er virkelig gravlagt for lengst. Men ønsker virkelig det norske folket at det skal være slik?

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Det er ikke mange dagene siden Klassekampen lot Cecilie Hellestveit redegjøre for det edle og fine med norske tropper i Jordan. I april 2020 gikk Rødt inn for å bevilge 188 millioner kroner mer enn de øvrige Natopartiene på Tinget da det allerede dengang var klinkende klart at USA tok et grep om Norway som oppmarsjområde i krigen mot Russland. Selv norsk tv dekker nå bedre de febrilske krigsforberedelsene i Norge bedre enn Klassekampen som alltid henvender seg til Nato-personell/ideologer.
  Med andre: den “bekymring” som Moxnes jevnlig verbaliserer står ikke i noen proposisjon til hva som er Rødts politiske praksis. Åpenbart er det en stor fraksjon i partiet som vil etterligne de tyske sosialdemokratene i 1914 som bevilget penger for imperialistisk krig. Og da har man fått den humoristiske situasjon at Rødtere har utgitt en bok om Rosa Luxemburg (2018) som skal ombygge henne til sosialdemokrat.

 2. Avatar for Johnny Johnny says:

  Ja, det er dette flertallet av det norske folk ønsker!
  Hvis ikke hadde flertallet protestert.
  Er dette så vanskelig å forstå?

 3. Norge deltar i USAs militære kriger som en ubetalt leiesoldat, og prisen på den norske deltakelsen og hva den kan eskalere til, betales over statbudsjettet. USAs kriger er for å tilrane seg naturressurser, markeder, få politisk og militær kontroll, og for storkapitalens globalisme.

  Norge får ingenting igjen for å være ubetalt leiesoldat for USA, annet enn at noen norske globalistiske politikere blir belønnet med høye stillinger i storkapitalens organisasjoner.

  Regjeringen må klargjøre hva som er “norske interesser” i Midt-Østen, som rettferdiggjør en permanent militærbase i Jordan. Siden dette er uklart, må en kunne spekulere om det også kan være for økede eksportmuligheter for norsk våpenindustri? Blir Norge dratt inn i militære krigshandlinger er det hundre prosent regjeringens ansvar.

  Norge må ha et eget forsvar, og ikke et som er integrert i den amerikanske krigsmaskinen. Men da må USA lakeiene og globalistene ut av Stortinget og erstattes av politikere som representerer folk og land, og får Norge ut av EØS/EU og NATO.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere