Atlantic Council: – Opposisjonen i Hviterussland for bløt til å seire

10
Opposisjonen i Hviterussland er for hipsteraktig og bløtaktig til å vinne, skriver Atlantic Council. Her fra demonstrasjonen i Minsk 23. august 2020. Foto: Shutterstock.

«Revolusjonen i Hviterussland er kanskje for fløyelsaktig til å kunne lykkes.» Dette skriver NATO-tenketanken Atlantic Council på sine nettsider 22. august 2020. Haukene der er tydelig skuffet over det de oppfatter som mangel på militante holdninger og kampklare ekstremister. I artikkelen klages det:

«Demonstrantene er generelt veldig søte, høflige og fredelige. Mange er unge hviterussere fra middelklassen som jobber i landets blomstrende IT-bransje og kommer til demonstrasjonene kledd i formtilpassede hipsterklær. I motsetning til hendelsene i Kiev i 2013-14, er det ingen militant fløy i demonstrasjonene. Denne revolusjonen er faktisk så fløyel at den til tider føles direkte søvnig. På godt og vondt er det et markert fravær av de grove og røffe unge mennene som er i stand til å få de liberale til å føle seg uvel eller lede motstanden hvis og når den autoritære staten bestemmer seg for å bruke makt.«

I ikke altfor fordekte vendinger etterlyser Atlantic Council altså de fascistiske og militante gruppene som gjorde statskuppet i Kiev i februar 2014 mulig, de gruppene som var villige til å drepe både demonstranter og politi for å utløse et sjokk.

Det er ingen tvil om at propagandakanaler som Radio Free Europe og Voice of America, som begge er offisielle kanaler for USA, har hatt store forhåpninger om at fargerevolusjonen i Hviterussland skal lykkes. Det samme gjelder Freedom House, som er en USA-finansiert NGO som var svært aktiv under statskuppet i Ukraina.

Men de nazistormtroppene som gjorde kuppet i Kiev mulig mangler i Minsk, og det virker som om Atlantic Council har gitt opp, når de skriver:

«Nå som Russland tilsynelatende står fast bak Lukasjenko, vil ikke fotogene demonstrasjoner og svake streikeaksjoner være nok til å få til ei historisk endring.»

Og streikene var virkelig svake. Opposisjonen har ikke noe fotfeste på industriarbeidsplassene. Noen få hundre gikk ut i streik på MTZ, Minsks traktorfabrikk, men der jobber det 17.000 folk, og de vet at dersom opposisjonen vinner, vil bedriften deres bli solgt for knapper og glansbilder og bli nedbemannet til det ugjenkjennelige.

Opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya har holdt taler på engelsk fra Litauen der hun trygler EU om å gripe inn. Og EU-lederne uttrykker støtte og sympati. Men de er ikke villige til å risikere mye. Angela Merkel har prøvd å få til en telefonsamtale med Lukasjenko, men han brydde seg ikke en gang om å høre på hva hun hadde å si.

EUs industrikommisær Thierry Breton sammenliknet Hviterussland med Ukraina og Georgia og sa følgende:

«Hviterussland er ikke Europa. Landet er virkelig tett knyttet til Russland og flertallet av befolkninga ønsker tette forbindelser med Russland.»

Og Atlantic Councils Vladislav Davidzon skriver oppgitt:

«Den revolusjonære usikkerheten i Minsk skaper en avventende atmosfære som er full av nervøsitet og bange anelser, men også merkelig nonchalant og til tider ren festivitas. På spørsmål om hva de tror vil skje videre, baserer de fleste observatører her i Minsk sine spådommer på to faktorer. Det første spørsmålet er om landets hær og troppene til innenriksdepartementet (snarere enn den mer brutale, men ikke så tallrike OMON), er klare til å åpne ild mot massedemonstrasjonene til sine medborgere. Det andre er om landets arbeiderklasse kan overtales til å forene seg i en virkelig generalstreik. Ingen, fra de sjarmerende hipster-demonstrantene til de politiske klassene, har ennå vært i stand til å gi meg et overbevisende svar på noen av disse to tilsynelatende avgjørende spørsmålene.«

Atlantic Councils mann i Minsk er ikke så subtil i sitt dårlig skjulte ønske om mer brutalitet fra myndighetenes side, og han sier jo i klartekst at denne «revolusjonen» ikke har noen støtte fra arbeiderklassen.

Lukasjenko har ikke latt seg lokke til å slå virkelig brutalt ned på demonstrasjonene. Det har vært noen episoder, men ikke nok til å skape en ny situasjon. Den hviterussiske presidenten har hentet inn russiske mediefolk til å hjelpe seg med å forme den offisielle propagandaen og nyhetsdekninga.

Ukrainas president Vladimir Zelenskij sier at Ukraina ikke vil blande seg inn i situasjonen i nabolandet:

«Jeg ønsker ikke at de skal oppleve slike begivenheter som vi opplevde i 2014. Jeg ønsker ikke at hviterussere skal dø. Jeg vil ikke at de skal bli skutt eller at det skal bli noen form for blodbad fra regjeringas side.»

Presidenten for EUs råd, Charles Michel, ringte til Vladimir Putin for å få den russiske presidenten til å legge press på Lukasjenko, men fikk til svar at utlandet har å ikke blande seg inn.

USA er midt oppe i en valgkamp som kanskje er den mest splittende noensinne. Det er ikke trolig at Donald Trump vil la seg avlede til å intervenere på noen måte i Hviterussland. EU ønsker det nok, men har verken evnen eller viljen. Lukasjenko har ikke tenkt å gi seg. Opposisjonen er for småborgerlig og bløtaktig til å sette virkelig makt bak kravene. Og Russland har ikke tenkt å la noen fargerevolusjon seire i Minsk. Omtrent slik er vel situasjonen i utangen av august 2020.

Les også: Hva ønsker opposisjonen i Hviterussland?


Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  De hadde nok trengt noen snikskyttere, som i Ukraina.

 2. Så spørs det hvor troverdig kilden er.
  Hvor kan jeg lese om det ?

 3. Avatar for Olaf Olaf says:

  Hvis du har fulgt med på nyhetsflatene i Belarus (og også sitert i utenlandsk presse, inkl. RT og Sputnik) så har Lukashenko selv referert til sin tlf. samtale med Putin, hvor Putin i tråd med en militær sikkerhetsavtale mellom landene, lovt å bistå Lukashenko militært for å slå ned et evt. opprør.

 4. Jeg leser lite på RT og ikke på Sputnik, selv om jeg har vært innom og lest noen få artikler av historisk interesse, men av og til leser jeg på the Saker.is og han skriver litt nå om det du nevnte men spesifikt at det gjelder bistand mot ekstremistisk vold der staten er truet.

  Putin has agreed to create a “security reserve force” which is ready to intervene in Belarus in case of danger for the Belarusian state and sovereignty

  “Putin added that these forces will only be used if “extremist elements” violently threaten the security and/or stability of the Belarusian state”
  https://thesaker.is/breaking-president-putin-says-that-russia-will-help-belarus/

  Har stadig dette bak øret :

  Motivet for EUs ekspansjon :
  The baseline for U.S. policy was established in 1992, the prevention of a peer competitor emerging in Eurasia. The initial focus for ten years was on assistance to promote Russia’s transition to becoming a market democracy while simultaneously hedging against the return of a revanchist Russia
  through promotion of expansion of NATO and the European Union.

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1879366518300150

  Noe annet :
  Leser ofte fra ulike vinkler, problemet er når man blir usikker på om kritiske bøker er skrevet av desinformasjonsagenter, og nå tenker jeg ikke på akkurat det du skrev om , men denne boka :
  https://www.barnesandnoble.com/w/putins-reign-of-terror-the-permanent-revolution-in-our-time-christopher-jon-bjerknes/1126628802
  Han her har jeg vanskelig for å plassere. Noen sier han er desinformasjonsagent. Kjenner du noe til om det er noe i det ?

 5. Jeg leste denne bokomtalen, og der står det f eks

  "Ayn Rand is exposed as a communist and zionist subversive, and member of the Soviet “Trust”. Trotskyite neoconservatives commandeered the Republican Party, and in collusion with Russia and Israel have forwarded the Marxist permanent revolution worldwide with false flag terrorism and endless wars. Given Americans’ reluctance to fight more self-defeating wars against Islam, Putin now carries the torch of Trotsky’s permanent revolution and engages in relentless false flag terrorism. He seeks to turn all of Europe into vassal States serving a new and enlarged Eurasian Soviet Union. The communists are staging conflicts between bolshevik antifa and their neonazi twins so as to destabilize the West to the point of a crisis, at which point the communists will instigate civil wars and invade. "

  Han påstår også at Tel Aviv og FSB står bak alt right.
  Har jo skjønt at det er endel kontrollert opposisjon her og der, men så lenge man ikke får håndfaste beviser for at det er fronter, blir det kun med den skepsisen man har fra før. I tilfelle han kan dokumentere det, stiller jo saken seg i et annet lys.

