– En utlevering av Julian Assange truer ytrings- og pressefriheten på globalt nivå

0
Foto: assangecourt.report

Dersom varslere straffeforfølges, slik USA nå ønsker, vil dette dramatisk innskrenke ytrings- og pressefriheten på globalt nivå. Det kan ikke skje. Dette skriver sjefredaktør Tom Erik Thorsen på lederplass i avisa Varden. Thorsen skriver videre:

I disse dager pågår det høringer, i praksis en rettssak, om hvorvidt Julian Assange skal utleveres til USA. Amerikanske myndigheter har tiltalt Wikileaks-grunnleggeren for 17 brudd på spionasjelovgivningen i landet. Assange risikerer 175 år i fengsel. Saken er usedvanlig viktig, og særlig for pressefriheten og den akademiske friheten. Likevel pågår saken uten veldig mye oppmerksomhet i norske medier.

Vi noterer oss med glede at avisa Varden tar et så klart standpunkt, og sjefredaktør Thorsen har fullstendig rett. Norske medier gir ikke saka mye oppmerksomhet. Det gjelder så vidt vi kan se også avisa Varden. For hvis deres søkemotor fungerer etter forutsetningene, er dette første gang i år at avisa skriver om saka.

De som virkelig har skjemmet seg overfor Julian Assange og den pressefriheten sjefredaktør Thorsen helt riktig skriver om, er statskanalen NRK. De har pengene og ressursene til å kunne dekke denne saka daglig mens den pågpr, og gjør det nærmest demonstrativt ikke.

Det mest skammelige oppslagene i norske medier er det imidlertid Harald Stanghelle i Aftenposten, Eirin Eikefjord i Bergens Tidende og Inger Merete Hobbelstad i Dagbladet som har stått for.

Les om Stanghelles artikkel her: Harald Stanghelle dolker Julian Assange i ryggen

Og om Eikefjord og Hobbelstads angrep på Assange her: Faktagrunnlaget for slakten av Holberg-debatten

Nå har riktignok Aftenposten endelig tatt til vettet og 17. september 2020 sa avisa det endelig i klartekst på lederplass: Julian Assange bør settes fri.

Det var i tolvte time.

Av de fremste nyhetsmediene er avisa Klassekampen den som har gitt saka til Julian Assange best og mest omfattende dekning. Her er deres oversikt over egne artikler om saka i 2020.

Ellers vil vi trekke fram professor emeritus og leder av varslerutvalget i Norsk PEN, Rune Ottosen og Fredrik S. Heffermehl i Internasjonale jurister for Assange. De har begge gjort en iherdig og langvarig innsats i denne kampen.

Les: – I saka mot Assange er det ytringsfrihet og pressefrihet som står på spill

Om Assange utleveres til USA, vil overgrepet mot ham få historiske dimensjoner

Men ironisk nok må du faktisk til alternative medier som steigan.no og Derimot.no for å få en fullstendig dekning av saka sett fra tilskuerplass.

Ved hjelp av en fantastisk dugnadsgjeng har vi sammen publisert alle artiklene til tidligere ambassadør, nå forfatter og menneskerettsaktivist Craig Murray. Det er en enestående dokumentasjon av den rettsskandalen som begås mot Julian Assange og referatene gir også en innsikt i saka som er helt unik. Les Craig Murrays artikler på steigan.no her.

Mediene har ikke bare et stort ansvar fordi de i denne ska så til de grader har sviktet de prinsippene de sjøl hevder at de bygger på. De har, med svært få unntak, forrådt kampen for pressefriheten, og har derfor bidratt tungt til å sette journalistikken i fare. Mediene forrådte Assange allerede på et tidlig stadium da de lot den avsindige svenske anklagen passere, og til og med bar ved til bålet enda det alt da var åpenbart at dette var et bestillingsverk på oppdrag fra USAs etterretning. Hadde de ikke forrådt Assange da, hadde han antakelig vært en fri mann i dag.


Klikk på bildet og bli med som støttespiller du også.
Forrige artikkelÅpent brev fra 476 belgiske leger: Stans koronatiltakene nå!
Neste artikkelHvordan blir den neste fascismen?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).