Demokratenes landsmøte: Venstresida temmet og brakt inn i folden

0
Illustrasjon: Shutterstock

Demokratenes digitale landsmøte i USA er naturligvis ei hovedsak i norske medier, som alltid oppfører seg som om de er partiets PR-avdeling. Men det er likevel interessant å notere seg hovedpunktene i Gro Holms oppsummering på NRKs nettsider. Her i sammendrag:

1: Venstresiden er bragt inn i folden

På landsmøtet i 2016 marsjerte en del av Sanders-tilhengerne ut av arenaen som en demonstrasjon like etter stemmetellingen som ga Hillary Clinton flertall. Ingen har forsøkt seg med noe lignende under årets digitale landsmøte. Ocasio-Cortez var den som fikk jobben med formelt å nominere Bernie Sanders i natt. Men på Twitter ga hun sin støtte til Biden. Hennes 97 sekunders tale var uten kritikk og skarpe kanter.

2: Den gamle partieliten dominerer talerlisten

30 år gamle Ocasio-Cortez regnes som den største av de nye stjernene på vei opp i partiet. Hun er et trekkplaster for yngre velgere og velgere med minoritetsbakgrunn. Likevel fikk hun bare vel 90 sekunder.

3: Empati er viktig, få politiske saker

Det digitale landsmøtet er enda mer regissert enn landsmøter vanligvis er. Det er mange «vanlige» amerikanere med på skjerm. Mange av dem forteller om hjertelige møter med Joe Biden.

4: Tverrpolitisk samarbeid skal få nytt liv

Mange spansktalende demokrater er misfornøyde med at bare tre av dem får taletid på landsmøtet. Til sammenligning har fire republikanere fått snakke. Men det siste er ekstra viktig for Biden. Han vil tilbake til tiden da demokrater og republikanere samarbeidet aktivt i Kongressen for å finne løsninger.

5. Det som ikke snakkes om

En av lærdommene fra valget i 2016 var at Trump «vant» valget blant hvite velgere uten collegeutdannelse. I amerikansk språkbruk er det ofte brukt som definisjonen av «arbeiderklasse». Det demokratiske partiet har i stor grad mistet det som opprinnelig utgjorde deres basis, nemlig hvite industri- og servicearbeidere.

Kommentar:

På deler av norsk venstreside, som er like provinsielt opptatt av politikken i USA som norske medier, er det mange og overdrevne illusjoner om hva Alexandria Ocasio-Cortez, populært kalt AOC, og den gruppa yngre kvinner som kalles The Squad kan bety i amerikansk politikk.

Gro Holms kommentar viser at de allerede er mer integrert i den politiske maskinen til Det demokratiske partiet enn tilhengerne til Bernie Sanders var på landsmøtet i 2016.

Les: Hundrevis av Sanders-tilhengere forlot landsmøtet da Clinton ble nominert

AOC ble kakepynt, mens den korrupte Bill Clinton, krigshisseren Hillary Clinton, Cindy McCain, enken til krigshauken John McCain, og Colin Powell, mannen som jugde til en hel verden om Iraks påståtte masseødeleggelsesvåpen, fikk rampelyset.

For dem som fortsatt nærer håp om at AOC og The Squad skal føre an i «revolusjonen» og dra USA til venstre, er det på tide å våkne av drømmene. Det demokratiske partiet er bare ett av to hoder på USA-trollet, og det er ikke en gang partiene som bestemmer politikken, den er det oligarkene som tar seg av. For som gammelpresident Jimmy Carter sa: – USA er et korrupt oligarki.

Avhandlinga Testing Theories of American Politics: Elites, Interest Groups, and Average Citizens, samlet politiske data fra perioden 1981 til 2002 for å få et empirisk bilde av den politiske tilstanden i den USamerikanske staten. Konklusjonen var:

Det sentrale punktet som kommer fram gjennom vår forskning er at den økonomiske eliten og de organiserte gruppene som representerer forretningsinteresser har vesentlig uavhengig påvirkningskraft på den amerikanske regjeringens politikk, mens massebaserte interessegrupper og vanlige borgere har liten eller ingen innflytelse.

Med milliardærenes enormt økte makt siden da, kan det bare settes tre streker under denne konklusjonen. Det som foregår på landsmøtene er bare avledningsmanøvre.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.