Fargerevolusjon etter gammel oppskrift i Hviterussland

38
Fra protestene i Minsk 13. august 2020. Foto: Shutterstock

Mer enn 20.000 demonstranter fylte gatene i hovedstaden Minsk 14. august 2020 i protest mot president Aleksandr Lukasjenko og hans regjering. Det var både studentungdom og fabrikkarbeidere blant demonstrantene og de ropte «Gå vekk!» til en president som har sittet med makta i 26 år og nylig vant et valg som demonstrantene hevder var manipulert. Og kalde krigere i Washington som Mike Pompeo hyller de fredelige demonstrantene og fordømmer politibrutalitet. Det er noe kjent ved manuskriptet.

Men først: Er Aleksandr Lukasjenkos regime et udugelig og korrupt regime som for lengst burde ha gått ut på dato? Ja! Er det rettferdig å protestere mot dette regimet? Ja! Er det provokatører blant demonstrantene? Ja! Driver USA og Vesten massiv innblanding med sikte på en ny fargerevolusjon? Ja!

Dette er helt klassisk. Been there, seen that, bought the t-shirt!

Hviterussland er en republikk med et usedvanlig sterkt presidentstyre. Presidenten er både statsoverhode og regjeringssjef. Han kan oppløse nasjonalforsamlinga, utstede lover, styre ved dekreter, skrive ut folkeavstemninger og utnevne og sparke dommere. Presidenten har også ansvar for utenrikspolitikken. Da Lukasjenko ble valgt første gang i 1994, skjedde det etter at han hadde profilert seg som en som ville ta et oppgjør med korrupsjon og mafia. Siden har han blitt sittende, og korrupsjonen med ham. Det finnes et stort antall grunner til å gjøre opprør mot ham.

Kort historie

Hviterussland var i middelalderen en del av Kievriket som ble arnested for Russland. På midten av 1200-tallet ble området en vasallstat under Storfyrstedømmet Litauen, og fra 1307 helt underlagt Litauen. Under delingene av Polen på slutten av 1700-tallet ble Hviterussland en del av Russland. Etter første verdenskrig ble det en sovjetrepublikk, og var en del av Sovjetunionen til den gikk i oppløsning i 1991. Hviterussland opplevde en brutal okkupasjon av de nazistiske styrkene under annen verdenskrig. Tyskland ødela 209 av landets 290 byer, drepte minst en million mennesker, deriblant store deler av den jødiske befolkninga, og for Hitler-Tyskland var landet en del av Generalplan Ost der befolkninga skulle utryddes eller gjøres til slavearbeidere for å skape Lebensraum for Tyskland.

Hviterussland har felles røtter med Russland, men har ligget i stridssonen mellom Russland i øst og Tyskland og Polen i vest. Fra 1996 har det eksistert en avtale mellom Russland og Hviterussland om å danne en overnasjonal føderasjon.

Fargerevolusjon

USA har jobbet åpent og skjult for å kontrollere Hviterussland siden før Sovjetunionens oppløsning, og en fargerevolusjon av det klassiske slaget har vært under oppseiling lenge. Sommeren 2020 skrev Moon of Alabama en artikkel med tittelen Belarus – A US Sponsored Color Revolution Is Underway der dette er bra dokumentert. Denne fargerevolusjonen har fått navnet «tøffelrevolusjonen». De første til å bruke dette begrepet var USAs mediekanal Radio Free Europe. Og naturligvis har Atlantic Council båret ved til bålet, som vanlig.

CIAs sivile arm National Endowment for Democracy (NED) har lenge finansiert diverse NGOer i Hviterussland, som har hatt til hendikt å forberede en USA-orientert maktovertakelse. Bare i 2019 bevilget NED 1,7 millioner dollar til slike NGOer. Andre vestlige etterretningsorganisasjoner og astiftelser har sjølsagt gjort liknende operasjoner, slik de alltid gjør.

Og når utenriksminister Mike Pompeo kommer på banen og erklærer sin «støtte til demokratiet og fredelige demonstranter,» vet vi akkurat hvor landet ligger.

Og naturligvis har også gamle John Bolton gitt sitt bidrag til koret.

Det blir, som Caitlin Johnstone skrev 14. august, noe nesten søvndyssende og kjedelig å skrive om de vestligstyrte fargerevolusjonene. Det er samme manus, samme metoder, samme begrepsbruk og de samme aktørene gang på gang. Påskuddet er «frihet fra diktatoren», realiteten er kamp for å kontrollere ressurser og forberede krig.

Les: Imperialists Run The Same Tired Old Script Day After Fucking Day

Det kan også være en god idé å lese kommentaren til skribenten som kaller seg The Saker. Han har null tro på Lukasjenko og heller ikke han har noen illusjoner om Vestens intensjoner i Hviterussland.

Flertallet av demonstrantene i Minsk har helt sikkert et oppriktig håp og ønske om demokrati og frihet. Washington har helt andre planer.

Les om andre fargerevolusjoner på steigan.no.


KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  Snodig hvordan benevnelsen “fredelige demonstranter” frembringer bilder av det vi før kalte voldelige opptøyer. Språket er stadig i bevegelse

 2. Avatar for FMD FMD says:

  “Putin loyalist”, “Putin apologist” osv.
  Du vet at slike hersketeknikker blir brukt i massiv skala i alle vestlige massemedia? Og at alle som leser steigan.no kjenner til dette?

  Hva i all verden er det du prater om? Etter at Sovjetunionen kollapset, kollapset kontrollen over landene i øst-Europa også. De trengte ikke å “kjempe” seg fri fra noe som helst.
  Imperalisme ble de utsatt for ja, men fra USA og ikke Russland.
  Du kaster bort tiden din med dine latterlige kommentarer gjennomsyret av propaganda, og du kaster bort tiden til de andre som leser steigan.no samtidig.
  Trøsten er at det er svært morsomt å lese ekte propaganda fra en svunnen tidsalder, utført fra en person som hadde sin storhetstid i samme tidsalder og som nå går mot sin ubønnhørlige endelikt. Nesten som et slags digitalt museum.

 3. Inntrykket mitt er at mange i Øst-Europa, spesielt unge, har en ekstremt naiv ide om EU og Vesten som noe utelukkende positivt og progressivt. Jeg har lite håp for denne regionen.

 4. Avatar for Johnny Johnny says:

  Du er en jo en godt voksen mann, Olaf. Men din alder til tross, historisk kunnskap har du ikke, visdom har du heller ikke tilegnet deg, og det ser ut som du ikke har noe ønske om det heller, men dette gjelder også storparten av befolkningen i vesten, dessverre.

  Men, hvem trenger visdom i en verden der elitens medier styrer meningene dine og informerer deg via 30 sekunder videoklipp. Og hvem trenger visdom i en vestlig verden uten nyanser og uten undersøkende journalistikk. Og hvem trenger visdom i en verden fylt med vestlig propaganda og falske nyheter produsert for å skape hat. Og hvem trenger visdom i en verden der historie og vitenskap ikke lengre har noe å si. Og hvem trenger visdom i en verden der egoisme, grådighet, vold og krig rår. Og hvem trenger visdom i en verden der idioter belønnes når de videreformidler elitens myter, propaganda og falske nyheter.

  Historie er viktig, og vår vestlige myte handler om hvor inkluderende vi er, om vår toleranse, om vår ytringsfrihet, om våre frie medier, om vår rettferdighet, om vår ufeilbarlige rettsstat, om vårt overlegne politiske system, om vår moralske overlegenhet og om alle våre rettferdige kriger mot onde diktatorer. Vesten er guds gave til jorden, vi skal skape fred og rettferdighet, ikke bare i Korea, Iran, Laos, Guatemala, Vietnam, Bolivia, Kambodsja, Bangladesh, Angola, Grenada, Panama, Bosnia, Kosovo, Afghanistan, Irak, Libya og Syria, men i alle land over hele jordkloden. Og alle disse krigene er til beste både for menneskeheten og enkeltmennesket . Dette er myten som vestlige borgere blir indoktrinert med, fra fødselen, gjennom hele oppveksten, og gjennom hele sitt voksne liv.

  Fortsettelse følger…

 5. Avatar for Johnny Johnny says:

  Fortsettelse…
  Vi mennesker dikter opp historier og myter for å forsøke å forstå verden og våre liv. Alle mennesker har en historie de forteller om seg selv og om verden, og disse historiene er det som gjør deg til den du er. Vi blir historiene vi forteller om oss selv, vi bygger vår identitet, våre liv og vårt verdens-syn rundt disse historiene. Problemet er at de historiene vi forteller oss selv ofte er myter skapt i vestlige tenketanker. Men uansett om historien er sann eller ikke, så er historien du forteller om deg selv det som påvirker ditt liv aller mest. Dette er årsaken til at den sveitsiske psykolog og psykiater Carl Jung sa, the wisest and most important question anyone can ask is; what myth am i living!

  Våre herskere vet hvor mektig historien er, hvordan den påvirker og styrer våre liv, våre meninger, våre politiske valg og våre handlinger. Det er derfor historien stadig vekk omskrives og det er derfor eliten har kjøpt opp all media av betydning.

  De fleste ser på myter som noe usant, eller i hvert fall mindre viktig enn historiske fakta, men ingenting kunne være lenger unna sannheten. De mytene vi lever etter er langt mer virkningsfulle enn historiske fakta. Og er det noe verdenshistorien forteller oss, så er det dette: Du kan ikke bekjempe en myte bare med å fortelle sannheten! Filosof John Millbank sa: metaphysical myth like the ones that sustained the roman or american imperial power cannot be refuted by an appeal to reason because they are not reasonable, and therefore myths cannot be defeated by logic, reason, or facts!

  En myte kan kun bli overvunnet av en enda mer storslagen og overbevisende myte. Dette er selvsagt oppsiktsvekkende og urovekkende for oss vanlige mennesker som tror at sannheten trumper alt, men våre herskere har kjent til dette siden tidenes morgen og de har brukt denne kunnskapen med med stort hell i flere tusen år på idioter som deg Olaf, idioter som ikke tenker selv.

  Så spørsmålet mitt til deg Olaf er; Hva slags idiotisk myte lever du i, din høyrevridde krigshissende nato-tomskalle? :face_with_raised_eyebrow:

 6. Avatar for Johnny Johnny says:

  Vestlig media eies av en rik og mektig elite, og denne eliten har så mye makt at politikerne danser etter deres pipe, og det er denne eliten som bestemmer hvilke saker media fokuserer på, og hvordan konflikter framstilles. Er en slik måte å styre media på bedre enn Russlands måte?

  Har sagt dette før, jeg er ikke part i konflikten mellom Russland og USA, men jeg ser tydelig hvor aggressivt vi i vesten opptrer, og i motsetning til deg er jeg for avspenning og ikke krig.

  USA har jo omringet Russland, Kina og Iran med militærbaser, ingen fører flere kriger enn USA, og hvis noe land passerer USA økonomisk forbeholder USA seg retten til å gå til krig mot dette landet. Hvem er det da som opptrer aggressivt, Russland eller USA?

  Beskylde Russland for å være imperialistisk er merkelig når man ser dette kartet over amerikanske militærbaser. Du vet hva ordet “imperialisme” betyr?

 7. Avatar for FMD FMD says:
  https://www.youtube.com/watch?v=KSXenq5RNwo
  Pravda blekner i forhold til dette.
  Ingen har noensinne hatt et propagandaapparat av denne størrelsesorden og med denne spredningen. Ingen over, ingen under og ingen ved siden.
  Dette er historisk, og så skremmende at man skulle tro det var tatt ut av en dystopisk fremtidsfilm. Dessverre er det virkelighet.
 8. Avatar for tjatta tjatta says:

  Jeg liker Olaf jeg. Han minner meg om en svunnen tid. Og taler sin sak for døve ører. Dag ut og dag inn. En bauta innen monotomien.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

30 flere kommentarer

Deltakere