Regjeringa vil kutte 2,2 milliarder i krisestøtten til selvstendige og frilansere

0
Avlyste konserter og forestillinger rammer kunstnerne hardt. Illustrasjonsfoto. Shutterstock

Støtten til selvstendige næringsdrivende og frilansere reduseres med 2,2 milliarder kroner og avsluttes 1. november. – Veldig skuffende, sier forbundsleder.

Dette skriver avisa Fri Fagbevegelse, som fortsetter:

Forbundsleder Hans Ole Rian i Creo – forbundet for kunst og kultur i LO – er veldig skuffet over dette.

– Det er mot vårt klare råd – ja, hele bransjens råd, sier Hans Ole Rian til FriFagbevegelse.

Det ble opprinnelig bevilget 3,6 milliarder til ordningen. På grunn av færre mottakere enn lagt tidligere til grunn, foreslås bevilgningen nå redusert med 2,2 milliarder kroner.

Grunnen til at ordningen har færre mottakere enn forventet, er ifølge Hans Ole Rian at ordningen treffer litt skjevt på bransjene.

– Men den har truffet mange av våre medlemmer. Mange konserter er avlyst. Hvis flere gjør som Bergen og tillater kun 50 personer sier det seg selv at det ikke er mulig å drive med overskudd. Samme er egentlig med 200 til stede. Vi har fremdeles en krise. Og det kommer vi til å ha lenge, sier Hans Ole Rian til FriFagbevegelse.

Regjeringen har meldt at en aktivitetsstøtteordning skal komme. Men det er usikkert hvordan den blir innrettet og vil fungere. Rian er skeptisk til at man legger ned denne stønadsordningen før man vet hvordan aktivitetsstøtteordningen vil fungere.

Creo – forbundet for kunst og kultur er tilsluttet LO. Yrkesutøvere som har inntekt fra kunstneriske eller kunstpedagogiske yrker eller virksomheter med tilknytning til dette, kan bli medlemmer av Creo. Creo har over 9000 medlemmer.

Kulturlivet er kanskje mest berørt av alle under koronakrisen. Det meste er avlyst fordi regjeringen har lagt ned forbud mot konserter og turneer. De aller fleste aktørene er selvstendig næringsdrivende. De har ikke adgang til dagpenger.

– Hadde selvstendig næringsdrivende vært en del av dagpengeordningen hadde det vært enklere. Dagpengeordningen er forlenget. Det er altså veldig merkelig at kompensasjonsytelsene for de som i utgangspunktet hadde en dårligere ordning enn de med dagpenger avvikles nå, mener Hans Ole Rian i ei pressemelding fra Creo.

Kommentar:

Den økonomiske sida ved koronakrisa begynner å bite. Utøvende kunstnere er blant dem som har fått merke nedstengingspolitikken hardest på sin egen økonomi. Når denne støtteordninga avvikles vil de bli rammet enda hardere. Og nå som regjeringa fortsetter å stenge Norge, vil det bli flere oppsigelser og flere konkurser.

Til nå har det vært ro i fagbevegelsen til tross for massepermitteringer, men det spørs om roen fortsetter når jobbene forsvinner for alvor, særlig når det går opp for folk at denne lockdownpolitikken er totalt unødvendig.

Les: USA: Halvparten av alle restauranter og småbedrifter vil ikke overleve lockdown


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.