Siden valget i august har den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko beskyldt NATO for å bygge opp styrker for å styrte han.
Av Dave DeCamp. Anti-war.com.
Hundrevis av USA-soldater har ankommet Litauen for å være med på militærøvelser nær grensen til Hviterussland. Dette skjer etter de økte spenningene etter det omdiskuterte presidentvalget i Hviterussland.
På lørdag krysset rundt et dusin Abram-tanks grensen til Litauen fra nabolandet Polen.
Siden presidentvalget i Hviterussland den 9. august har USA og EU nektet å godkjenne resultatet som ga den sittende presidenten Lukasjenko 80 prosent av stemmene.
Siden kontroversen om valget startet har Lukasjenko beskyldt NATO for å bygge opp en militærstyrke ved Hviterusslands grenser i et forsøk på å styrte den omstridte presidenten.
Regjeringen i Litauen insisterer på at denne øvelsen var planlagt lenge før, og har ingen ting med «hendelser i regionen» å gjøre, med henvisning til valget den 9. august.
USAs utplassering av soldater i Litauen er ventet å vare ut november.
NATO har gjentatte ganger benektet Lukasjenkos påstand om at de bygger opp militæret ved Hviterusslands grenser.
Svetlana Tikhanovskaya flyktet i Litauen etter valget. Hun er Lukasjenkos viktigste motstander.
USAs viseutenriksminister Stephen Biegun, har hatt møte med Toikhanovskaya for å diskutere situasjonen i Hviterussland.
Etter det besøket har Biegun sagt at situasjonen i Hviterussland er en indre konflikt som ikke bør føre til en konfrontasjon mellom Vesten og Russland.
Biegun har også kommet med løfter til sine EU-allierte som trykker på for å få til en ny valgrunde i Hviterussland. De forbereder også å innføre sanksjoner mot Hviterussland.
Protestene fortsetter i landet. Titusener tok til gatene i Minsk på søndag for å protestere mot Lukasjenko.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no
Kommentar:
– Det er et spørsmål om å fjerne en diktator, sier Erna Solberg om Hviterussland
Statsminister Erna Solberg møtte i ettermiddag den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja i eksil i Litauen. Dette skriver NRK.
Tikhanovskaja har naturligvis ikke mandat fra noen. Det er all grunn til å tvile på det offisielle valgresultatet som sier at Aleksandr Lukasjenko skal ha fått 80 prosent av stemmene. Men det finnes ingen som helst grunn til å tro at et korrekt valg ville gitt Tikhanovskaja noe i nærheten av flertall. Likevel har altså Norges statsminister møte med henne som om hun skulle være en statsleder og snakker om å fjerne en diktator. Og det skjer mens USA pøser soldater og tanks inn mot grensa til Hviterussland. Er det en slik utenrikspolitikk vi ønsker at Norge skal ha?