Dyr grønn lærepenge i Canada

4
Vindindustri i Ontario. Shutterstock
Jan Herdal

Av Jan Herdal.

Canadas mest folkerike provins, Ontario, med over 12 millioner innbyggere, har levert et skrekkens eksempel på mislykket, grønn energipolitikk. Og det er dyrt å rydde opp etter fiaskoen.

Provinsen vedtok loven om grønn energi (GEA) i februar 2009. Den skulle starte en grønn gjenreisning etter finanskrisen. Det var ikke måte på hvor bra alt skulle bli.

Integrasjon av vind- og solenergi i elektrisitetsnettet skulle skape 50 000 nye arbeidsplasser allerede de 3 første årene. Urinnvånerne (les: indianerne) skulle styre sin egen strømforsyning. Det ble kalt «dekolonisering av energien». Politikerne lovet billigere strøm for de fattige.

Hva gikk galt? Praktisk talt alt sammen. GEA ble avskaffet i 2019, rett før den rundet 10 år. De 50 000 garanterte jobbene ble aldri noe av. Strømprisen ble mer enn doblet, og er nå blant de høyeste i hele Nord-Amerika. En tredel av indianerne er kastet ut i energifattigdom.

Vindkraftgribbene i Ontario har hatt enda lettere spill enn i Norge: – Inngåtte avtaler og forpliktelser kommer til å belaste provinsens innbyggere i ennå et tiår framover, ifølge kommentatoren Babatunde Williams i Spiked. Hvorfor gikk det så galt?

De første kontraktene under GEA garanterte produsentene, i hovedsak vind- og solkraftverk, betalt for nesten 100 prosent av installert kapasitet, enten strømmen ble produsert eller ikke. I 2015 opererte vindkraftverkene f. eks. med mindre enn en tredels kapasitet i 58 prosent av tida.

GEA-kontraktene garanterte i tillegg en kraftpris langt over markedspris, i mange tilfeller 40 ganger så høy! I de nyere kontraktene får kraftverkene fortsatt betalt for all strøm som genereres, enten den konsumeres eller ikke. Hårreisende nok, men det er altså en forbedring fra tidligere.

Allerede i 2015 kom delstatens riksrevisor Bonnie Lysyk til at befolkningen hadde betalt 37 milliarder canadiske dollar (ca. 250 mrd. NOK) over markedspris for strømmen, og at det ville bli nye 133 milliarder (vel 900 mrd. NOK) i perioden 2015-2032.

I april i år var markedsverdien av all kraft fra vindkraftverkene i Ontario på bare 4,3 mill. dollar (28 mill. NOK). Myndighetene betalte likevel ut nesten 185 mill. dollar (1,2 mrd. NOK). Dette er over 40 ganger markedspris, så hvor er forbedringene?

Jeg tror det er for naivt å kalle politikere som inngår slike kontrakter med skattebetalernes penger naive. Det lukter av korrupsjon og organisert kriminalitet, av ymse typer kickbacks og returprovisjoner. Mye lukter også i utbyggingen av norsk vindkraft.

Det liberale partiet som stod bak GEA, oppnådde velfortjent sitt verste valgresultat i sin 161 år lange historie og ble nesten utradert i valget i 2018, etter 15 års rent flertallsstyre. Fornybar energi er i dag et bannord i Ontario.

Doug Ford, som overtok, går hardt til verks og bruker mye penger på å bli kvitt de vanvittige kontraktene. Han hevder det uansett blir billigere enn å beholde dem. Og han har befolkningens fulle støtte, ifølge Babatunde Williams i Spiked.

Les også: California: Energipolitikk som fattigdomsfelle


Les mer om energi og energipolitikk her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. En ordtak sier at vi trenger politikere for å rydde opp i kaoset etter politikere. Men får Ontarios velgere bedre styring til beste for folkets interesser i Doug Ford? Den nye Doug Ford er fra det Progressive Conservative Party:

  “The Ontario PC Party favours economic policies that centre around lower taxes, lower government spending, balanced budgets and deregulation. Its economic policies are more Laissez-faire than that of its main political opponents; it is generally in favour of, and seen as the party for, fiscal conservatism and economic liberalism. The party supports reducing taxes for individuals and businesses. It is strongly opposed to carbon taxes and cap-and-trade systems”. Kilde: Wikipedia.

  Ford har sagt og gjort mye i denne saken, og fått folks tillit for det. Men når en leser hva partiet står for, er det som at global storkapital har diktert det. Laissez-faire, lavere skatt (det blir mest for de rike), lavere statsbudsjett og deregulering, det er storkapitalen og ikke folket PC partiet står for.

  Ontarios folk har nok stemt på PC for deres politikk i fornybar-energi saken. Men hadde de lest hele partiprogrammet, vil de kanskje forstått at PC vil styre til fordel for global storkapital og ikke folket. Folket har avsatt politikere som styrte til fordel for storkapitalen, og fått det samme igjen.

 2. Det er sikkert riktig, men dette er nok bare et nytt eksempel på årsak og virkning i politikken. Tipper det såkalte venstre i Canada var den mest entusiastiske tilhenger av vindkraft i det lengste, slik vi har sett i Norge. Det nytter ikke å komme for seint til hvert eneste slag, og samtidig beholde truverdigheta. Da er det noen som tar ballen før deg. Det vi ser i Norge i dag, er at det offisielle venstre omsider er tvunget av den folkelige motstanden til å få ut fingeren når det gjelder vindkraft, men fortsatt propaganderer de like ivrig for globalistenes absurde “klimapolitikk”, som er en eneste, sammenhengende svindel.

 3. Avatar for Enebak Enebak says:

  Er dette en konsekvens av CETA?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere