Teslas Elon Musk: – Vi kupper hvem vi vil!

0
Lithium finnes i stor mengder i Potosí i Bolivia. Tesla-eier Elon Musk innfelt. Shutterstock

Toppsjefen i Tesla og Space-X Elon Musk har skapt en twitterstorm etter en oppsiktsvekkende tvitring om kuppet i Bolivia. Det handler om Bolivias enorme lithium-ressurser som er av strategisk betydning for alt som er av batteriteknologi. Og som Tesla-eier er Musk naturligvis svært interessert i stor tilgang til dette mineralet.

En twitterbruker skrev at det USA-organiserte kuppet mot Evo Morales i Bolivia ble gjennomført nettopp for å få tak i landets lithium. Elon Musk tvitret tilbake: Vi kupper hvem vi vil! Lev med det!

Les: Militærkupp i Bolivia

TeleSUR kommenterer dette og skriver at kuppregjeringa til Jeanine Añez allerede har annonsert sine planer for å la flere multinasjonale selskaper utnytte lithium-ressursene i Salar de Uyuni, de store saltslettene i Potosí, som er rikt på dette etterspurte mineralet.

Allerede i mars skrev kuppregimets utenriksminister Karen Longaric til Elon Musk og sa at «enhver korporasjon som De eller Deres selskap kan bringe til vårt land vil bli mottatt med takknemlighet».

Etter Musks grove utsagn har en del tvitrere skrevet at det må dreie seg om en dårlig spøk, og det skal ikke utelukkes. Det finnes ikke noen dokumentasjon på at Musk har hatt noe med kuppet å gjøre. Men han ser ut til å ville tjene grovt på det! Han er i dag regnes som nummer 31 på lista over verdens superrikinger. Lithium-industrien som han tjener på vil plyndre ressursene i Potosí slik de spanske conquistadorene en gang plyndret sølvet der.

Representanter for lokalbefolkninga i Potosí sier at ressursene deres blir stjålet av de utenlandske selskapene:

Utenlandske selskaper var inne også under regjeringa til Evo Morales, men det var det statlige selskapet Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB) som hadde kontrollen.

Kravene om å elektrifisere stadig større deler av transporten i verden har skapt et lithium-rush. Noen kaller det gullrushet i det 21. århundret. Til tross for den enorme økonomiske krisa vi er midt inne i hevdes det at etterspørselen etter batterier vil øke med 7 prosent i året hvert år fram mot 2024. Det betyr at også Bolivias naboland Chile er et aktuelt offer for den globale lithiumimperialismen. Dette skriver Yanis Iqbal om i artikkelen The Ravages of Lithium Extraction in Chile.

Per i dag er Australia verdens største lithium-produsent med Chile på annenplass og Kina på tredje. Når rovdriften begynner for alvor i Bolivia kan de komme opp «på pallen», men som alltid blir lite av forjenesten igjen i landet. Det er multinasjonale korporasjoner som kommer til å ta løvens del. Og som alltid vil de støtte de politiske gruppene som er mest villige til å legge ut sine land på billigsalg. Latin-Amerika har mange hundre års erfaring med dette og historien gjentar seg. Og milliardærer som Musk kan le hele veien til banken.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.