 6. Avatar for Olaf Olaf says:

  Takk for interessante og utfordrende innspill. Hvis du gir meg et par dager, så skal jeg sette meg inn i det materialet du viser til, og prøve å kommentere det.

 7. Avatar for Olaf Olaf says:

  Hei. Jeg har nå lest gjennom de artiklene du sendte over, samt bokomtale. For å ta den siste først: Å snakke om spredning av Eurasia til hele Europa, er fri fantasi og tas vel ikke alvorlig i noen leirer. Det som er dokumentert, er Putins “bruk av” og støtte til nazi-organisasjoner både internt og i vest-Europa. Det er nok å vise til pengestøtte til Le Pen, til organisasjoner knyttet opp mot regjeringene i Italia og Ungarn. Dessuten hans støtte til den radikale oirganisasjon / parti Die Linke i Tyskland, samt støtte til ulike medier i vesten. Begrunnelsen for denne støtten er nok mer for å svekke det europeiske fellesskap (EU), samt effekten av NATO i Europa. Så den boka du viser til har jeg ikke noe behov for å lese.
  2. Så til Putins støtte til Belarus gjennom CSTO-avtalen. Avtalen som ikke er av ny dato (men visstnok etablert under et rimelig sterkt press fra Russland - også det i forbindelse med leveranser av gass). Det som er nytt er at Putin nå har utarbeidet en ny lov som skal bygge en militær enhet for å hjelpe Belarus i spesielle situasjoner (terror mot staten).
  https://www.themoscowtimes.com/2020/08/27/putin-forms-law-enforcement-reserve-on-standby-for-belarus-a71260
  Denne enheten er allerede plassert på grensen til Belarus. Og da er det bare fantasien som avgjør hva Lukashenko og Putin vil definere eom terror mot staten. Vi ser senest i dag at nesten 100.000 mennesker var samlet igjen, bare i Minsk, samt at det fortsetter med lokale demonstrasjoner.
  https://www.themoscowtimes.com/2020/08/25/belarus-peaceful-revolution-is-neither-pro-russian-nor-anti-russian-opposition-leader-says-a71239
  Vedlagt enartikkel som bekrefter nok en gang at demonstrasjonene i Minsk ikke kan sammenlignes med fargerevolusjoner i Ukraina (Україна) eller Georgia (Gruziya). Intervjuet forteller vel mer enn noen analyse at dette kun dreier seg om at folket ønsker en annen president enn Lukashenko på deres vei mot et mer demokratisk samfunn, fritt for korrupsjon.

 8. Avatar for Olaf Olaf says:

  Fortsettelse:
  Derfor (etter å ha pløyd gjennom interssante artikkler fra Saker og Scientist) tror jeg ikke at storpolitikken knyttet til Eurasias utvikling og stormaktenes ambisjoner har spesiell interesse for Belarus. Deres ønske er et fritt og selvstendig land. Dette er selvsagt ikke i tråd med Putins ambisjoner, men jeg velger å tro at Putin ikke tørr å gå massivt inn i Belarus, slik han gjorde det i Georgia og Ukraina. Nettopp fordi folket ikke har spesielle ønsker om tilknytning til stormaktsblokker. At USA også ser for seg en utvikling med nærmere kontakt med Belarus er heller ikke overraskende, men de kommer til å holde seg langt unna enhver form for militær støtte, spesielt fordi Belarus selv ikke ønsker det. Men at amerikanerne kommer til å “tilby noe”, er jeg ganske sikker på (primært handelsrelasjoner). Jeg har ikke noe til overs for den politikken USA fører i dag, så derfor er jeg glad for at amerikanerne ikke har brukt sin innflytelse på Ukrainas utvikling. All militær støtte har blitt organisert gjennom NATO, Og jeg, som de fleste Ukrainere ser nok helst at NATO-samarbeidet ikke skal bidra til noe press fra USA. Og det er Ukrainske myndigheter nå meget bevisst på. Men nå skriver jeg om noe som ikke er tema for denne tråden; beklager. Men til de 2 artiklene: de handler om storpolitikk, som du nok er bedre orientert om enn meg. Mitt fokus er på visse land i øst-Europa, all den tid mitt hjerte banker for Ukraina. Men samtidig har jeg også noen få venner i Belarus som gir meg verdifullt påfyll for å forstå hele regionen, som er nødvendig for å få innsikt i Ukrainsk politikk og samfunnsliv, all den tid de vestlige republikkene i CCCP fungerte som brødre og søstre i århundrer.
  Det ble nok litt rotete, men jeg fortsetter gjerne dialogen om det er av interesse

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere