Perfekt opplegg for borgerkrig?

11
Illustrasjon: Shutterstock

Med full økonomisk krise, politisk kaos, voldelige sammenstøt i gatene og en full splittelse i den politiske kasten, får USA mer og mer preg av et kjempemessig Balkan. Signalene forut for presidentvalget 3. november peker i retning av at ingen av partene vil godta et nederlag. Og hva skjer da? Kupp, motkupp eller borgerkrig?

Det kan virke i overkant dramatisk å si det på denne måten. Men se på denne analysen fra Hawkfish, som er et analyseselskap knyttet til Demokratene. De har lagd en modell der man antar at Donald Trump vinner med et jordskred av de stemmene som blir avgitt i stemmelokalene på valgdagen, mens Demokratene vinner så mange av poststemmene at flertallet skifter en god stund etter valget.

I denne datamodellen kan Trump lede med 408-130 valgmannsstemmer på valgnatta. Han vil da naturligvis erklære seg som valgets vinner. Men hvis poststemmene fordeler seg slik Demokratene håper, kan Joe Biden vinne med 334-204 valgmannsstemmer når valgoppgjøret er slutt.

«Ikke innrømme nederlag under noen omstendighet»

«Joe Biden skal ikke innrømme nederlag under noen omstendigheter fordi jeg tror dette kommer til å trekke ut, og til slutt tror jeg at han vil vinne hvis vi ikke gir en centimeter og hvis vi er så fokuserte og nådeløse som den andre siden er,» Sa Hillary Clinton i et intervju 25. august 2020.

Et par dager senere meldte Al Gore, den tidligere visepresidenten og den mislykkede demokratiske presidentkandidaten i 2000, seg i koret mot Trump. Gore sa at Trump «forsøker å sette kneet på nakken til demokratiet,» et bilde som naturligvis er lånt fra situasjonen der George Floyd døde. «Han ser ut til å ikke ha noen hemninger i det hele tatt når det gjelder å rive det sosiale veven og den politiske likevekten til det amerikanske folket i stykker, og han søker å plante en strategisk tvil på forhånd.»

Folk spør om Trump vil forlate kontoret neste 20. januar. «Vel,» sa Gore, «det spiller ingen rolle, fordi det ikke er opp til ham. Fordi klokken 12.00 den 20. januar, hvis en ny president blir valgt, vil politistyrken, sikkerhetstjenestene, militæret, alle de utøvende ledende offiserene, adlyde kommandoen og retningslinjene til den nye presidenten. ”

Det ligger i kortene at dette i så fall kan bli en militær kamp om makta.

Rollespill om maktovertakelsen

Forfatteren Diana Johnstone drøfter denne situasjonen i artikkelen: ELECTION 2020: Bourgeois Democracy Meets Global Governance. Der nevner hun også et prosjekt som kaller seg The Transition Integrity Project. Det er ei gruppe som sier at de representerer begge fløyer, men i virkeligheten er det ikke vanskelig å se at de tilhører anti-Trump fløyen. Blant de navnene som er kjent er anti-Trump republikaneren Michael Steele, Bill Clintons stabssjef og valgkampleder for Hillary Clinton i 2016 John Podesta, David Frum (som skrev president George W. Bush’ “Ondskapens akse” tale), og erkeneocon William Kristol.

De gjennomførte et rollespill med fire teoretiske valgutfall: 1. vinneren var ikke mulig å peke ut på valgnatta; 2. Biden vant klart både i valgmannsstemmer og i antall avgitte stemmer; 3. Trump vant valgmannsstemmene, men tapte i antall avgitt stemmer; 4. Biden vant med smal margin i både valgmannstemmer og totalt.

De valgte scenariene viser at dette ikke er noen nøytral eller «bi-partisan» gruppe, men ei gruppe som bruker rollespill for å forberede kampen mot Trump etter valget.

Sammendraget kan lastes ned her.

«Ingen tør å tape»

Diana Johnstone kommenterer:

En spesielt alarmerende og foruroligende antagelse om Transition Integrity Project-spillet er at ved dette valget er ingen av sidene forberedt på å akseptere nederlag. Scenarioøvelsene «avslørte at for mange demokrater og viktige demokratiske valgkretser representerer dette valget en eksistensiell krise, den siste sjansen til å stoppe en rask og potensielt irreversibel USAs tilbakegang til autoritærisme og uhemmet nativisme.» Så i likhet med Trump, er mange demokrater klare til ikke ha noen hemninger når det gjelder å vinne dette valget – av de beste grunnene, selvfølgelig.

