Hundrevis av USA-soldater ankommet Litauen for øvelser ved grensa til Hviterussland

4
Abrams tanks fra USA er ankommet Litauen. Foto: US Army

Siden valget i august har den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko beskyldt NATO for å bygge opp styrker for å styrte han.

Av Dave DeCamp. Anti-war.com.

Hundrevis av USA-soldater har ankommet Litauen for å være med på militærøvelser nær grensen til Hviterussland. Dette skjer etter de økte spenningene etter det omdiskuterte presidentvalget i Hviterussland.

På lørdag krysset rundt et dusin Abram-tanks grensen til Litauen fra nabolandet Polen.

Siden presidentvalget i Hviterussland den 9. august har USA og EU nektet å godkjenne resultatet som ga den sittende presidenten Lukasjenko 80 prosent av stemmene. 

Siden kontroversen om valget startet har Lukasjenko beskyldt NATO for å bygge opp en militærstyrke ved Hviterusslands grenser i et forsøk på å styrte den omstridte presidenten.

Regjeringen i Litauen insisterer på at denne øvelsen var planlagt lenge før, og har ingen ting med «hendelser i regionen» å gjøre, med henvisning til valget den 9. august.

USAs utplassering av soldater i Litauen er ventet å vare ut november.

NATO har gjentatte ganger benektet Lukasjenkos påstand om at de bygger opp militæret ved Hviterusslands grenser.

Svetlana Tikhanovskaya flyktet i Litauen etter valget. Hun er Lukasjenkos viktigste motstander.

USAs viseutenriksminister Stephen Biegun, har hatt møte med Toikhanovskaya for å diskutere situasjonen i Hviterussland.

Etter det besøket har Biegun sagt at situasjonen i Hviterussland er en indre konflikt som ikke bør føre til en konfrontasjon mellom Vesten og Russland.

Biegun har også kommet med løfter til sine EU-allierte  som trykker på for å få til en ny valgrunde i Hviterussland. De forbereder også  å innføre sanksjoner mot Hviterussland.

Protestene fortsetter i landet. Titusener tok til gatene i Minsk på søndag for å protestere mot Lukasjenko.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no

Kommentar:

– Det er et spørsmål om å fjerne en diktator, sier Erna Solberg om Hviterussland

Statsminister Erna Solberg møtte i ettermiddag den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja i eksil i Litauen. Dette skriver NRK.

Tikhanovskaja har naturligvis ikke mandat fra noen. Det er all grunn til å tvile på det offisielle valgresultatet som sier at Aleksandr Lukasjenko skal ha fått 80 prosent av stemmene. Men det finnes ingen som helst grunn til å tro at et korrekt valg ville gitt Tikhanovskaja noe i nærheten av flertall. Likevel har altså Norges statsminister møte med henne som om hun skulle være en statsleder og snakker om å fjerne en diktator. Og det skjer mens USA pøser soldater og tanks inn mot grensa til Hviterussland. Er det en slik utenrikspolitikk vi ønsker at Norge skal ha?


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Enebak Enebak says:

  Både det amerikanske utstyret og slodatene som har ankommet grensa mot Russland, kommer sannsynligvis fra de amerikanske basene i Stjørdal og på Setermoen.

  Da store mengder utstyr i august ble skipa ut fra US Marines enorme lager i Trøndelag og de amerikanske soldatene på Setermoen og i Stjørdal plutselig forsvant, ble det av media fremstilt som om USA er i ferd med å trekke sine militære styrker ut av både Norge og Europa og at Norge snarest må rustes opp for å erstatte tapet.

  Når det plutselig popper opp amerikanske stridsvogner på grensa til Hviterussland er det ingen grunn til å tro at verken soldater eller våpen fra Norge ble fraktet hjem til USA.

  Fra VG:
  Samtidig varslet US Marines at de blant annet vil hente ut stridsvogner fra fjellhallene i Stjørdal på nattetid denne uken, som en del av omorganiseringen av den amerikanske elitestyrken.

  TV2:
  " Bekrefter at US Marines skal fjerne stridsvogner fra forhåndslagrene."

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  " Den norske helsingforskomiteens Berit Lindeman mener møtet er et sterkt diplomatisk signal.

  – Det er viktig at Solberg understreker at Norge ikke anerkjenner valgresultatet fra 9. august, og at Norge krever nye, frie og KONKURANSEDYKTIGE(les frimarkedsøkonomi) valg, sier hun".

  Andre saker Berit har engasjert seg i

  https://www.nettavisen.no/nyheter/--ingen-overgrep-mot-russere-pa-krim/5173327.html

 3. Avatar for Enebak Enebak says:

  Utviklingen i Hviterussland er hinsides Helsingforskomitéen. For EU handler det om at Hviterussland er det siste landet i Europa som ikke er helprivatisert og for Russland handler det om at Hviterussland er det eneste lojale europeiske landet som er igjen mellom dem og Nato. For amerikanerne handler det om å få større makt over Russland og ha mulighet til å være med på gildet når gribbene skal hakke i stykker det hviterussiske samfunnet.

  Når det gjelder Krim. Hvordan hadde Russlands situasjon i Svartehavet ha sett ut hvis Ukraina hadde fortsatt romansen med Nato og etter hvert blitt medlem? Hvis Russland ikke gjorde noe, ville ikke da Sevastopol ha blitt en natobase og gitt Nato full kontroll over Svartehavet?
  Det russiske forsvarsbudsjettet utgjør 5-6% av det Natolandenes militærutgifter.
  Hvilke midler har russerne igjen til å forsvare seg mot vestlige sanksjoner?

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Helsingforskomiteen er kun en i en myriade av NGOer, medier, eksperter og andre som settes i sving for å gi inntrykk av at globalistenes plan er et folkekrav

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere