Trefninger mellom erkerivalene Armenia og Aserbajdsjan

0
Kilde: Shutterstock

De to erkefiendene Armenia og Aserbajdsjan utvekslet artilleriild 13. juli 2020 og minst tre aserbajdsjanske soldater skal ha blitt drept. Trefningene fant sted i de nordlige grenseområdene mellom de to landa.

Den største folkegruppa i Aserbajdsjan er aserer, et tyrkisktalende folk, og landet har sterk geopolitisk støtte fra Tyrkia. Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu gikk da også ut med en sterk fordømmelse av Armenia og lovte at Tyyrkia ville stå på Aserbajdsjans side «med alt Tyrkia har».

Det geopolitiske maktspillet i regionen er svært komplisert og i tillegg til Tyrkia spiller også Russland, Iran og Israel sine roller, samt at USA har dratt i de tråder som er. Foreløpig har ingen stormakter utenom Tyrkia kommet med sterke standpunkter overfor den siste konflikten.

Aserbajdsjan er rikt på olje og naturgass, og rundt 1900 ble halvparten av verdens olje produsert i og omkring hovedstaden Baku. Der gjorde familiene Nobel og Rothschild store formuer. Knut Hamsuns reiseskildring I Æventyrland (1903) er et interessant øyeblikksbilde av datidas situasjon.

Ved oppløsninga av Sovjetunionen brøt det i 1991 ut full krig mellom de to tidligere sovjetrepublikkene. Striden dreide seg om enklaven Nagorno-Karabakh og kampene endte med at enklaven brøt seg løs fra Aserbajdsjan og 800.000 aserbajdsjanere ble fordrevet. Krigen skal ha kostet 30.000 mennesker livet. I nyere tid har området fungert som en de facto stat, som i 2017 erklærte seg som Republikken Artsakh. Den har ikke internasjonal anerkjennelse.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelKampanjen for å sverte romanforfatteren Charles Dickens som en rasist
Neste artikkelOmfattende opptøyer i Mali, mange drept, demonstranter angrep parlamentet