Om koronastatistikken: Hva betyr smittetallene?

0
Illustrasjon: Shutterstock

Vi får daglige beskjeder om smittetallene fra Folkehelseinstituttet, og nå sies det at de øker. Men hva betyr tallene? Hva er det som måles? Vi har stilt spørsmål til FHI, men ikke fått noe svar. Vi gjentar spørsmålet her, og håper at det fører til at FHI svarer:

Hei
Vi har følgende spørsmål til deres eksperter som fører koronastatistikken:
Det brukes begreper som «tilfeller» og «smittede», men vi vil gjerne vite hva dere legger i begrepene.

Vi viser til Dag Bratlid, som er professor emeritus og barnelege, og skriver i en kronikk i Aftenposten 8. september: Hva vil det si å være smittet?

Leger bruker ikke begrepet «smittet» om dem som ikke er syke, slik myndighetene gjør. 

Ifølge Norsk etymologisk ordbok betyr smitte «overføring av sykdom». Er man smittet, er man altså syk.

En voksen person har til enhver tid ca. 3 kg farlige og ufarlige bakterier og virus i kroppen, noen også korona, uten å være syke. Leger bruker derfor ikke begrepet «smittet» om dem som ikke er syke, slik myndighetene gjør. Vi sier at personen er bærer eller kolonisert. To  norske vitenskapelige studier tydeliggjør forskjellen på det å være kolonisert av et smittestoff sammenlignet med å være smittet.

Når dere registrerer en person som «smittet» eller et «tilfelle», betyr det at personen er bærer av virus eller viruselementer, eller betyr det et vedkommende er sjuk?

Disse begrepene er som kjent svært utslagsgivende i den offentlige debatten, så det ville være klargjørende å få vite hva FHI legger i dem.

Vennlig hilsen

Pål Steigan

sjefredaktør
steigan.no

Forrige artikkelAmazon skrudde prisene skyhøyt i været for å profitere på pandemien
Neste artikkelEdward Snowden intervjuet av Joe Rogan
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).