– Sunt med kritikk av strenge smitteverntiltak

5
Illustrasjon: Shutterstock

«Hytteeiere i Sverige vil saksøke den norske stat, Oslo kommune vil oppheve skjenkerestriksjonene. I Europa demonstreres det mot bruk av munnbind. Alt i alt er dette sunnhetstegn.» Dette skriver Dagens Næringsliv på lederplass.

Avisa konkluderer slik:

«Det er naturlig og et godt demokratisk tegn at det kommer kritikk av smitteverntiltakene som er innført, særlig når restriksjonene har vart så lenge. Makten både norske og europeiske myndigheter har over innbyggernes bevegelsesmønster og økonomi er enorm. Derfor er det tvingende nødvendig at myndighetene løpende forklarer hvorfor nye tiltak innføres – og eksisterende beholdes.«

Velkommen etter! Hvilke norske medier har drevet en løpende kritikk av myndighetenes beslutninger og begrunnelser? Vi har ærlig talt ikke registrert så mange. På steigan.no har vi sette det som vår plikt og vårt oppdrag å gå myndighetenes tiltak kritisk etter i sømmene fra start. Når deler av grunnloven settes til side via dekret, skulle det bare mangle at journalister og medier ikke gjør det.

Vi har krevd forklaringer og dokumentasjon. Vi har bedt om dokumentasjon og innsyn i beslutningsprosessene. Så tidlig som 21. april i år skrev vi:

Åpent brev til statsminister Erna Solberg: Hvem foreslo stenging av Norge?

Vi har purret, men det har ikke kommet noe svar. Kanskje DN kan hjelpe oss? Vi har også kritisert både Erna Solbergs unntakslov og det at hun og regjeringa fortsetter å styre Norge ved dekret, enda den alvorlige fasen av epidemien opplagt er over.

FHIs tall over covid-19 relaterte dødsfall i Norge.

Men resten av mediene har stort sett opptrådt som ukritiske mikrofonstativer for regjeringa Solberg, slik det er i land vi helst ikke vil bli sammenliknet med. Medienes opptreden under denne krisa har vært så langt under pari at det er skremmende. Det er som DN skriver:

Makten både norske og europeiske myndigheter har over innbyggernes bevegelsesmønster og økonomi er enorm. Derfor er det tvingende nødvendig at myndighetene løpende forklarer hvorfor nye tiltak innføres – og eksisterende beholdes.

Vi håper på at vi endelig får konkurranse fra andre medier når det gjelder å stille de nødvendige, kritiske spørsmålene og gå myndighetenes handtering av krisa etter i sømmene. Kanskje DN sjøl kunne begynne?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Tenk at du er enig med Dagens Næringsliv. At et virus skulle bringe dere sammen er nesten slik det må være.

  Det er visst noen som må ha det inn med te-skje.
  Vi lever ien annen virkelighet, enn vi gjorde for et år siden. Jo før dere aksepterer det, jo før kommer dere videre. Det nytter ikke å grine seg tilbake til før i tiden.

 2. Avatar for pcwh pcwh says:

  Virkeligheten handler om å ha en jobb og å gjøre det beste ut av den for å få et godt liv, ikke diktatoriske begrensninger basert på en innbilt krise i frykt for et til slutt mildt virus.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  For Annebrit er det viktig at skrekken opprettholdes. Ellers faller samfunnet sammen

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Og du har mistet jobben din på grunn av dette? Da hører du til et ekslusivt mindretall, som har et eksternt sjokk å skylde på. Det er ikke mange forunt.

 5. Avatar for pcwh pcwh says:

  Denne tok jeg ikke helt. Nei, jeg mistet ikke jobben, men ble permittert. Som gjorde at jeg umiddelbart begynte å se etter noe annet, som jeg fant. Og det var mye bedre, så for min del var hysteriet positivt, men for tusenvis av andre har det ført til økonomisk krise. Og det fortsetter, selv med hele 16 innlagte. Er det verdt det, er vel poenget.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere