Eks-president Jimmy Carter: – USA er et korrupt oligarki

10

Tidligere president i USA, Jimmy Carter, ble intervjuet i radioprogrammet The Thom Hartmann Program i USA. Utgangspunktet var et vedtak fra Høyesterett som åpner for «ubegrenset pengebruk i politikken». Hartmann spurte Carter hvordan han ville kommentere dette. Og Carter svarte:

Dette bryter med alt som gjorde det politiske systemet i USA så bra. Nå er det bare et oligarki med ubegrensede bestikkelser som er kjernen i det å bli nominert eller valgt til president. Og det samme gjelder også valget av guvernører, senatorer og kongressmedlemmer. Pengene fra store bidragsytere har undergravd det politiske systemet vårt fullstendig, og disse bidragsyterne sikrer seg fordeler etter at valget er over De som søker gjenvalg, og dette gjelder begge partier, ser på disse ubegrensede pengesummene som en stor personlig fordel. De som allerede sitter i Kongressen har mye mer å selge til en ivrig bidragsyter enn en som bare er utfordrer.

Et eksempel på det Carter nevner er hvordan store selskaper kjøpte ja-stemmer for å sikre tilslutning til Trans-Pacific Partnership (TPP) i Kongressen.

I en vitenskaplig avhandling fra Princeton og Northwestern Universities som har tittelen Testing Theories of American Politics: Elites, Interest Groups, and Average Citizens, sies også at USA er et oligarki:

Det sentrale punktet som kommer fram gjennom vår forskning er at den økonomiske eliten og de organiserte gruppene som representerer forretningsinteresser har vesentlig uavhengig påvirkningskraft på den amerikanske regjeringens politikk, mens massebaserte interessegrupper og vanlige borgere har liten eller ingen innflytelse.

Da er det kanskje ikke så rart at meningsmålinger finner ut at bare 9% av amerikanerne har et positivt syn på Kongressen, mens 85% har et negativt syn på den. Kongressen er faktisk mindre populær enn kakerlakker, trafikkork og rotfylling.

KampanjeStøtt oss

10 KOMMENTARER

  1. USA – Supermakt i dyp demokratisk krise.
    Fjorårets bok av Ole O. Moen anbefales for Kunnskap om penger i amerikansk politikk og flere andre interessante tema.

  2. Hvis dette stemmer, henger Trumps liv »i en tynn tråd».
    Vi vet at det å kverke en USpresident ikke er noe hindring.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.