Armenia signaliserer at de må gjøre «smertelige konsesjoner»

0
Armenias statsminister Nikol Pashinyan

Den tredje «humanitære våpenhvilen» i krigen mellom Armenia og Aserbajdsjan var over før den hadde begynt. De aserbajdsjanske styrkene fortsetter å erobre nye områder og Armenias statsminister Nikol Pashinyan har innrømt at Armenia vil bli nødt til «å gjøre smertelige konsesjoner». Dette skriver Southfront 27. oktober 2020.

Nå som den aserbajdsjanske hæren later til å ha overtaket vil ikke regjeringa i Baku la seg stanse. USA var sammen med Frankrike og Russland garantist for den tredje våpenhvileavtalen, så Pashinyan henvendte seg til Mike Pompeo og spurte ham hva USA vil foreta seg når Aserbajdsjan har brutt våpenhvilen. Han fikk ikke noe svar.

Forsøk fra armenske styrker på å ta tilbake initiativet og gjennomføre motangrep nær den iranske grensa førte ikke til noe gjennombrudd. Istedet ble det armenske forsvarsdepartementet tvunget til å innrømme at det faktisk har mistet den sørlige delen av Karabakh. Ifølge deres versjon av begivenhetene er byene Fuzuli og Hadrut likevel ikke kontrollert av Aserbajdsjan. Dette strider mot videoer fra bakken, skriver Southfront. Men den aserbajdsjanske offensiven mot byen Qubadli møtte også vanskeligheter, og byen er fortsatt omstridt. De aserbajdsjanske styrkenes fremskritt utgjør en direkte trussel mot byen Shushi, nær hovedstaden Nagorno-Karabakh, Stepankert, og Lanchin-korridoren. Begge disse retningene blir ansett som strategisk viktige av den armenske ledelsen, og det vil trolig gjøre alt de kan for å forhindre dette scenariet.

USAs politikk framstår som vaklende og motsigelsesfull i denne konflikten. Trump-administrasjonen har vist seg svært uvillig til å engasjere seg, til tross for press fra Armenia og den sterke armenske diasporaen i USA. Dette skriver Just Security, som er nært knyttet til US Army og Open Society Foundation, som kontrolleres av George Soros.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBetydelig nederlag for terroristene i Idlib
Neste artikkelNorsk topplege refser koronatiltak