Amazon skrudde prisene skyhøyt i været for å profitere på pandemien

0
Skjermdump fra rapporten

Teknologigiganten Amazon, som har noe nær et monopol på internasjonal netthandel, brukte sin posisjon til å skru prisene på viktige produkter skyhøyt i været, skriver Public Citizen i en rapport. Hele rapporten kan lastes ned her. Hovedfunnene deres er:

  • Amazon satte prisene på produkter under COVID-19-pandemien til nivåer som ville bli betraktet som brudd på lovene om prisfastsettelse i mange stater.
  • Amazon har villedet publikum, rettsvesenet og beslutningstakere om prisøkninger under pandemien.
  • Tallrike eksempler på prisøkninger ble funnet på viktige produkter på Amazon.com, noen så mye som 1000% over forventet pris.
  • Amazon beskyldte offentlig såkalte tredjepartsselgere for prisøkninger mens de fortsatte å la tredjepartsselgere øke prisene.

Blant de prisøkningene som blir dokumentert i rapporten var:

Engangs ansiktsmasker – 1000%
Hånddesinfiseringsmiddel – 48%
Desinfeksjonsmiddel spray – 87%
Antibakteriell såpe – 470%
Engangshansker av nitril – 336%
Toalettpapir – 528%
Papirhåndklær – 303%
Mel – 425%
Sukker – 520%
Maisstivelse – 1010%

Hovedaksjonær i Amazon, Jeff Bezos, har blitt nesten dobbelt så rik i løpet av de få månedene pandemien har vart. Formuen hans har økt fra 113 milliarder dollar 18. mars 2020 til 206,4 milliarder dollar 4. september 2020 ifølge Inequality.org.

Milliardærene i USA har samlet økt sin formue fra $2,947 tusen milliarder 18. mars til $3,917 tusen milliarder 3. september. Teslassjef Elon Musk har økt sin formue fra $24.6 milliarder til $93.3 milliarder.

Pandemien er en arena for den største klassekampen i vår tid, sjø om ikke alle forstår det ennå. Majoriteten av folket i verden blir fattigere og mister velferd og livutsikter, mens en ørliten klasse multimilliardærer plyndrer oss til skinnet.


KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDonald Trump: – Jeg ville drepe Assad, men Mattis ville ikke la meg gjøre det
Neste artikkelOm koronastatistikken: Hva betyr smittetallene?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).