Trump framstilles som like desperat på å vinne for å unngå å bli behandlet som en kriminell. En underliggende antagelse om denne historiefortellingen er at når Trump er ute av embetet, vil han bli arrestert og tiltalt for uspesifiserte forbrytelser. Dette ville virkelig være et incitament for ham til å ikke tape.

En av initiativtakerne til TIP, Nils Gilman, sier i et intervju at folk må forberede seg på å møte en slik situasjon med «ikkevoldelige protester i gatene».

For en observatør fra utsida ser det mer ut som et perfekt opplegg for en ny borgerkrig.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  Hele opplegget med nålestikk mot demokratiet over flere år har åpenbart vært regissert. Nå skal hele korthuset dras ned i en lissomrevolusjon i regi av BLM. Det er en hake med dette. Det er ikke sannsynlig. Denne er uten folkelig støtte og regimet har enkelt greid å opprette orden. Så jeg tipper det kun handler om å skape nok kaos for å rettferdiggjøre et kupp. Ingen grunn til å tro at demokratene eller republikanerne i maktposisjoner ikke er innforstått med dette og sammen bygger opp til det

  https://www.youtube.com/watch?v=yMEBBRWPAr0
 2. Avatar for Olav Olav says:

  The Democrats have chosen an extremely weak candidate. To still have a chance to regain the presidency they are preparing for a strategy that is similar to the color revolutions the CIA has for many decades used against unwanted foreign governments.

  Just like the weapons and tactics of foreign wars have found their way back into the streets of U.S. cities the color revolutions the U.S. applied elsewhere are now coming home.

  ### Moon of Alabama - Election 2020 - The Color Revolutions Are Coming Home

 3. Avatar for K11 K11 says:

  Det spiller liten rolle hvem Israel setter inn som marionett i USA, men de har vel signalisert at de foretrekker Trump i fire nye år, så da blir det slik, samme hvem det amerikanske folket måtte “stemme på” i det iscenesatte valget, som er falskere enn wrestling og realityserier på MTV. Når dét er sagt tror jeg forsåvidt at folk flest der borte foretrekker Trump, med klar margin. Han virker mer mentalt oppegående enn demente og forvirrede Biden. Dessuten signaliserer Trump at han er hard mot vandaler og pøbler i BLM o.l., og amerikanere flest misliker vandaler som brenner ned bygninger og terroriserer lovlydige borgere. Trump hadde derfor vunnet lett, selv i et autentisk valg hvor resultatet ikke var avgjort på forhånd.

  Borgerkrig blir det ikke, men sikkert noen medieskapte uroligheter i deler av landet. Samt mye hysteri og noe iscenesatt krangling om det “uforutsigbare” valgresultatet. At DNC valgte Biden som presidentkandidat, viser at de ønsker å tape. Og de får viljen sin.

  Hadde Trump vært en trussel mot Makta, hadde han selvsagt blitt skutt og drept for lenge siden. I stedet hausses han opp av MSM, som “angriper” ham for politisk ukorrekte uttalelser folk flest elsker ham for. MSM bedriver omvendt psykologi når de ber folk om ikke å stemme på Trump.

  Jeg skal begynne å tro at Trump er en autentisk anti establishment-figur den dagen han får en slutt på The Fed, banksterveldet, big pharma, amerikansk imperialisme og amerikansk logring for Israel.

  Trump har vel nå signalisert at han skal starte tvangsvaksineringen av amerikanere allerede før valget, så det blir interessant å se hvordan koronahysteriet opptrer i iscenesettelsen av et presidentvalg. Trumps mange lojale fans lar seg vel villig vaksinere av ham, selv om de ellers stort sett er antivaxxere.

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Sitert derfra:

  Trump’s team: “Biden is a radical who’ll give you healthcare, promote racial justice and fight the billionaires.”
  Biden: “I promise you I will do none of those things.”

 5. Avatar for Sigurd Sigurd says:

  I USA er det per i dag ikke noe grunnlag for en ny borgerkrig. Det er ingen konflikt mellom makthaverne og det finnes ingen folkelige bevegelser som kan utfordre makten i landet. Det er derimot en fare for lovløse tilstander og generelt kaos, men ikke en borgerkrig med stridende parter.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  “Opprøret” er ved design. De er ubevæpnede, uorganisert og mislikt av befolkningen. Kun fått tillatelse til å skape kaos av en elite som satser på at frykt skal gi de fordeler. Mellom Demokratene og Republikanerne er det ingen seriøse uoverenstemmelser. Omtrent som mellom Høyre og AP

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

3 flere kommentarer

Deltakere