Perfekt opplegg for borgerkrig?

0
Illustrasjon: Shutterstock

Med full økonomisk krise, politisk kaos, voldelige sammenstøt i gatene og en full splittelse i den politiske kasten, får USA mer og mer preg av et kjempemessig Balkan. Signalene forut for presidentvalget 3. november peker i retning av at ingen av partene vil godta et nederlag. Og hva skjer da? Kupp, motkupp eller borgerkrig?

Det kan virke i overkant dramatisk å si det på denne måten. Men se på denne analysen fra Hawkfish, som er et analyseselskap knyttet til Demokratene. De har lagd en modell der man antar at Donald Trump vinner med et jordskred av de stemmene som blir avgitt i stemmelokalene på valgdagen, mens Demokratene vinner så mange av poststemmene at flertallet skifter en god stund etter valget.

I denne datamodellen kan Trump lede med 408-130 valgmannsstemmer på valgnatta. Han vil da naturligvis erklære seg som valgets vinner. Men hvis poststemmene fordeler seg slik Demokratene håper, kan Joe Biden vinne med 334-204 valgmannsstemmer når valgoppgjøret er slutt.

«Ikke innrømme nederlag under noen omstendighet»

«Joe Biden skal ikke innrømme nederlag under noen omstendigheter fordi jeg tror dette kommer til å trekke ut, og til slutt tror jeg at han vil vinne hvis vi ikke gir en centimeter og hvis vi er så fokuserte og nådeløse som den andre siden er,» Sa Hillary Clinton i et intervju 25. august 2020.

Et par dager senere meldte Al Gore, den tidligere visepresidenten og den mislykkede demokratiske presidentkandidaten i 2000, seg i koret mot Trump. Gore sa at Trump «forsøker å sette kneet på nakken til demokratiet,» et bilde som naturligvis er lånt fra situasjonen der George Floyd døde. «Han ser ut til å ikke ha noen hemninger i det hele tatt når det gjelder å rive det sosiale veven og den politiske likevekten til det amerikanske folket i stykker, og han søker å plante en strategisk tvil på forhånd.»

Folk spør om Trump vil forlate kontoret neste 20. januar. «Vel,» sa Gore, «det spiller ingen rolle, fordi det ikke er opp til ham. Fordi klokken 12.00 den 20. januar, hvis en ny president blir valgt, vil politistyrken, sikkerhetstjenestene, militæret, alle de utøvende ledende offiserene, adlyde kommandoen og retningslinjene til den nye presidenten. ”

Det ligger i kortene at dette i så fall kan bli en militær kamp om makta.

Rollespill om maktovertakelsen

Forfatteren Diana Johnstone drøfter denne situasjonen i artikkelen: ELECTION 2020: Bourgeois Democracy Meets Global Governance. Der nevner hun også et prosjekt som kaller seg The Transition Integrity Project. Det er ei gruppe som sier at de representerer begge fløyer, men i virkeligheten er det ikke vanskelig å se at de tilhører anti-Trump fløyen. Blant de navnene som er kjent er anti-Trump republikaneren Michael Steele, Bill Clintons stabssjef og valgkampleder for Hillary Clinton i 2016 John Podesta, David Frum (som skrev president George W. Bush’ “Ondskapens akse” tale), og erkeneocon William Kristol.

De gjennomførte et rollespill med fire teoretiske valgutfall: 1. vinneren var ikke mulig å peke ut på valgnatta; 2. Biden vant klart både i valgmannsstemmer og i antall avgitte stemmer; 3. Trump vant valgmannsstemmene, men tapte i antall avgitt stemmer; 4. Biden vant med smal margin i både valgmannstemmer og totalt.

De valgte scenariene viser at dette ikke er noen nøytral eller «bi-partisan» gruppe, men ei gruppe som bruker rollespill for å forberede kampen mot Trump etter valget.

Sammendraget kan lastes ned her.

«Ingen tør å tape»

Diana Johnstone kommenterer:

En spesielt alarmerende og foruroligende antagelse om Transition Integrity Project-spillet er at ved dette valget er ingen av sidene forberedt på å akseptere nederlag. Scenarioøvelsene «avslørte at for mange demokrater og viktige demokratiske valgkretser representerer dette valget en eksistensiell krise, den siste sjansen til å stoppe en rask og potensielt irreversibel USAs tilbakegang til autoritærisme og uhemmet nativisme.» Så i likhet med Trump, er mange demokrater klare til ikke ha noen hemninger når det gjelder å vinne dette valget – av de beste grunnene, selvfølgelig.

Trump framstilles som like desperat på å vinne for å unngå å bli behandlet som en kriminell. En underliggende antagelse om denne historiefortellingen er at når Trump er ute av embetet, vil han bli arrestert og tiltalt for uspesifiserte forbrytelser. Dette ville virkelig være et incitament for ham til å ikke tape.

En av initiativtakerne til TIP, Nils Gilman, sier i et intervju at folk må forberede seg på å møte en slik situasjon med «ikkevoldelige protester i gatene».

For en observatør fra utsida ser det mer ut som et perfekt opplegg for en ny borgerkrig.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDet fejas på golvet för Mr. Bezos
Neste artikkelNTB og NRK: 20 000 demonstranter borte vekk!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).