Hvem finansierte USAs gjeldsøkning på 4.500 milliarder dollar siste 12 måneder?

7
Illustrasjon: Shutterstock

Under den såkalte «pandemien» har USA økt sin gjeld med utrolige 4.500 milliarder dollar. For ett år siden snakket man i USA om et «gjeldstak» på 22 trillioner (22 billioner eller 22.000 milliarder etter norsk tellemåte). Nå er dette taket blåst til himmels, og gjelda passerte nylig 26.500 milliarder. Woosh, som trillionene flyr!

Men det var ikke de største utenlandske eierne av amerikanske statsobligasjoner, Japan og Kina, som finansierte denne gjeldsøkninga. De reduserer tvert i mot sin andel av amerikansk gjeld, særlig Kina.

Dett var en liten økning i andre lands beholdning av USA-obligasjoner, og noen av dem er bare skjulesteder for amerikanske korporasjoner, slik som Irland, Luxemburg, Cayman Islands og Belgia.

De store andelene av den nye gjelda er knyttet til pengetrykking hos The Fed, samt oppkjøp fra fonds, banker og korporasjoner i USA. Det er ikke bare politisk at USA likner mer og mer på en Weimar-republikk, det er vel så mye økonomisk. Dette vil opplagt kræsje:

Kina og Russland har drastisk redusert sin bruk av USA-dollar i sin samhandel de siste to årene. I 2015 ble dollar brukt i 90 prosent av transaksjonene mellom dem, i 2020 er det tallet for første gang falt under 50 prosent, nemlig 46 prosent. Veien derfra til null kan vise seg å bli veldig kort.

Den finske økonomen og juristen Jon Hellevig skrev i 2018 en artikkel basert på en studie som er gjort av den russiskbaserte Awara Group. Studiene har kommet til følgende konklusjoner:

 • USAs gjeld vil nå et nivå på 140% av BNP i 2024.
 • Nettoøkninga av gjelda kan bli så mye som 10.000 til 15.000 milliarder dollar fra 2019 til 2024.
 • De føderale utgiftene til rentebetaling vil komme opp i 1.500 milliarder dollar i 2028, omtrent 25% av hele budsjettet.
 • Det har ikke vært noen reell vekst i BNP siden 2007.
 • Veksten i statens gjeld har overgått den nominelle BNP-veksten de fleste årene siden 2007.
 • USAs regnskaper er full av manipulering med tall.
 • Krigsutgiftene skaper enorme underskudd.
 • De sosiale utgiftene går til himmels og gjør det umulig å få til reell reduksjon i utgiftene.
 • Social Security og Medicare tørker ut.

Mange amerikanere tror at pensjonene deres er en slags kontrakt mellom dem og staten. Slik er det ikke. Pensjonene og helsekostnadene skulle i prinsippet være dekket av fondsoppbygging. Problemet er at de i realiteten er uten dekning i noe fond. Det er en gigantisk underdekning, som det statlige budsjettkontoret har beregnet til 46.700 milliarder dollar. (Se Financial Report of the U.S. Government, 2017, side 63.)

Ifølge Awaras beregning vil renter, pensjoner og helsekostnader tilsammen spise 59% av det føderale budsjettet i 2028.

Gjeldseksplosjonen i 2020 og den ekstreme økninga av arbeidsløsheten som følge av koronakrisa vil overgå til og med Hellevigs dystre prognoser. Ifølge Shadow Government Statistics var den reelle arbeidsløsheten i USA i juli 2020 på 30 prosent.

I 2018 utgjør renteutgiftene 7% av statsbudsjettet. Allerede det er svært mye. Men skulle Hellevig få rett og renteutgiftene nå 25%, så sier det seg sjøl at dette ikke vil være holdbart.

Les mer i Det synkende imperiet

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Kjapp beskrivende skildring av et evil imperium på vei inn i oppløsning . . .
  :+1:

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Alle som kjøper og selger i dollar har finansiert det, slik de alltid har gjort. Da DeGaulle prøvde seg på å få gull i stedet,fikk vi petro-dollaren, og den er bare understøttet av USA styrke, og oss “dollar-eiere”.

