– En utlevering av Julian Assange truer ytrings- og pressefriheten på globalt nivå

2
Foto: assangecourt.report

Dersom varslere straffeforfølges, slik USA nå ønsker, vil dette dramatisk innskrenke ytrings- og pressefriheten på globalt nivå. Det kan ikke skje. Dette skriver sjefredaktør Tom Erik Thorsen på lederplass i avisa Varden. Thorsen skriver videre:

I disse dager pågår det høringer, i praksis en rettssak, om hvorvidt Julian Assange skal utleveres til USA. Amerikanske myndigheter har tiltalt Wikileaks-grunnleggeren for 17 brudd på spionasjelovgivningen i landet. Assange risikerer 175 år i fengsel. Saken er usedvanlig viktig, og særlig for pressefriheten og den akademiske friheten. Likevel pågår saken uten veldig mye oppmerksomhet i norske medier.

Vi noterer oss med glede at avisa Varden tar et så klart standpunkt, og sjefredaktør Thorsen har fullstendig rett. Norske medier gir ikke saka mye oppmerksomhet. Det gjelder så vidt vi kan se også avisa Varden. For hvis deres søkemotor fungerer etter forutsetningene, er dette første gang i år at avisa skriver om saka.

De som virkelig har skjemmet seg overfor Julian Assange og den pressefriheten sjefredaktør Thorsen helt riktig skriver om, er statskanalen NRK. De har pengene og ressursene til å kunne dekke denne saka daglig mens den pågpr, og gjør det nærmest demonstrativt ikke.

Det mest skammelige oppslagene i norske medier er det imidlertid Harald Stanghelle i Aftenposten, Eirin Eikefjord i Bergens Tidende og Inger Merete Hobbelstad i Dagbladet som har stått for.

Les om Stanghelles artikkel her: Harald Stanghelle dolker Julian Assange i ryggen

Og om Eikefjord og Hobbelstads angrep på Assange her: Faktagrunnlaget for slakten av Holberg-debatten

Nå har riktignok Aftenposten endelig tatt til vettet og 17. september 2020 sa avisa det endelig i klartekst på lederplass: Julian Assange bør settes fri.

Det var i tolvte time.

Av de fremste nyhetsmediene er avisa Klassekampen den som har gitt saka til Julian Assange best og mest omfattende dekning. Her er deres oversikt over egne artikler om saka i 2020.

Ellers vil vi trekke fram professor emeritus og leder av varslerutvalget i Norsk PEN, Rune Ottosen og Fredrik S. Heffermehl i Internasjonale jurister for Assange. De har begge gjort en iherdig og langvarig innsats i denne kampen.

Les: – I saka mot Assange er det ytringsfrihet og pressefrihet som står på spill

Om Assange utleveres til USA, vil overgrepet mot ham få historiske dimensjoner

Men ironisk nok må du faktisk til alternative medier som steigan.no og Derimot.no for å få en fullstendig dekning av saka sett fra tilskuerplass.

Ved hjelp av en fantastisk dugnadsgjeng har vi sammen publisert alle artiklene til tidligere ambassadør, nå forfatter og menneskerettsaktivist Craig Murray. Det er en enestående dokumentasjon av den rettsskandalen som begås mot Julian Assange og referatene gir også en innsikt i saka som er helt unik. Les Craig Murrays artikler på steigan.no her.

Mediene har ikke bare et stort ansvar fordi de i denne ska så til de grader har sviktet de prinsippene de sjøl hevder at de bygger på. De har, med svært få unntak, forrådt kampen for pressefriheten, og har derfor bidratt tungt til å sette journalistikken i fare. Mediene forrådte Assange allerede på et tidlig stadium da de lot den avsindige svenske anklagen passere, og til og med bar ved til bålet enda det alt da var åpenbart at dette var et bestillingsverk på oppdrag fra USAs etterretning. Hadde de ikke forrådt Assange da, hadde han antakelig vært en fri mann i dag.


Klikk på bildet og bli med som støttespiller du også.
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Craig Murray er veldig flink, ja. Han er like uredd som du, steigan og mange andre som taler sannheten. Men selv om det er mange stemmer som taler sant er det fortsatt ikke nok.
  Enhver person som titulerer seg selv som journalist bør finne samvittigheta si og forlange at arbeidsgiverne enten lar dem gjøre jobben sin eller forlate arbeidsplassen og samle seg om å lage egen mediabedrift. Eliten eier jo alt unntatt modige folk som dere.

 2. Mediene har de samme finansielle eierne som krigsvåpen-industrien, og den globale storkapitalen bruker krigsmaskinen for sin globalisme. Medienes oppgave er først å forberede og rettferdiggjøre krigene for de vestlige befolkningene, og så startes krigen når befolkningene tror at krig er nødvendig.

  Når den globale storkapitalen vil legge et land under seg og det ikke nytter med bare økonomisk krigføring, utroper Presidenten og utenriksdepartementet i USA statsoverhodet eller regjeringen til tyrannisk og despotisk via sitt propagandaapparat vestlig presse og media, og når befolkningene mener at verdenspolitiet USA bør gripe inn, går USA/NATO til angrep. Irak, Libya, Syria og nå snart Iran og Venezuela er noen eksempler fra nyere tid.

  Det Assange har gjort er å avsløre krigsforbrytelser, som massemord på sivilbefolkninger. Han har ikke avslørt militære hemmeligheter som for eksempel strategi etc. Han har med andre ord gjort det en journalist skal gjøre, journalistikk. Og det liker ikke den globale storkapitalen, for deres agenda er NWO, eierskap og total kontroll over hele verden med alle midler, selv om verdens befolkning desimeres med milliarder.

  Journalister og redaktører i storkapitalens MSM gjemmer seg bak at de må skrive og presentere saker som eierne vil, ellers får de sparken og svartelistes, det er det flere eksempler på. Men det de gjør når de lyver ved å unnlate blir for alvorlig til å unnskyldes når millioner dør i storkapitalens kriger, og elendigheten av korona-krisen de har konstruert og overhypet for sine eiere.

  MSMs kjøpte journalister har gått til angrep på en journalist for at han bedriver journalistikk. For mange ledende MSM journalister har gjort dette mot Assange på en måte som viser at de ikke har integritet som journalister i det hele tatt, de bare tar i mot pengene. Det er det ingen unnskyldning for.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere