SDF i Syria selger syrisk olje til oljeselskap i USA

0
Ved hjelp av SDF-militsen hindrer USA fortsatt Syria fra å kontrollere sin egen olje. Shutterstock.

Den kurdiskdominerte organisasjonen SDF, som sammen med USA kontrollerer store deler av den nordøstlige Syria, har inngått en avtale med oljeselskapet Delta Crescent Energy i USA om å selge dem syrisk olje. Dette framgår av dokumenter som nettavisa Al-Monitor har tilgang til. Dette skal være gjort «etter oppmuntring og støtte fra Det hvite hus», hevder kildene.

Sinam Mohamad, som er SDFs representant i USA, bekreftet denne avtalen via WhatsApp, men sa at hun ikke hadde noen videre detaljer. Kildene til Al-Monitor sier at senator Lindsay Graham, som er en kjent krigshauk i USA, har snakket med SDF-kommandant Mazloum Kobani, og at Kobani hadde bekreftet denne avtalen overfor ham.

Utenriksminister Mike Pompeo har også på direkte spørsmål fra Graham bekreftet denne avtalen. Kildene sier også at USA vil hjelpe SDF med å skaffe raffinerikapasitet for oljen.

President Donald Trump, som opprinnelig lovte å trekke USAs styrker fullstendig ut av Syria, snudde som kjent helt rundt og kunne i stedet forsikre USA om at «we’ve got the oil», vi har Syrias olje. Og for at det ikke skal være tvil om det, det er USAs spesialstyrker som har den fysiske kontrollen over disse oljeanleggene, og de bruker SDF som sine vaktstyrker.

Etter at president Donald Trump erklærte at USA hadde «sikret Syrias olje» var vært uklart hva USA eventuelt hadde tenkt å gjøre med denne oljen. Men så sa talsmann for Pentagon Jonathan Rath Hoffman at USA vil gi oljeinntektene derfra til SDF.

USAs ran av Syrias olje er et grovt brudd mot folkeretten. Det er et eksplisitt brudd på den fjerde Geneve-konvensjonen som USA ratifiserte i 1955. Dette er ressurser som utvilsomt tilhører folket i Syria.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.