Hva var poenget med Klassekampens reportasjer fra Hviterussland?

99

For en del år siden så jeg en dokumentar om det militærkuppet USA gjennomførte i Guatemala i 1954. Den viste blant annet at USA-journalister ble møtt av CIA-agenter som satte dem i kontakt med de «rette» personene i Guatemala (les de som var delaktige i kuppet) straks de landet på flyplassen der. Slik sikret USA seg at deres medier fortalte en historie som demoniserte Guatemalas daværende president Jacobo Árbenz Guzmán og dermed skapte forståelse for et blodig kupp som ødela et land som da var inne i en slags sosialistisk prosess med landreformer, allmenn stemmerett osv.

Jeg insinuerer slett ikke at Klassekampens Ole Øyvind Holth og Piotr Markielau ble mottatt av CIA da de landet i Hviterussland, formodentlig tidlig i september. Heller ikke at Hviterussland er et sosialistisk paradis (skjønt med levekår som er bedre enn i naboland som Ukraina). Men CIA hadde neppe forventet bedre, og særlig ikke av en avis som kaller seg «venstresidas avis». Det er konklusjonen etter å ha lest tre relativt fyldige reportasjer av KKs utsendte så langt.

La oss si at så mange som 200 000 av landets ti millioner innbyggere har demonstrert mot president Lukashenko. Da er jeg ganske «raus» og ser bort fra rapporter om at mange utlendinger skal befinne seg blant demonstrantene. Men om det så hadde vært en million demonstranter ville poenget ha vært det samme. 

For hvem har Holth/Markielau pratet med? Etter reportasjene å dømme kun de som representerer mindretallet. Perspektivene til det store flertallet av hviterussere får vi altså ikke vite noe om gjennom KKs utsendte. 

Så hva er da poenget med å sende folk dit? Ønsker KK et bestemt narrativ? I så fall er det ikke originalt, da alle NATO-mediene har samme eventyraktige svart/hvitt-fortelling, der Lukaskenko er skurken mens alle som opponerer mot ham er helter, uansett hva de måtte ha på det politiske programmet.

«Hviterussiske myndigheter mener internasjonale medier oppfordrer til opptøyer», hevder Holth med mistro i artikkelen av 9. september. Men det er jo faktisk det KK gjør med sine reportasjer. Norge og andre NATO/EU-land som prøver å framtvinge en NATO og EU-vennlig regjering i Hviterussland, samt demonstrantene i landet, kunne knapt ha fått bedre hjelp enn det KK gir dem. 

Ja, Norges statsminister har allerede møtt den hviterussiske «opposisjonslederen» og gitt henne støtte i kampen for «å fjerne en diktator» (NRK 8. september). KKs utsendte opererer de facto ikke som journalister, men som politiske aktivister eller mediakrigere, som en annen journalist, Sharmine Narwani, har kalt journalister som holder på sånn.

En del av dette innlegget ble trykt i Klassekampen, men Birkelunds viktigste poenger var fjernet. Det er publisert i sin helhet her.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Per1 Per1 says:

  Ja, der er altid repræsentanter for den hvide-russiske minoritets-opposition, de vestlige medier interviewer - og de fremstilles følgende som repræsentative for hele den hvide-russiske befolkning. Den samme opinions-manipulerende metode, brugte de korrupte mainstream medier i Østeuropa under “revolutionen” i 1989, hvor de, i alliance med et fåtal af CIA-organiserede og mobiliserede femtekolonne-marionetter, fik bildt den amerikanske og europæiske befolkning ind, at disse vestlige lakajer var repræsentative for hele den polske, ungarske, tjekkoslovakiske, østtyske, rumænske, og senere i år 2000, serbiske befolkning og deres ønske om forandring. Ja, naturligvis skal ethvert samfund udvikle sig politisk og socialt. Og hvem husker ikke for sidstnævntes vedkommende, “Otpor”- og “Studenterbevægelsen” B-92.
  Men efter den kontrarevolutionære udvikling i Østeuropa, kunne den brede, tavse befolkning som bekendt, gå ad helved til, opleve af få de samfundejede, statslige virksomheder privatiseret af uden- og indenlandske oligarker, få raseret det deres velfærdsrettigheder, og se sig selv som tiggere, stående med hatten i hånden. Ikke underligt, at negative sociale fænomener som fx kriminalitet derefter florerede i Østeuropa.

  • Og det er præcis en sådan udvikling, der venter hvide-russerne, hvis den udenlandsk finansierede og mobiliserede opposition kommer til magten.
   Og læg mærke til: Som i Østeuropa i 1989 og Serbien år 2000, hører vi intet, absolut intet om hvilke konkrete politiske programmer, “oppositionen” vil fremlægge, kun abstrakte floskler om, at den “vil indføre demokrati” og “vil diktaturet til livs”.
 2. Avatar for Johnny Johnny says:

  Dette handler ikke om demokrati, og det har aldri handlet om demokrati når USA har støttet opposisjonen med penger/våpen!
  Dette er storpolitikk og det handler om å flytte den kommende krigen bort fra sine egne områder, og så nært Russlands grenser som mulig.

  Norge, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Hviterussland og Ukraina er randsoneland, dvs. disse landene er slagmarka i en storkrig mellom NATO/USA og Russland. Du vet like godt som meg at ingen ønsker å føre krig på eget territorium, og stormaktene USA, England og Frankrike er de eneste som har militær kapasitet nok til å flytte krigen bort fra eget territorium. Det vi ser nå er forberedelsene/oppbyggingen til en storkrig, en storkrig som vil bli katastrofal for randsonelandene.

 3. Avatar for Johnny Johnny says:

  Noen naive sjeler tror nok dette, men dette handler om å innsette en regjering som USA kan kontrollere, og etter dette flyttes militært materiell inn i Hviterussland og opp mot den russiske grensen.

  Historien viser at dette har skjedd i alle randsoneland, og alle som har vært i forsvaret vet meningen med en militær styrkeoppbygging opp mot et annet lands grenser.

  General Robert Neller, sjefen for USAs styrker i Norge, talte til de amerikanske troppene i Norge; Det alvorligste er at han mener vi står foran en storkrig, det han kalte «a big-ass war». Det andre er at han sier at USAs styrker i Norge er en del av forberedelsene til denne krigen, noe flere har advart mot, stort sett for døve ører. Og det tredje er at disse styrkene også er en del av en informasjonskrig, som forberedelse til storkrigen.

  Nå har jeg lagt fram fakta, mens du spyr ut så mye dritt at man skulle tro du var en del av denne informasjonskrigen.

 4. I praksis er Klassekampen en Nato-avis. Det finnes tre-fire amerikanske militære blogger som nøyer seg med å skrive om det som foregår på bakken av militære aktiviteter rundt Russland og HvitRussland. Lite politisk prat.
  Det går knapt en måned uten at Nato-USA flytter fram sine militære posisjoner. Det aller siste vi kan lese om er dette: En USA-tank bataljon i Litauen står nå 15 kilometer fra hvitRusslands grense. 500 soldater,29 tanks og 43 Bradley.
  Forsvarsministeren i HvitRussland,Khremin,roper alarm. Ingen interesserer seg for det.
  Poznan i Polen har blitt offisiell amerikansk base med 635 soldater. Enorm militærøvelse,DEFENDER EUROPE 21,planlegges i mai-juni 2021 i Balkan og Svartehavet.
  At det blir større militære konfrontasjoner mellom HvitRussland/Russland mot Nato er helt åpenbart. Spørsmålet er bare NÅR dette vil skje?
  Absolutt ikke et spørsmål for Klassekampen.

 5. Avatar for Mari Mari says:

  Si fra om du trenger mer. Imens, kan jeg få minne om Venezuela og USA sin rolle for å iscenesette enda ett statskupp? Jeg valgte å hoppe over Grayzone og RT siden du og Olaf mener de er Russland agenter.

 6. Avatar for Johnny Johnny says:

  Du sier jeg ikke svarer på spørsmål, men innleggene dine har så mange at det er bortimot umulig å svare på alle. Og, du svarer du sjelden på spørsmål selv. Jeg har lagt til nummer for å forsøke å besvare spørsmålenen dine.

  1. Du benekter jo fakta, selv fakta som CIA har måtte innrømme!
  2. NED utfører mye av det undergravingsarbeidet som tidligere lå under CIA. sitat: The 1991 interview in which then - NED president Allen Weinstein said, “A lot of what we do today was done covertly 25 years ago by the CIA!
  3. Ja, men tror du virkelig at CIAs arvtaker vil innrømme offentlig når de ulovlig tilrettelegger for regimeendring.

  Jeg er uenig i din analyse, en norsk politiker sa engang at det finnes en politikk for folket (saueflokken), og en politikk for politikerne (den virkelige politikken). Du tilhører saueflokken, du sluker propagandaen rått, og derfor er din virkelighetsforståelse helt bak mål.

  Synes du det er rart at mennesker har liten tro på USA/CIA/NEDs versjon av forskjellige konflikter, når listen over deres tidligere løgner er lang som et vondt år?

 7. Avatar for Johnny Johnny says:

  Demokratiet i Norge har lenge vært under angrep fra den globale eliten, og gradvis bygges demokratiet vårt ned. Vi i Norge har ikke bruk for vindmøller, folk er i mot dem, og vi ville tjent mye mer på å oppgradere vannkraftverkene. Men regjeringa gir faen i hva folk mener, den norske befolkning betaler milliarder for at store utenlandske selskaper skal ødelegge norsk natur og overføre fortjenesten til skatteparadiser.

  Vi er i mot atomvåpen på norsk jord, men allikevel lar regjeringa USA plassere ut atomraketter. Det er ikke tillatt å lagre atomvåpen i Norge, men allikevel tillot regjeringa amerikanerne å foreta prøvesprenginger med atomladninger i de nedlagte gruvene på Bjørnevatn. Vi har en fri presse, men hvor fri er pressen når den ikke fokuserer/informerer det norske folk om slike viktige og alvorlige ting?

  Russland er helt klart et demokrati, i USA har de 2 ekstreme høyrepartier å stemme på så du kan jo avgjøre hvor demokratisk dette er.

  Den kinesiske befolkningen sier; i Kina kan du ikke bytte ut politikere, men du kan endre politikken, i USA kan du bytte ut politikerne, men du kan ikke endre politikken.

  Og jeg reklamerer ikke for noen, men jeg ser tydelig at mange i vesten tror vi er “den moralske overlegne”.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

91 flere kommentarer

Deltakere