Om koronastatistikken: Hva betyr smittetallene?

18
Illustrasjon: Shutterstock

Vi får daglige beskjeder om smittetallene fra Folkehelseinstituttet, og nå sies det at de øker. Men hva betyr tallene? Hva er det som måles? Vi har stilt spørsmål til FHI, men ikke fått noe svar. Vi gjentar spørsmålet her, og håper at det fører til at FHI svarer:

Hei
Vi har følgende spørsmål til deres eksperter som fører koronastatistikken:
Det brukes begreper som «tilfeller» og «smittede», men vi vil gjerne vite hva dere legger i begrepene.

Vi viser til Dag Bratlid, som er professor emeritus og barnelege, og skriver i en kronikk i Aftenposten 8. september: Hva vil det si å være smittet?

Leger bruker ikke begrepet «smittet» om dem som ikke er syke, slik myndighetene gjør. 

Ifølge Norsk etymologisk ordbok betyr smitte «overføring av sykdom». Er man smittet, er man altså syk.

En voksen person har til enhver tid ca. 3 kg farlige og ufarlige bakterier og virus i kroppen, noen også korona, uten å være syke. Leger bruker derfor ikke begrepet «smittet» om dem som ikke er syke, slik myndighetene gjør. Vi sier at personen er bærer eller kolonisert. To  norske vitenskapelige studier tydeliggjør forskjellen på det å være kolonisert av et smittestoff sammenlignet med å være smittet.

Når dere registrerer en person som «smittet» eller et «tilfelle», betyr det at personen er bærer av virus eller viruselementer, eller betyr det et vedkommende er sjuk?

Disse begrepene er som kjent svært utslagsgivende i den offentlige debatten, så det ville være klargjørende å få vite hva FHI legger i dem.

Vennlig hilsen

Pål Steigan

sjefredaktør
steigan.no

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Så du VG og Dagbladet i dag?
  Ikke for de med svake nerver.
  For noen er vaksinen håpets havn, men Dagbladet fikser de forhåpningene :

  ((((((((“Vaksine stopper ikke viruset .” )))))))

  Under stod det : “Vi må lære oss å leve med Corona.”

  De som føler trang til å bite neglene nå, må litt brennkvikt forebygge fristelsen.

 2. tjatta says:

  Dette lå vel i kortene. Vi får se hvordan de skal begrunne nedstengningen nå. Spesielt når Sverige syntes å være over det verste

 3. Dette er ikke verre enn den vanlige sesonginfluensaen. Det dør faktisk færre nå. Spør SSB om dødstall.

 4. Anki says:

  Omtrent som i fjor, og året før, og året før der - mulig med noen små variasjoner. Du får sjekke inn hos begravelsesbransjen :-). det mest helsefarlige med denne “virusen” er at folk får snerk på hypofysen og kollapser mentalt.

  A mish

 5. Thoffern says:

  Hva kan være grunnen til at alt for mange velger å “nekte” for følgende. Dette jeg skriver kommer fra CDC (nærmest “klippet og limt” derfra, (CDC er tilsvarende FHI, i USA) kun oversatt), og responsen jeg mottar gir inntrykk av at jeg må være konspiratorisk.

  CDC oppdaterte i all stillhet sine korona tall de første dagene i september.
  Det har ikke vært en eneste nyhetssending under MSM som har rapportert om disse nye tallene. Hvorfor har ikke denne fantastiske informasjon kommet ut til verdensnyhetene?

  CDC har måttet innrømme at bare 6% av alle 170,566 dødsfall registrert i USA (2. september), faktisk døde av Covid.
  Det er 10.234.
  De øvrige 94% hadde 2-3 andre alvorlige sykdommer, og det overveldende flertallet var i veldig høy alder.
  Er dette noe vi kan kalle en pandemi? Under andre omstendigheter ville vi kanskje ikke tenkt på det. Det ville bare falle inn i det som er normalt, når eldre mennesker kommer til den siste fasen av livet.
  Så hvordan kan dette foregå? Disse prosent tallene gjelder selvfølgelig for alle land, inkludert Norge. Hvordan klarer myndighetene å spre så store mengder FRYKT, at vi ender med, FRIVILLIG, å ta på oss skylapper og følge strømmen.
  Dette er, etter mitt skjønn like alvorlig som om vi “går rett i fengsel, helt frivillig”. Ingen rettsak, ingen domfellelse, vi bare går inn på cella, låser oss inne og kaster nøkkelen.

 6. Anki says:

  Hvis bussjåførene hadde litt kunnskap om denne hypen så hadde vel latt være å ta den telefonen :wink:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

10 flere kommentarer

Deltakere