Høie refser Solvang for kritiske spørsmål om munnbind

0
NRKs Fredrik Solvang stilte kritiske spørsmål til Raymond Johansen og Bent Høie. Det likte ikke Høie. Skjermdump fra NRK.

Høie i strupen på NRK-Solvang: − Dette er alvorlige spørsmål, skriver avisa VG og fortsetter:

Påbudet i Oslo om bruk av munnbind på kollektivtransport og innendørs på offentlige steder hvis man ikke kan holde én meters avstand, var blant temaene under kveldens «Debatten» på NRK.

I et spørsmål rettet til byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, sier Solvang at Folkehelseinstituttet i mars og gjennom sommeren ikke har anbefalt bruk av munnbind.

– FHI sier faktisk at det er svakt vitenskapelig grunnlag for å anbefale munnbind, sier Solvang.

Det fikk helseminister Bent Høie til å ta ordet:

– Dette er veldig viktig for meg å understreke, for folk kan få et annet inntrykk når de hørte på deg nå. Folkehelseinstituttet har anbefalt alle de munnbindrådene og reglene i Oslo som gjelder nå, sier Høie.

– De sier at det er svakt vitenskapelig grunnlag. Jeg snakket med dem i dag, svarer Solvang.

– Fredrik, du kan ikke skape usikkerhet om dette. Dette er alvorlige spørsmål. Folkehelseinstituttet står bak alle munnbindreglene i Oslo. Punktum, sier Høie.

– Men de sier at det er svakt vitenskapelig grunnlag, gjentar Solvang.

– Du må ikke skape inntrykk av at de reglene ikke er anbefalt av Folkehelseinstituttet, sier Høie.

– Du må ikke late som at forskere i hele verden er enige om munnbind, skyter Solvang inn, før Høie avbryter og gjentar for siste gang:

– Det er utrolig viktig at du ikke skaper inntrykk av Folkehelseinstituttet ikke anbefaler disse tiltakene i Oslo.

Kommentar:

Det er absurd at en minister refser en journalist for å stille kritiske spørsmål,; det er journalistens jobb. Ikke bare var Fredrik Solvang i sin fulle rett til å stille kritiske spørsmål om munnbindpåbudet. Det han sa var også sant.

I Folkehelseinstituttets anbefalinger om munnbind fra 14. august står det:

Når utbredelsen av covid-19 i samfunnet er så lav som nå, vil svært mange måtte bruke munnbind for at tiltaket skal ha målbar effekt. Med 100 nye smittetilfeller i Norge i løpet av en uke, må 200 000 personer bruke munnbind i samfunnet i én uke for å forebygge ett nytt tilfelle. Dersom utbredelsen øker til 1 000 tilfeller på en uke, vil bare 20 000 måtte bruke munnbind i en uke for å forhindre ett nytt tilfelle.

Og når Solvang sier til Høie – Du må ikke late som at forskere i hele verden er enige om munnbind, så har han helt rett. Det er svært tynt vitenskapelig og empirisk grunnlag for dette påbudet. Faktisk har man ikke klart å påvise noen nedgang i smittetall eller dødsfall sjøl der det er innført de strengeste maskepåbudene.

Bent Høies reaksjon er også avslørende. Han svarer ikke Solvang med argumenter, men med et forsøk på å kneble ham. Han refser journalisten for å reise tvil om regjeringas politikk. Det viser også hvor bortskjemt Høie er blitt. Det er nesten ingen journalister eller medier som har stilt kritiske spørsmål ved regjeringas ekstremistiske politikk, så når det først skjer, klarer ikke Høie annet enn å prøve å disiplinere journalisten. Andre argumenter har han ikke.

Vår kommentar er den motsatte: Bra, Fredrik Solvang, nå er du på rett spor. Det er mye mer å finne der du har begynt å grave nå. Bare fortsett!

Forrige artikkelNorsk topplege refser koronatiltak
Neste artikkelMuslimske land med kraftig kritikk av Frankrike