Italia øker sin deltakelse i kriger i Afrika

0
Palazzo Montecitorio der møtene i Italias parlament foregår. Shutterstock.

Den italienske forsvarsministeren Lorenzo Guerini (Pd) uttrykte stor tilfredshet da både flertall og mindretall i parlamentet i Roma ga sin tilslutning til at italienske styrker skal delta i flere utenlandsoppdrag. Dette skriver den italienske geografen og kritikeren Manlio Dinucci i avisa Il Manifesto. Italia, som er inne i sin djupeste økonomiske krise på et par generasjoner, trenger alle ressurser som kan oppdrives til å skape hjemlige arbeidsplasser og få økonomien i gang igjen, men regjering og opposisjon synes tydeligvis at militæreventyr i utlandet er en bra måte å bruke landets anstrengte ressurser på.

Alt i alt har Montecitorio, altså parlamentet i Italila, godtatt mer enn 40 militære utenlandsoppdrag, og det uten en eneste stemme imot.

Det italienske militære engasjementet i Afrika sør for Sahara er økt kraftig. Italienske spesialstyrker deltar i Takuba Task Force, utplassert i Mali under fransk kommando (og der Norge for en gangs skyld har takket nei til å delta). Italias spesialstyrker opererer også i Niger, Tsjad og Burkina Faso. I Mali deltar Italia i EU-styrken EUTM og de deltar i Eucap Sahel som er aktive i Niger, Mali, Mauritania, Tsjad, Burkina Faso og Benin. Det italienske parlamentet har også godkjent at det sendes en marinestyrke til Guineabukta.

EUs militæroperasjoner.

Manllio Dinucci skriver:

«Det er ikke tilfeldig at de afrikanske områdene, der «fredsbevarende oppdrag» er konsentrert, er de som er rikest på strategiske råvarer – olje, naturgass, uran, coltan, gull, diamanter, mangan, fosfater og så videre – ressurser som utnyttes av amerikanske multinasjonale selskaper og europeiske. Imidlertid er deres posisjon nå truet av Kinas økende økonomiske tilstedeværelse.«

Italia bruker over en milliard euro årlig på disse oppdragene, men dette er bare toppen av isfjellet. Italias totale militære utgifter er vokst til 25 millliarder euro i året for å tilpasse seg denne imperialistiske strategien.

Som kjent var Italia svært aktivt som kolonimakt i Afrika under Mussolini, først og fremst i Libya og på Afrikas horn, det som nå er Etiopia, Eritrea og Somalia.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.