Hvor ble det av Biden-skandalen i Ukraina?

0
Petro Porosjenko og Joe Biden. Foto: Shutterstock

Det ukrainske parlamentsmedlemmet Andriy Derkach offentliggjorde 19. mai et lydopptak der det gikk fram at den tidligere visepresidenten Joe Biden og den tidligere utenriksministeren John Kerry presset daværende president i Ukraina Petro Porosjenko til å si opp den ukrainske riksadvokaten. Dette gjorde de opplagt fordi denne riksadvokaten drev undersøkelser av korrupsjon og andre økonomiske forbrytelser i selskapet Burisma der Biden sønn, Hunter Biden, hadde et svært lukrativt styreverv.

På tapen fra 3. desember 2015 kan man høre John Kerry si:

«I just wanted to try to urge you to see if there’s a way to get by this problem of replacing the prosecutor general, you know, [Viktor] Shokin because per my perception, he’s blocked the cleanup of the Prosecutor General’s Office.»

På den neste tapen fra 22, mars 2016 hører man Joe Biden bruke et mulig lån fra USA som brekkstang for å få til en oppsigelse av riksadvokaten.

«[…] there is a new government and a new attorney general, I am prepared to do a public signing of the commitment for the billion dollars.»

Biden lover altså å signere låneavtalen på en milliard dollar hvis riksadvokaten blir skiftet ut.

Washington Post har omtalt denne saka, men man kan ikke si at den har fått den helt store plassen i nyhetsbildet. Nå skal man naturligvis ikke stole blindt på det som kommer ut i mediene i en så korrupt stat som Ukraina. På den andre sida er det ingen som har klart å avvise disse avsløringene. Man har bare stille og rolig latt dem forsvinne ned i det George Orwell kaller «minnehullet».

Forrige artikkel– Elbilsubsidiene utgjorde nesten 13 milliarder kroner i 2019
Neste artikkelStatusrapport fra Forsvaret