Norsk topplege refser koronatiltak

0
Kampanjene mot koronaviruset har spilt på frykt. Det har en pris. Foto: Shutterstock

Av Margrethe Salvesen Zivcic.

Det har ikke vært et eneste dødsfall i hovedstaden siden 13. juli. I Oslo bor det rundt 680.000 mennesker.

Charlotte Haug er en
norsk lege og tidligere
redaktør for Tidsskrift for
Den norske legeforening.
(Fra Wikipedia)

Charlotte Haug er lege og tidligere redaktør i tidsskriftet for Den norske legeforening. Hun har doktorgrad i immunologi og infeksjonssykdommer.

Hun er bekymret for alle som nå ikke får nødvendig helsehjelp og refser regjeringas nye koronatiltak.

Hun har signert oppropet Great Barrington Declaration, sammen med over 28.400 leger og 10.300 medisin- og folkehelseforskere.

Deres hovedønske er at viruset skal spres fritt og befolkningen skal bygge flokkimmunitet, mens sårbare og eldre skjermes. Spesielt mener fagfolkene at restriksjonene går utover andre helseproblemer og rammer de fattigste hardt med færre arbeidsplasser og bedrifter som går konkurs.

Økningen i smitte er på grunn av økt omfang av testing – det blir ikke til å sammenligne med i våres, hvor man ble testet først dersom man hadde symptomer, sier hun.

Det vi må huske er at tiltakene vi setter i verk også får konsekvenser, og at det er andre måter å gjøre det på. Vi må beskytte direkte de som er mest utsatt for å bli syke, sier legen.

Det som bekymrer henne desidert mest er de helsemessige konsekvensene av strengere innstramninger.

– Det jeg kan uttale meg med faglig tyngde om er det rent helsemessige. Folk får ikke den planlagte behandlingen på poliklinikker og planlagte operasjoner. Det ser vi veldig tydelig med et kraftig fall i nye kreftdiagnoser. Det betyr jo ikke at kreften har forsvunnet. I tillegg kommer mentale helseproblemer som depresjon og angst. Isolasjon og ensomhet er veldig skadelig, sier hun.

Vi må starte med dem som er avhengig av andre mennesker i hverdagen. Folk på institusjon og spesielt sykehjem. Vi vet veldig godt hva som øker risikoen og får ned risikoen. Det trengs mer stabilt og trent personale. Og det må testes veldig hyppig for alle som skal inn på institusjonen, sier hun.

Jeg sitter selv i styret på sykehuset i Vestfold. Vi har fulgt retningslinjene og all planlagt behandling ble stanset i flere måneder. Det sier seg selv at pasientene blir ikke borte. Konsekvensene får vi ikke vite før om lang, lang tid.

Haug er spesielt bekymret for medienes fremstilling av viruset, og mener det har skapt unødvendig redsel og frykt blant folk.

– Det har skremt folk. Dessverre. Og mediene har et stort ansvar. En ting er å ha en rasjonell frykt for et nytt virus. Men i dekningen får man inntrykk av at det er helt andre forhold enn realitetene.

Forrige artikkelArmenia signaliserer at de må gjøre «smertelige konsesjoner»
Neste artikkelHøie refser Solvang for kritiske spørsmål om munnbind