Koronakrisa vil øke fattigdommen og arbeidsløsheten i araberstatene voldsomt

0
Saudi-Arabia og deres allierte gjør sitt ytterste for å forverre fattigdommen og nøden i Jemen. Her et bilde fra hovedstaden Sana'a. Shutterstock.

14 millioner mennesker i den arabiske verden vil havne i fattigdom på grunn av koronakrisa og 17 millioner fulltidsjobber vil gå tapt, heter det i en ny FN-rapport med tittelen The Impact of COVID-19 on the Arab Region (pdf).

Virkningene av pandemien vil sannsynligvis være djupe og langvarige, heter det i rapporten. Regionens økonomi vil antakelig krympe med 5,7 prosent, mens økonomiene i noen land der det er konflikt kan krympe med så mye som 13 prosent. Dette vil utgjøre et samlet tap for regionen på 152 milliarder amerikanske dollar.

Det doble sjokket av pandemien og lave oljepriser har gjort at Det internasjonale pengefondet (IMF) har senket den økonomiske prognosen for Midtøsten og Nord-Afrika til det laveste nivået på 50 år.

Verdien av det arabiske aksjemarkedet har sunket med 23 prosent, og fratar den regionen kapital som ellers kunne ha blitt brukt til å få økonomien i gang igjen.

Konsekvensene av disse sjokkene vil bli svært merkbare for alle land og lokalsamfunn i regionen, og noen grupper vil bli svært hardt rammet.

De fattiges rekker antas å øke med 14,3 millioner mennesker, sier rapporten, og antallet fattige vil dermed bli mer enn 115 millioner totalt. Det er en fjerdedel av den totale arabiske befolkningen.

Mange av de nye fattige var ganske nylig i middelklassen, og hvis deres fattigdom blir langvarig, kan det føre til sosiale og politisk ustabilitet, skriver FN. Regionen er svært avhengig av matimport, og kan komme til å oppleve matmangel og prisstigning.

I en region hvor 14,3 millioner mennesker allerede var arbeidsledige, anslår ILO (pdf) et tap tilsvarende 17 millioner heltidsjobber i andre kvartal 2020. Ungdom og kvinner, som fra før av har en svak posisjon i arbeidsmarkedet, vil bli hardest rammet, sier FN-rapporten.

Samtidig vet vi jo at det finnes en ørliten klasse av multimilliardærer i araberstatene som er rike som troll, og som ikke har til hensikt å dele sin rikdom med det fattige flertallet. FN-rapporten sier at 37 dollarmilliardærer i den arabiske verden har en samlet formue som tilsvarer det halvparten av befolkninga har til disposisjon. Den fattigste halvparten av de voksne disponerer bare 2 prosent av regionens rikdom.

FN prøver i sluttkapittelet å slå an en optimistisk tone og forklare at deres Sustainable development goals og Agenda 2030 vil løse problemene. I virkeligheten har koronakrisa utslettet det som måtte være oppnådd av den planlagte reduksjonen i fattigdom og arbeidsløshert.

Rola Dashti, som har ledet FN-kommisjonen som utarbeidet denne rapporten, sa at araberlandene må «snu denne krisa til en mulighet», men hadde i realiteten svært lite å komme med bortsett fra fromme ønsker.

Det viktigste tiltaket FN peker på for å endre kurs for araberstatene er å avslutte krigene i regionen. Dette har FN naturligvis fullstendig rett i. Problemet er bare at det ikke er noen praktiske utsikter til at dette vil skje.

Saudi-Arabia og deres allierte fortsetter sin folkemorderiske krig mot det fattige Jemen på sjette året. Intervensjonskrigen mot Syria er tapt for det imperialistiske alliansen og deres jihadister, men den fortsetter likevel på grunn av at alliansen ikke vil la Syria få fred eller pusterom til gjenreisning. Sanksjonene mot landet, som Norge støtter, er verre enn noensinne. Og bare de vil gjøre at Syria ikke har mulighet til å oppnå en slik vending som FN skriver om. Israels provokasjoner mot nabolandene fortsetter. Krigshaukene har ikke gitt opp planene om krig mot Iran. Og i Libya fortsetter Tyrkias offensiv ved hjelp av regulære hærenheter og 10.000 terrorister fra Syria. En intervensjon fra Egypt kan være nært forestående.

Derfor er det grunn til å frykte at FNs dystre utsikter for araberlandene dessverre ikke er noen overdrivelse. Dette gjør at kampen mot krigene blir enda viktigere enn før. Det krever at det reises en massebevegelse mot krig fra grunnplanet på et helt annet nivå enn det vi har sett til nå.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.