Thomas Pikettys siste bok, Kapital og ideologi, blir sensurert i Kina

0
Ikke dårlig råd. En Ferrari 488 GTB i Tianjin i Kina. Foto: Shutterstock

Xi Jinping ble selv en stor fan av Pikettys gjennombrudd, «Kapital i det 21. århundre». Oppfølgeren vil derimot ikke finne veien til kinesiske bokhyller. Dette skriver nettavisa E24 som fortsetter:

Thomas Piketty ble bedt av sitt kinesiske forlag, Citic, om å kutte i 35 sider av den rundt 1.200-siders tunge boken. Piketty nektet og ville ha den på trykk i sin helhet.

Nå vil hverken forlaget eller noen andre gi ut boken i Kina, ifølge Le Monde.

– Jeg er misfornøyd med at det kinesiske regimet viker unna kritikk og dialog, sier Piketty til den franske avisen.

Til New York Times kaller Piketty sensuren av boken for «latterlig».

– Kina burde ikke være redd for en bok som denne. Dette er et tegn på svakhet, sier forfatteren.

I «Kapital og ideologi» fremhever Piketty hvordan Kinas 10 prosent rikeste har gått fra å eie 40 til 50 prosent av landets formue på 1990-tallet, et nivå likt Sverige, til å eie nesten 70 prosent av formuen i 2018, nærmere nivået i USA. Og det slår ikke like godt an i den kinesiske partiledelsen som når Piketty avslører den økende ulikheten i vest.

Våren 2020 publiserte Forbes en oversikt som viste at Kina har nestflest dollarmilliardærer i verden – 389 mot USAs 614, og Kina tar innpå – også på dette området. I tillegg blir nå verdens finanskapital i stadig sterkere grad dominert av Kina. Allerede nå er de fire største bankene i verden kinesiske. Det er Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank Corporation, Agricultural Bank of China og Bank of China. Når det gjelder lista over de største korporasjonene i verden etter inntjening så er nummer 2 til 4 kinesiske. I 2019 solgte tyske bilprodusenter flere luksusbiler i Kina enn i USA.

Det er altså all grunn til å anta at Kina med sin «sosialisme med kinesiske særtrekk» vil produsere enda flere dollarmilliardærer, og sannsynligvis flere enn i USA. Xi Jinping kan like gjerne innrømme det først som sist.

Det var Deng Xiaoping som i 1985 sa «la noen folk bli rike først». Det har Kina lykkes med til gangs. Men det skal også sies at sjøl om noen er blitt rike som troll, har ulikheten målt i Gini-effekt, inntil nylig blitt mindre. Den ekstreme fattigdommen er i ferd med å bli eliminert og middelklassen er i ferd med å bli svært velstående. Men i det siste har milliardærene virklig dratt fra. Piketty har fullstendig rett i det.


Forrige artikkelNye lekkasjer fra Pentagons biolaboratorium i Georgia
Neste artikkelHundrevis av USA-soldater ankommet Litauen for øvelser ved grensa til Hviterussland