Hva med en «moralpille» for å bli mer villig til å godta «reglene»?

0
Illustrasjon: Shutterstock

Moralpiller kan være løsninga for å få folk til å bli mer samarbeidsvillige og godta «sosial distansering» og maskepåbud, skriver en professor i medisinsk etikk. Det er som man må klype seg i armen og spørre seg om hva dette er for slags «fake news» og feildatert aprilsnarr.

Men dessverre; det er ingen av delene.

Parker Crutchfield er «associate professor of Medical Ethics, Humanities and Law, Western Michigan University». Og hans artikkel er publisert i nettmagasinet The Conversation som utgis av en hel hærskare av berømte og velkjente universiteter.

Crutchfields teser kan sammenfattes i fire punkter:

  1. Å bære masker og følge sosial distansering er bra for offentlig helse.
  2. Folk som nekter å følge disse reglene er «desertører» og trenger «moralsk oppstramming».
  3. Moralsk oppstramming kan oppnås gjennom medisinering for å gjøre folk mer «empatiske» og «samarbeidsvillige»
  4. Denne medisineringa bør gjøres obligatorisk eller bli gitt hemmelig via vannforsyninga.

Nei, nei, nei. Dette er ikke noe vi finner på. Les artikkelen sjøl: Morality pills’ may be the US’s best shot at ending the coronavirus pandemic, according to one ethicist.

Her er originalsitater uten oversettelse:

like receiving a vaccine to beef up your immune system, people could take a substance to boost their cooperative, pro-social behavior.

Moral enhancement is the use of substances to make you more moral. The psychoactive substances act on your ability to reason about what the right thing to do is, or your ability to be empathetic or altruistic or cooperative.

These substances interact directly with the psychological underpinnings of moral behavior […] Then, perhaps, the people who choose to go maskless or flout social distancing guidelines would better understand that everyone, including them, is better off when they contribute, and rationalize that the best thing to do is cooperate.

Another challenge is that the defectors who need moral enhancement are also the least likely to sign up for it […] a solution would be to make moral enhancement compulsory or administer it secretly, perhaps via the water supply.

Dette er som tatt rett ut av Aldous Huxleys roman Vidunderlige nye verden, der innbyggerne blir gitt soma for at de skal være lydige, fredelige og samarbeidsvillige.

Vi hadde aldri publisert dette uten å sjekke tre ganger at det faktisk er publisert på et nettsted som kontrolleres av berømte universiteter og å sjekke om denne Parker Crutchfield er en virkelig universitetsprofessor. Han innrømmer at forslaget hans er kontroversielt og viser til denne artikkelen av Vanessa Rampton i Slate: Are You Creeped Out by the Idea of a “Moral Enhancement” Pill? – If so, you aren’t alone. Men Crutchfield konkluderer likevel med at det er på tide å vurdere om ikke moralpilla er veien å gå.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelFargerevolusjon etter gammel oppskrift i Hviterussland
Neste artikkelFBI-advokat med ansvar for Trump-overvåking er siktet for dokumentfalsk