Tyrkia forbereder en mer omfattende krig i Libya

0
Illustrasjon: Shutterstock

Den tyrkiske marinen forbereder en massiv militærøvelse utenfor kysten av Libya. Dette skriver den tyrkiske avisa Yeni Safak. Øvelsen kalles NAFTEX. I øvelsen vil det i tillegg til marinefartøyer også bli brukt fly. Avisa skriver at Tyrkia har «stengt det østlige Middelhavet med 17 fly og 8 krigsskip».

Tyrkia hadde en tilsvarende øvelse 11. juni og hensikten med disse øvelsene er å vise venner og fiender at Tyrkia vil være klar til krig på mindre enn 24 timer, og at Tyrkia har kapasitet til å stenge det østlige Middelhavet.

5. juli gjennomførte uidentifiserte fly et angrep mot flybasen al-Watiya i Libya. Basen er kontrollert av GNA-regjeringa med sete i Tripoli og de tyrkiske styrkene som er redes allierte. Angrepet økte spenninga i regionen og bringer en større krig nærmere. I en slik krig ville i så fall NATO-allierte befinne seg på hver sin side av konflikten.

Forbes skriver at Tyrkia forsterker luftforsvarssystemene sine i Libya med sikte på en slik krig.

Frankrike suspenderte sin deltakelse i NATO-øvelsen Operation Sea Guardian etter at tyrkiske marinefartøyer markerte franske skip for bombing. Tyrkia på sin side har forlangt at Frankrike gi dem en uforbeholden unnskyldning.

Krigslykken snudde i Libya da Tyrkia intervenerte. LNA-hæren under ledelse av general Khalifa Haftar var i ferd med å ta Tripoli der rivalen GNA befinner seg, men etter Tyrkias innmarsj har LNA vært nødt til å trekke seg tilbake fra hele Tripoliområdet, og de opplever til og med at deres støttepunkter i havebyen Sirte og andre byer lenger øst er i fare.

Også i Tyrkia har det svingt. I januar var det bare 35 prosent av tyrkerne som støttet intervensjonen, mens det nå skal være over 60 prosent. Hadde det vært valg i dag ville ikke Recep Tayyip Erdogan blitt gjenvalgt som president. Men han håper på at krigsspillet hans skal samle nasjonan bak ham.

Denne typen kriger er blitt mulig i takt med at USA taper posisjonen som hegemonisk makt. Da kommer andre stormakter inn på banen og ønsker å være med på å dele det tomrommet som oppstår.

Les: Syriakrigen og redselen for det tomme rom

Tyrkia er en regional stormakt, men tyrkiske nasjonalister drømmer om den tida da Det osmanske riket var en regional supermakt. Det osmanske riket kontrollerte blant annet Syria og den arabiske halvøya, men også Libya fram til 1911.

Midt-Østen slik det så ut før første verdenskrig. Tynn grønn linje viser Det osmanske rikets tidligere yttergrenser.

Den stor-tyrkiske sjåvinisten Erdoğan ser seg sjøl i rollen til Suleyman den store, den fremste lederen av det osmanske riket. Nå som USAs rolle i regionen er svekket, ser han muligheten for å sikre seg kontroll over «godbitene» i det osmanske riket, og Libya er absolutt en slik godbit, rikt som landet er på olje og gass. Med kontroll over Libya vil Tyrkia stå som sjefen over det indre Middelhavet. Det liker verken Frankrike, Italia, Hellas eller Egypt, og det oppstår nye allianser som var utenkelige for bare et par år siden.

Svekkelsen av USA har også gitt Russland muligheten til å etablere posisjoner. Russland støtter LNA, men ikke massivt. Moskva ville foretrekke en frossen konflikt framfor en større krig. Derfor gir Russland både noe støtte til LNA, mens de samtidig gjør sitt for å fremme en forhandlingsløsning. Kretser i USA frykter at dette kan føre til at Libya de facto blir delt i en vest- og en østsone. Mens derimot den konservative tenketanken Cato Institute tvert om sier: ja. så la det bli delt!

Trump-rådgiver Sebastian Gorka går også inn for deling av landet, skriver Middle East Eye. Her er det kartet som viser hvordan Gorka tenker seg landet delt:

Kilde: MEE

Dette er ikke noe annet enn en gjenoppdeling av landet etter nokså nøyaktig de samme linjene som i perioden 1934–1963, altså før frigjøringa fra kolonialismen.

Og vi må aldri glemme at den fortsatte krigen i Libya er en direkte følge av at NATO med Norge og den rødgrønne regjeringa til Jens Stoltenberg i spissen bombet landet sønder og sammen i 2011.

Les mer om Libya her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelNår skal venstresida lære at klassekampen er brutal og ikke noe fotballspill?
Neste artikkel«Woke-vekkelsen» sover dypere enn noen gang
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).