Militærkupp i Bolivia

16
Evo Morales. Offisielt foto.

De militære jakter på Morales.

Hærledelsen og lederne for politiet i Bolivia krevde at president Evo Morales skulle trekke seg og tvang ham dermed til å søke avskjed. Morales sier at han ikke har gitt opp kampen: «Vi vil komme tilbake og vi vil være millioner,» sa den avgåtte presidenten. På Twitter skriver Morales at politiet har utstedt en illegal arrestordre på ham og at voldelige grupper har angrepet hjemmet hans. «Kuppmakerne ødelegger rettsstaten.»

Morales hadde allerede utlyst nyvalg i Bolivia da de militære tvang ham til å gå av. Forut for kuppet hadde de høyreekstreme gruppene satt fyr på offentlige bygninger og på fagforeningshovedkvarterer, de hadde opprettet veiblokader og gått til angrep på bønder, skriver Prensa Latina.

«Min synd er at jeg er urinnvåner, fagforeningsleder og cocalero,» sa Morales.

Cocaleros er bønder som dyrker kokablader.

Latin-amerikanske ledere fordømmer kuppet

I Argentina tok den nyvalgte visepresidenten Cristina Kirchner avstand fra militærkuppet. Det aamme gjorde Cubas president Miguel Diaz-Canel. Han skriver også at det nå trengs internasjonal mobilisering for å redde livet til Morales:

Fra Venezuela kommer en liknende protest fra president Nicolas Maduro.

Fra Brasil sier den nylig løsøatte tidligere presidenten Luiz Inacio Lula da Silva, Lula, at han støtter «kamerat Evo Morales» og sier at «den økonomiske eliten i Latin-Amerika tydeligvis ikke har lært seg å leve med demokrati og inkludering av de fattigste i samfunnet.»

Nicaraguas president Daniel Ortega uttrykker også støtte til Morales og fordømmer militærkuppet.

Fra Spania kommer støtten til Morales blant annet fra Pablo Iglesias i Podemos.

I Storbritannia kommer støtten til Morales og fordømmelsen av militærkuppet fra Labour-leder Jeremy Corbyn:

Som man ser bruker Corbyn emneknaggen #ElMundoConEvo for å samle internasjonal støtte til Evo Morales.

NGO for kupp

Den Soros-finansierte NGOen Human Rights Watch og deres leder Kenneth Roth, derimot, stiller seg på kuppmakernes side.

I Storbritannia har Claire Wordley i Extiction Rebellion lenge markert seg som en propagandist mot Evo Morales, og hun støtter også kuppmakerne.

Før kuppet hadde radionettverket Erbol lekket 16 lydopptak som dokumenterte samarbeid mellom høyropposisjonen og USAs ambassade i La Paz. Blant dem som nevnes som støttespillere i lydopptakene er Marco Rubio, Bob Menendez og Ted Cruz, alle kjent regimeskiftepolitikere i USA.

Og naturligvis støtter USAs utenriksminister Mike Pompeo kuppmakerne, under det svært dårlige påskuddet om å «sikre troverdigheten til valgsystemet».

Lekkede telegrammer som er publisert av Wikileaks viser at opposisjonskandidat Carlos Mesa i årevis har koordinert med USA.

Bolivias strategiske rikdommer

I en verden der bruk av elektrisitet og batterier blir stadig viktigere har Bolivia en ressurs som alle de store energigigantene jakter på, nemlig verdens største kjente forekomster av litium. Til nå har disse ressursene vært kontrollert av den bolivianske staten, men et høyreorientert militærstyre vil antakelig privatisere dem og legge dem åpne for de multinasjonale storkonsernene, slik kuppmakerne i Venezuela ønsker å gjøre med oljen der.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Bunnlinjen her er kupp.

  https://www.youtube.com/watch?v=8YyKCWKxBjI

  Bolivia er delt mellom spanjolske etterkommere og indianere. Hvem som er hva er skrevet i pannen på folk. Indianerne har tradisjon for å streike, liksom franske sosialister. Jeg tror indianerne ikke gir seg de første 20 årene. De spanjolske etterkommerne har neppe mye forståelse for hva indianerne føler.


  Miss Bolivia 2013.
  Det ser ut til at alle “Miss Bolivia” er spanjolske.
  Bli ikke overrasket om alle NRK-reportere er pro-spanjolske … eller DEM nazister. I tilfelle Venezuela spredte norske media rykter om “hungersnød i Venezuela”. Tenk “idioter” når du hører dem rapporterer.

 2. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Slike urettferdigheter gjør meg virkelig rasende.

  MSM (inkl NRK og Aftenposten) bruker anførselstegn rundt “statskupp” - Hvis man bare leser dem (som størstedelen av befolkningen), vil man overhodet ikke få med seg at regimeskiftet fikk sterk støtte og organisering utenfra.

  Selve teknikken kalles pronunciamento på spansk.

 3. At Bolivia var det neste landet i Latin-Amerika som Wall Street bankkartellene ville ta kontrollen over, skulle ikke være noen overraskelse. den neo-konservative tenketanken Heritage Foundation med nære kontakter til Det Hvite Hus har uttalt for lenge siden at Bolivias lovlige valgte regjering burde styrtes. Med noe av verdens største forekomster av litium, og en regjering som vil at statlige selskaper skal eie naturressursene og fordele velstanden blant folket og ikke selge det til amerikanske selskaper, er dette det motsatte av neo-konservative globalister ønsker.

  Ikke ville Morales ha lån i Verdensbanken og IMF som vil sette Bolivia under deres administrasjon til storkapitalens fordel heller, og da er det kupp understøttet fra landets overklasse og høyrekrefter i militære og utlandet, les CIA og det amerikanske utenriksdepartementet som blir resultatet, mens storkapitalens vestlige presse og media med norsk presse og NRK vil omtale det som “et folkelig opprør mot valgsystemet”.

 4. Men hvorfor etablerer de ikke en allianse mot amerikanske regimeendringer? Kuba og Venezuela har f.eks stått side om side opp gjennom historien, men de har aldri fått noe substansielt samarbeid som virkelig fungerer. Dette er jo egentlig aktuelt for hele sør-Amerika. Maduro har jo nettopp motstått et kuppforsøk selv. Han vet utmerket godt hvem som står bak. Da må han kunne stille mer opp enn en “protest”.

 5. Hvorfor kom Rusland ikke Bolivia til undsætning. ligesom det kom Venezuela til undsætning?

 6. Nu kommer der en USA-styret højre-regering, som Bolivia´s repressive apparat er loyal overfor, til magten i Bolivia. Bolivia´s overklasse får magten og størstedelen af bolivianerne mister de sociale rettigheder, de opnåede under Morales. Og hvad sker der så?

 7. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Ex-CIA agenter bestrider at nazistene tapte med VK2 (uten for mye bevismateriale. Selve spørsmålet er viktig)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

8 flere kommentarer

Deltakere