Hva med en «moralpille» for å bli mer villig til å godta «reglene»?

19
Illustrasjon: Shutterstock

Moralpiller kan være løsninga for å få folk til å bli mer samarbeidsvillige og godta «sosial distansering» og maskepåbud, skriver en professor i medisinsk etikk. Det er som man må klype seg i armen og spørre seg om hva dette er for slags «fake news» og feildatert aprilsnarr.

Men dessverre; det er ingen av delene.

Parker Crutchfield er «associate professor of Medical Ethics, Humanities and Law, Western Michigan University». Og hans artikkel er publisert i nettmagasinet The Conversation som utgis av en hel hærskare av berømte og velkjente universiteter.

Crutchfields teser kan sammenfattes i fire punkter:

 1. Å bære masker og følge sosial distansering er bra for offentlig helse.
 2. Folk som nekter å følge disse reglene er «desertører» og trenger «moralsk oppstramming».
 3. Moralsk oppstramming kan oppnås gjennom medisinering for å gjøre folk mer «empatiske» og «samarbeidsvillige»
 4. Denne medisineringa bør gjøres obligatorisk eller bli gitt hemmelig via vannforsyninga.

Nei, nei, nei. Dette er ikke noe vi finner på. Les artikkelen sjøl: Morality pills’ may be the US’s best shot at ending the coronavirus pandemic, according to one ethicist.

Her er originalsitater uten oversettelse:

like receiving a vaccine to beef up your immune system, people could take a substance to boost their cooperative, pro-social behavior.

Moral enhancement is the use of substances to make you more moral. The psychoactive substances act on your ability to reason about what the right thing to do is, or your ability to be empathetic or altruistic or cooperative.

These substances interact directly with the psychological underpinnings of moral behavior […] Then, perhaps, the people who choose to go maskless or flout social distancing guidelines would better understand that everyone, including them, is better off when they contribute, and rationalize that the best thing to do is cooperate.

Another challenge is that the defectors who need moral enhancement are also the least likely to sign up for it […] a solution would be to make moral enhancement compulsory or administer it secretly, perhaps via the water supply.

Dette er som tatt rett ut av Aldous Huxleys roman Vidunderlige nye verden, der innbyggerne blir gitt soma for at de skal være lydige, fredelige og samarbeidsvillige.

Vi hadde aldri publisert dette uten å sjekke tre ganger at det faktisk er publisert på et nettsted som kontrolleres av berømte universiteter og å sjekke om denne Parker Crutchfield er en virkelig universitetsprofessor. Han innrømmer at forslaget hans er kontroversielt og viser til denne artikkelen av Vanessa Rampton i Slate: Are You Creeped Out by the Idea of a “Moral Enhancement” Pill? – If so, you aren’t alone. Men Crutchfield konkluderer likevel med at det er på tide å vurdere om ikke moralpilla er veien å gå.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for aford aford says:

  Endelig noen som ikke bare fisler og lar barna strekke strikken til den ryker, men er villig til å ta effektive grep for å frelse oss fra oss selv og alle våre ubrukelige, frie viljesimpulser.

  Tør jeg anbefale skopolamin som hovedvirkestoff i moralmedisinen? Det gjør folk myke som smør og skrur av ens egen vilje med nærmest 100% effektivitet, inntil det punkt at man uten å krangle om saken mer enn gjerne amputerer sin egen fot hvis man blir bedt om det.

  Det går ondsinnede rykter om at Prof. Crutchfield selv skal ha vært innblandet i en skopolaminepisode som medførte at han amputerte seg fra halsen og opp, men dette er selvfølgelig rent oppspinn. Fake news herfra til Dystopia. Makan.

 2. En fantastisk ide` - Anbefaler at de spiser seg blå på dette før den slippes på “markedet”. Mulig bivirkningene vil få de på helt andre tanker etterhvert.

 3. Avatar for aford aford says:

  Det sies at det er forskjell på å barbere seg og å skjære av seg huet, men det viser bare at folk spiser for lite skopolamin.

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Er ikke dette standard prosedyre allerede??

 5. Jakten på destillasjons apparater blir trappet opp hos de som ikke godtar reglene.

 6. Dette er da ikke noe nytt, under krigen så tilsatte Stalin og Hitler fluor i drikkevannet til krigsfanger og jøder for å gjøre dem lette å kontrollere, ta fra dem opprørstrang og evnen til å se enkle bindinger.
  Dette ble en megasuksess og innført i hele vesten straks krigen var over, fluor er giftigere enn cyanid, men i små doser ufarlig sier de akkurat som med heroin, litt er ufarlig.

  Det er alle herskeres våte drøm og herske over et folk som ikke kan protestere.

  Har de en moralpille så vær sikker på at den er blandet inn i mat og drikkevann allerede.

 7. Avatar for FMD FMD says:

  Hva med massiv bruk av improviserte sprengladninger? Hva med frenetisk brannstifting? Hva med utenomrettslige henrettelser av de rike?
  Disse menneskene leker med ilden, og de kommer til å brenne seg.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

11 flere kommentarer

Deltakere