Frankrike: De gule vestene er tilbake

0
Fra de gule vestenes demonstrasjon i Paris 12. september 2020. Skjermdump fra video.

De gule vestene i Frankrike gjennomførte over 60 ukentlige demonstrasjoner over hele landet uten avbrudd. Ikke en gang brutal politivold klarte å sette en stopper for kampen deres. Det ble Macrons møte- og demonstrasjonsforbud i forbindelse med koronaepidemien som stoppet dem. Nå er de tilbake igjen.

Koronatiltakene til den franske regjeringa har lykkes med det polititroppene til Macron ikke lyktes med, nemlig å paralysere den politiske protestbevegelsen mot regimet. De gule vestenes comeback er kanskje et tegn på at noe er i ferd med å vende. Lørdag 12. september var de tilbake igjen. Demonstrasjonene var markant mindre nå. Koronafrykten sitter i det franske folket.

Fransk presse som er notorisk upålitelig når det gjelder antallet i de gule vestenes demonstrasjoner, skriver at det var 6.000 totalt i hele Frankrike og 2.500 i Paris. Meningsmålinger viser at oppslutninga om bevegelsen har falt markant. På ettervinteren 2019 var det over 60 prosent som svarte at de støttet de gule vestene. Nå svarer 10 prosent at de gjør det.

I Paris ble 250 demonstranter arrestert av politiet og mange fikk bøter for å delta i en «ulovlig demonstrasjon». Politibrutaliteten var også tilbake:

Partiet La France insoumise, «det ubøyelige Frankrike», hadde på forhånd gitt sin støtte til demonstrasjonene og understreker at bevegelsens krav er rettferdige.

Her er en video fra demonstrasjonen i Paris:

YouTube player

De voldelige black bloc-folkene gjorde som vanlig forsøk på å gjøre om fredelige demonstrasjoner til gateslag. De satte fyr på en luksusbil og veltet et gatetoalett, som om dette skulle ha noen fornuftig politisk hensikt. Da det var hundretusener i gatene klarte de ikke å gjøre så mye av seg, men med noen få tusen kan de klare å diskreditere bevegelsen overfor større deler av befolkninga.

PÅ steigan.no har vi fulgt de gule vestenes opprør i Frankrike mer systematisk og regelmessig enn noen andre medier i Norge. Vi har også publisert en del analyser av denne bevegelsen.

Da bevegelsen var nesten helt ny publiserte vi denne artikkelen av Diana Johnstone:

Les Gilets Jaunes – et kraftig gult nødsignal

Under Mot Dag-konferansen 2019 holdt Vanessa Beely dette foredraget:

YouTube player

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPantsetting og finansakrobatikk med norsk natur
Neste artikkelHva var poenget med Klassekampens reportasjer fra Hviterussland?