 3. Avatar for ABC ABC says:

  Man kan kanskje burde begynne nedenfra og opp stedenfor ovenfra og ned. Fra positiva penger. Ny hjemmeside.

  Hur ska dagens ekonomistuderande som är framtidens makthavare, opinionsbildare, politiker, finansiärer och företagsledare, kunna forma stabila och produktiva ekonomier globalt, om de inte har en realistisk bild av bankväsendet och hur pengar skapas? :confounded:

  Problemen

  Flertalet institutioner i ekonomi lär ut den föråldrade teorin att banker skulle bara vara mellanhänder, som överför pengar från insättare till låntagare. Trots att det inom forskningen råder en överväldigande samstämmighet om att banker inte alls bara är mellanhänder. Istället är det så att ”merparten av pengarna i omlopp skapas av affärsbanker”, och affärsbankerna ”’skapar’ pengar där och då, genom att skriva in siffrorna på låntagarens konto”.

  Facebook siden til positive penger.

  Coronavirus problematikken har jo resultert i at sedelpressen har vart løsningen på økonomiske utfordringer når land har stengt ned. Som artikkelen ovenfor viser. Positive Penger har en del om det.

 4. Wolfstreet er et kjempenettsted, bra Steigan har oppdaget det!
  :grinning:

  Men slik jeg oppfatter det så har hele tida hans argument vært at «når Kina, Russland osv. selger sine dollarinnehavender i amerikansk statsgjeld (slik de NETTO ser ut til å gjøre nå), DA kollapser dollaren». Men nå ser vi altså at mesteparten av statsgjelda eies av amerikanske kreditorer, inkludert Federal Reserve hvis andel er økende, altså nylig «trykte penger», og dollaren ser ut til å være ganske stabil mot de viktigste valutaene likevel. Så hvordan henger dette egentlig sammen? Det ser jo ut til at verden fortsatt elsker dollar, sikkert til ergrelse for mange av Steigans lesere og kommentatorer. Betyr det at alternativene er enda verre kanskje?

 5. Avatar for FMD FMD says:

  :joy:
  Ja, “verden” elsker dollar på samme måte som slaver elsker lenkene sine!
  Dollaren har hvilt på tre fundamenter, statusen som verdensvaluta, maktbruk og manipulasjon av gull og sølvpriser.
  FED har mistet grepet på gull og sølvprisene, og det er det som kommer til å ta livet av dollaren. Mange land har skjønt dette, ikke bare Russland og Kina. Mange investorer har også skjønt dette, og kjøper opp gull for harde livet slik mange nasjoner også gjør.

 6. Avatar for FMD FMD says:

  USA har trykket mer penger på en måned enn det de har gjort de siste 200 årene, dollarens dager er talte.

 7. Det første har du selvsagt rett i, jeg burde satt «elsker» i anførselstegn siden et flertall ser ut til å hate USA.

  Det andre har du antagelig også rett i selv om maktbruken kanskje er en overdrivelse. U.S. dollar har rett og slett vært et greit transaksjonsmiddel i verdenshandelen som har vært bedre enn alternativene, foreløpig.

  Selvsagt vil det komme til et punkt hvor dollaren helt eller delvis erstattes av noe annet. Kina, Russland og EU særlig jobber hardt for det. Men poenget til Steigan og mange andre har hele tida vært at utenlandske kreditorer kan «dumpe» dollaren og så vil den kollapse og dermed dens tillit. Dette ser ikke ut til å skje. Jeg tror dollaren vil erstattes av noe annet når dette «annet» er et bedre alternativ. Ikke før!

  Jeg får håpe du kjøper mye gull nå siden du har så tiltro til det! Jeg tror du tar feil om du innbiller deg at det vil komme en ny valuta med gullstandard et eller annet sted som vil erstatte dollaren. Det største «problemet» sett fra makthaveres side med gullstandard er at utlånsmengden begrenses. Det å kunne «trykke» penger uten begrensninger er enhver myndighets våte drøm. Jeg tror ikke man skal innbille seg at dollarens konkurrenter er noe annerledes i så måte. Den lenkede artikkelen forklarer hvordan f.eks Kina kan utfordre dollaren på en helt ny måte med digital valuta.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere