Politikere og myndigheter svikter Haramsøya

7
Foto: Kjell Audun Hagen, Håkon Akselsen, Birgit Oline Kjerstad, Vegard Halkjelsvik, Jill Remme / Motvind Norge

Av Bård S. Solem, Motvind Norge.

Hvordan kan de tillate etablering av vindkraftanlegget på Haramsøya? Mot lokalbefolkning, lokale folkevalgte og ulike fagmiljøer sin vilje? Pålegge befolkningen å leve under konstant støy, blinkende lys og roterende turbiner 400m meter over bebyggelsen langs sjøen. 8 turbiner midt i fugletrekket og 40 meter unna vernet fuglefjell!

Folket på Haramsøya har en identitet, en historie, et slektskap og en tilhørighet til øya hvor deres forfedre klorte seg fast ute i havet. Kulturlandskapet og bebyggelsen som omkranser Haramsøya ble formet av flittige hender gjennom hundrevis av år samtidig som de drev fisket på havet. Godt hjulpet av hester og senere en og annen gråtass pleiet de landskapet og satte menneskets preg på omgivelsene. Alltid i balanse og takt med omgivelsene, fuglefjellet og rikdommen i havet. Haramsfjellet med Mannen, Hestvollane og Ullahornet reiser seg opp fra havet som et hjerte i øysamfunnet.

Kilde: Motvind Norge

Det er i dette hjertet vindkraftutbyggerne kutter opp og skjærer sine kirurgiske snitt med gravemaskiner, borerigger og dumpere. Senere kommer det kinesisk stål og dansk glassfiber som de stikker inn i sårene og vrir rundt.

At innbyggerne opplever dette som et kraftig overgrep blir avfeid som «føleri». «Vi kan ikke la lokale hensyn stanse forpliktelsene vi har globalt … vi må tåle noen naturinngrep for å sikre at vi løser jobbskapingsbehovet…» i følge NHO.

I konsesjonen konkluderer NVE at de «etter en samlet vurdering har funnet at de samfunnsmessige fordeler som vinnes ved vindkraftverket utvilsomt må antas å være overveiende i forhold til de skader og ulemper som påføres andre».

Hva med menneskene på øya som presses opp i et hjørne uten mulighet til å slippe unna støy, roterende turbiner og blinkende lys? Folkehelsa – har den ingen verdi i NVE sitt regnskap? Hvor er Helsedirektotatet? Folkehelseinstituttet? Hvor var de under konsesjonsbehandlingen?

Og hvorfor bagatelliserer klima- og miljøministeren arealkonsekvensene når han framsnakker vindkraftutbyggingen i festtalene? Skulle ikke han beskytte vårt miljø og våre omgivelser? Kulturlandskapet? I stedet for å løfte blikket fokuserer han på 6-10 meter brede anleggsveier – etter at skjæringer, fyllinger og masseuttak er tildekket med karbonrik torv. I følge Sveinung Rotevatn sitt regnestykke vil de direkte inngrepene på Haramsøya utgjøre kun 0,085 km2. Han hopper da elegant over skjæringer, sprengsteinfyllinger og mellomlagring av masser i 30 meters bredde, fjellsprenging for masseuttak og torvuttak som 3-dobler dette arealet.

Han bryr seg lite om de 150 m høye turbinene som vil dominere hele fjellplattået inntil en avstand på 450 m i følge NVE sin definisjon på ”totaldominans”. Han nevner heller ikke NVE sitt begrep ”ytre visuelle dominanssone” som strekker seg 1,5 km utenfor turbinene og dekker hele øya.

Illustrasjon: Bård S. Solem, Motvind Norge

Haramsfjellet blir fullstendig ubrukelig til ferdsel pga. støynivået over 50 dB(A)Lden. Og maksimalt støynivå for boliger på 45 dB(A)Lden strekker seg helt ut i sjøen. Anbefalt grenseverdi for rekreasjonsområder har myndighetene satt til 40 dB(A)Lden. Denne støyen brer seg over til naboøya.

Turbinene på Haramsøya blir synlige langt ut i havet og på fastlandet. NVE oppgir at de kan bli synlige opptil 40-50 km avstand i åpen lende. I tillegg er det planlagt 81 turbiner på Havsul 1 – kun 10 km unna Haramsøya – midt i matfatet og gyteområdene!

Politikere, myndigheter, forvaltning, utbyggere og entreprenører må nå snart se hvor dramatisk utbyggingen er for folket på Haramsøya!

Da konsesjonen ble gitt, skulle anlegget produsere omtrent 0,22 TWh hvert år. Dette er nå halvert til 0,11 TWh – men konsekvensene er de samme! Hvordan ser regnestykket til NVE ut når «inntektene» er halveres mens «utgiftene» beholdes? Er ikke dette en vesentlig endring i den gitte konsesjonen?

Motvind Norge har beregnet arealkonsekvensene for utbyggingen på Haramsøya. Det er ikke bare arealet til ripene i lakken som har betydning. Arealet mellom anleggsveiene og turbinene, kulturlandskapet, bebyggelsen, naboøyene, fastlandet, kystleia og havområdene blir også berørt!

Her er de harde fakta (se også illustrasjonene):

Direkte inngrep (veibane og oppstillingsplasser):  0,085 km2
Inngrepsgrense (fysisk berørt terreng): 0,3 km2
Totaldominans (3x turbinhøyden): 2,8 km2
Ytre visuelle dominanssone (8-10x turbinhøyden):  13,6 km2
Støy >50 dB(A)Lden: 1,2 km2
Støy >45 dB(A)Lden (grenseverdi for boligformål): 4,4 km2
Støy >40 dB(A)Lden (grenseverdi for rekreasjon): 15,0 km2
Potensiell synlighet 10 km avstand: 40 km2
Potensiell synlighet 20 km avstand: 140 km2
Potensiell synlighet 30 km avstand: 300 km2

Les mer fra Motvind Norge her.


Les mer om vindkraft her.


Vipps: 116916.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Alle har sviktet, også de som ikke fulgte med. Dette skulle ha vært avklart for ti år siden. Det kan ikke være slik at det bare er kommunen som er bundet. Det er også¨nødvendig at utbygger, bygger ut når de har fått lov og det de har fått lov å bygge, og ikke bare tar det som en fullmakt.

 2. Naturligvis en strålende artikkel av Bård S. Solem. Det er for meg en ren lidelse å lese artikler om dette temaet,jeg begynner å grine over vandaliseringen av unik norsk natur som skulle vært brukt til former for eksklusiv naturturisme for fugleliv og sjøliv.
  Der jeg mister kontakten med Solem er hans håp/ønske om at den politiske eliten i dette landet skal snu og ta til vettet.
  Norge har da visselig hatt et rent kompradorborgerskap til å styre seg i mange tiår nå. Kompradorborgerskap er det riktige ordet selv om det ikke brukes lenger. Det er en elite som har ALL Politisk loyalitet til stormakter og globalistiske prosjekt. Det er Nato(USA),EU,Tyskland og FN.
  Hva den norske befolkning mener om jernbanen,forsvaret og energi-eksporten til Tyskland er sekundære problemer som kan løses med ymse valgretorikk.
  Med andre ord: håpefulle oppfordringer til dette kompradorborgerskapet om å ta seg sammen er faktisk en slags Thorbjørn Egner-filosofi. Det vil ikke hjelpe det minste.

 3. Avatar for Slangen Slangen says:

  Bruk dynamitt, bruk mykje dynamitt og legg turbintårna flatt. Slik kan ein bli kvitt lyden og dei vanvittige tivolilysa på vingane som forstyrrar nattlandskapet.
  Men vegane og dei utsprengde gropene med betongfundamenta blir vi aldri kvitt. Det ser ut som krigen.
  Klima- og miljøminister Rotevatn vil snart forsvinne av seg sjølv heldigvis, men det vil truleg dukke opp ein ny som er like roten.

 4. Avatar for K11 K11 says:

  Er det ikke allerede vedtatt at det skal bygges førti tusen vindmøller i Norge innen 2030? Er ikke dette det såkalte “grønne skiftet”, altså Agenda 2030 (FNs 17 “bærekraftsmål”), også kjent som den nye verdensordenen, som bl.a. Greta Thunberg og resten av den Rothschild-finansierte “miljøbevegelsen” agiterer for?

  Man kan syte og klage så mye man vil i kommentarfeltene på nettet, og som naturelsker sørger jeg også over all den tidligere “urørte” naturen som forsvinner, men det er da vel at et faktum at hele kysten (og noen av nasjonalparkene) skal fylles med naturødeleggende vindmølleparker etterhvert, og helst innen 2030? Dette har Norge forpliktet seg til allerede, så vidt jeg vet?

  For politikerne handler dette bl.a. om å avfolke distriktene. Dvs: De vet at lokalbefolkningen ikke orker å leve med infralyd, mikroplast, støy og visuell forurensning m.m. fra vindmøllene, så de flytter bort, trekker inn mot byene, og helst mot Oslo. Det er ingen hemmelighet at politikerne ønsker dette, de har snakket åpenlyst om det i flere tiår, og det kalles nå “det grønne skiftet” og “bærekraftsmålene” – som, i følge regjeringens egen hjemmeside, er fundamentet i all norsk politikk.

  At insekter og fugler m.m. kanskje ikke overlever massakren, er vel underordnet, så lenge pengefolket som skriver Greta Thunbergs “ektefølte” taler kan fortsette å le hele veien til banken.

 5. Avatar for FMD FMD says:

  Dette er en del av globalismen!
  Så lenge alle sitter på sin egen tue og kjemper mot forskjellige symptomer av globalismen så kommer ingenting til å skje.
  Folket må innse at alle problemene vi har er knyttet til globalisme, og at løsningen er å bekjempe sykdommen ikke symptomene.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere